Hoppa till innehåll
Tillfälligt skydd

Förlängning av tillfälligt skydd

Lagändringen om fortsatt tillfälligt skydd trädde i kraft 30.12.2022. På grund av lagändringen förlänger vi från och med 19.1.2023 alla uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd. Tillstånden förlängs så att de gäller till och med 4.3.2024. Du behöver inte själv ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd.

I fortsättningen är alla tillstånd som beviljas på grund av tillfälligt skydd giltiga till och med 4.3.2024. 

Du får ett brev från Migrationsverket när ditt tillstånd har förlängts

När ditt tillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd har förlängts, skickar vi dig ett brev med information om förlängningen av tillståndet och ditt uppehållstillståndskort. Se till att din förläggning har din korrekta adress och ditt telefonnummer.

Om vi har ditt telefonnummer, kommer vi också att skicka dig ett textmeddelande på finska och engelska med information om förlängningen av ditt tillstånd och en länk till vår webbsida migri.fi/uk/timcasovij-zahist. Meddelandet har ”Migri” som avsändare. Du kan inte svara på meddelandet.

Du behöver inte ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort 

Ditt uppehållstillstånd, ditt nuvarande uppehållstillståndskort och din rätt at arbeta är giltiga till och med 4.3.2024, och du vistas lagligen i Finland även om du inte ansöker om ett nytt kort. 

Om du ändå vill ha ett nytt kort, kan du ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort från och med 25.1.2023. Den nya giltighetstiden för ditt uppehållstillstånd antecknas på det nya kortet. Ansökan om ett nytt uppehållstillståndskort på grund av tillfälligt skydd är avgiftsfri. Du behöver inte skaffa ett nytt foto för kortet. Kortet beställs med samma foto som finns i ditt tidigare uppehållstillståndskort.

Läs anvisningar om hur du ansöker om ett nytt uppehållstillståndskort på sidan Uppehållstillståndskort på grund av tillfälligt skydd.