Hoppa till innehåll

Fortsatt tillstånd för familjemedlemmar

Uppehållstillstånd på grund av familjeband beviljas i regel för 1–4 år i taget. Om du vill stanna i Finland men ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, ska du ansöka om fortsatt tillstånd. Lämna in din ansökan om fortsatt tillstånd innan ditt föregående uppehållstillstånd går ut.

Vilken ansökan du ska välja beror på om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av samma familjeband som tidigare. Du har samma familjeband, om du till exempel är gift med samma person som under ditt föregående uppehållstillstånd och ansöker om fortsatt tillstånd på grund av detta äktenskap. Du har inte samma familjeband om du ansöker om fortsatt tillstånd med ett nytt parförhållande som grund. En person som du sällskapar med är inte en familjemedlem. Han eller hon kan dock beviljas uppehållstillstånd på annan grund. Observera att du inte kan beviljas fortsatt tillstånd på samma grund om du fick ditt föregående uppehållstillstånd på grund av familjeband som barn och har fyllt 18 år.

Du får inte fortsätta att arbeta om du lämnar in en ansökan om fortsatt tillstånd först efter att ditt uppehållstillstånd har gått ut. Läs mer om rätten att arbeta medan ansökan om fortsatt tillstånd behandlas.

Om du ansöker om fortsatt tillstånd i tjänsten Enter Finland och har gjort en säker elektronisk identifiering, behöver du inte nödvändigtvis besöka ett serviceställe för att styrka din identitet och lämna fingeravtryck. När du har lämnat in din ansökan, berättar tjänsten om du behöver besöka ett serviceställe eller om den elektroniska identifieringen räcker.

Så ansöker du om fortsatt tillstånd på grund av familjeband