Hoppa till innehåll
Registrering av EU-medborgares uppehållsrätt

Förnyande av uppehållskort

Uppehållskortet utfärdas i regel för 5 år. Om ditt uppehållskort har utfärdats för en kortare tid än 5 år och din vistelse varar längre, ska du lämna in en ansökan Uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar.

Efter att du har uppehållit dig lagligt i Finland under en oavbruten period av 5 år kan du få ett permanent uppehållskort. Ett uppehållskort är i kraft 5 år. Kortet måste förnyas med 5 års mellanrum. Detta beror på att biometriska kännetecken sparas på chippet som finns på kortet. Om du redan har ett permanent uppehållskort och giltighetstiden för ditt kort håller på att gå ut, ansök om förnyande av uppehållskort.

Om ditt kort har förkommit, blivit stulet, skadats eller om uppgifterna på kortet har ändrats, ansök om förnyande av uppehållskort.

 • Om kortet har blivit borttappat eller stulet ska du göra en polisanmälan.
 • Om du är utomlands och tappar bort ditt kort eller kortet blir stulet, anmäl det till myndigheterna i det land där du befinner dig och till polisen i Finland.

Du kan ansöka om förnyande av uppehållskort endast i Finland. Ditt nya kort kan du hämta på ett avhämtningsställe i Finland.

 • Förväntad behandlingstid för webbansökan
  6 månader

 • Förväntad behandlingstid för pappersansökan
  6 månader

 • Avgift för webbansökan
  52 €

 • Avgift för pappersansökan
  52 €

Ansöka om ett nytt uppehållskort:

Uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar i Finland, EU_KORTTI

Fyll i ansökan i e-tjänsten