Hoppa till innehåll
Registrering av EU-medborgares uppehållsrätt

Uppehållskort och giltighet

Anknytningspersonen måste uppfylla kraven för registrering av uppehållsrätt innan du kan få ett uppehållskort.

Uppehållskortet utfärdas för fem år åt gången. Uppehållskortet utfärdas för mindre än fem år om den förväntade längden för vistelsen är kortare än fem år. Efter fem år kan du få ett permanent uppehållskort.

Om ditt uppehållskort har beviljats för mindre än fem år och din vistelse varar längre, lämna in en ny ansökan. Om ditt kort försvinner, skadas eller om kortuppgifterna ändras ska du ansöka om att förnya uppehållskortet.

Det finns tre sätt att förnya ditt uppehållskort

Ditt nya uppehållskort levereras till ett Matkahuolto-serviceställe

Kortet levereras till ditt närmaste Matkahuolto-serviceställe inom två veckor från det att beslutet har fattats. Du får en ankomstavi som text- och e-postmeddelande. Meddelandet innehåller Matkahuoltos försändelsekod, adressen till Matkahuolto-servicestället och datumet då du senast ska hämta ut kortet. Om du inte har ett telefonnummer eller en e-postadress, skickas Matkahuoltos ankomstavi till dig via brev. Ta med dig detta när du hämtar kortet:

  • meddelandet med försändelsekoden från Matkahuolto
  • ett intyg över inlämnad ansökan om uppehållskort som innehåller en PIN-kod som behövs vid utlämningen (PIN-koden är intygets streckkod).
    • Du kan skriva ut ett nytt intyg över inlämnad ansökan på ditt Enter Finland-konto.
    • Om du har lämnat din ansökan på servicestället, skickar vi ett nytt intyg över inlämnad ansökan hem till dig när beslutet har fattats.

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons till Europeiska kommissionen! Om du vill ge respons till Migrationsverket, gå till sidan migri.fi/respons.