Fortsatt tillstånd för familjemedlemmar
Om du vill stanna i Finland men ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, ska du ansöka om fortsatt tillstånd. Lämna in din ansökan om fortsatt tillstånd innan ditt föregående uppehållstillstånd går ut. Uppehållstillstånd på grund av familjeband beviljas i regel för 4 år i taget.
Vilken ansökan du ska välja beror på om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av samma familjeband som tidigare. Du har samma familjeband, om du till exempel är gift med samma person som under ditt föregående uppehållstillstånd och ansöker om fortsatt tillstånd på grund av detta äktenskap. Du har inte samma familjeband om du ansöker om fortsatt tillstånd med ett nytt parförhållande som grund.
- Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.
- Observera att du inte kan beviljas fortsatt tillstånd på samma grund om du fick ditt föregående uppehållstillstånd på grund av familjeband som barn och har fyllt 18 år.
- Om din familjemedlem inte längre är i Finland men du har ett arbete eller en studieplats, kan du ansöka om uppehållstillstånd på nya grunder.
En person som du sällskapar med är inte en familjemedlem
Han eller hon kan dock beviljas uppehållstillstånd på annan grund. Om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av parförhållande, kan tillståndet vanligen beviljas endast för ett år i taget. Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av parförhållande och situationen inte har ändrats, kan du ansöka om fortsatt tillstånd med samma ansökan som du använde för ditt föregående tillstånd.
Fortsatt tillstånd på grund av adoption
Om grunden för ansökan är adoption och du vill lämna in en pappersansökan, använd samma blankett som för det första uppehållstillståndet.
Om grunden för ansökan är adoption och du vill ansöka i Enter Finland, välj ansökan om fortsatt tillstånd på grund av familjeband för ett barn. Bifoga pappersansökan om uppehållstillstånd på grund av adoption till webbansökan.
Rätt att arbeta
Du får inte fortsätta arbeta om du ansöker om fortsatt tillstånd först efter att ditt uppehållstillstånd har gått ut. Läs mer om rätten att arbeta medan ansökan om fortsatt tillstånd behandlas.
Du behöver inte nödvändigtvis besöka ett serviceställe när du ansöker om fortsatt tillstånd i Enter Finland
Om du ansöker om fortsatt tillstånd i Enter Finland behöver du inte nödvändigtvis besöka ett serviceställe för att styrka din identitet och lämna fingeravtryck. Logga in i Enter Finland genom stark autentisering, till exempel med dina finska nätbankskoder. När du skickar in din ansökan berättar Enter Finland om du behöver besöka ett serviceställe för att styrka din identitet eller inte. Läs mer på sidan Identifiering.
Så ansöker du om fortsatt tillstånd på grund av familjeband
Välj rätt ansökan och sök uppehållstillstånd antingen i vår e-tjänst Enter Finland eller med en pappersansökan.
Du måste själv fylla i din egen ansökan. Din familjemedlem kan inte lämna in en ansökan för dig. Däremot måste han eller hon komplettera din ansökan. Läs mer om familjemedlemmarnas roll i uppehållstillståndsprocessen.
Om du lämnar in din ansökan om uppehållstillstånd i e-tjänsten, måste du använda ditt eget användarkonto. Kom ihåg att du måste använda dina egna nätbankskoder för att logga in.
När du har fyllt i ansökan, måste du besöka ett av Migrationsverkets serviceställen.
- Om du lämnade in din ansökan i vår e-tjänst, måste du styrka din identitet, ge dina fingeravtryck och visa upp de dokument i original som du bifogat till din ansökan. Betala ansökan antingen i e-tjänsten eller när du besöker servicestället.
- Om du fyller i en pappersansökan, måste du lämna in den och vid samma besök ge dina fingeravtryck, styrka din identitet, lämna in kopior av bilagorna till din ansökan och visa upp bilagorna i original. Betala ansökan vid servicestället.
Behandlingstiden för din ansökan är beroende av på vilken grund du ansöker om uppehållstillstånd. De förväntade behandlingstiderna hittar du på sidan Behandlingstider. På vår webbplats finns ett behandlingstidstest som du kan använda för att beräkna när du ungefär kommer att få ditt beslut. Du kan följa behandlingen av din ansökan med hjälp av chattroboten Kamu. Dessutom får du vanligtvis automatiska meddelanden i olika behandlingsskeden.
Migrationsverket kontaktar dig om vi märker att någonting saknas i din ansökan eller om vi behöver mer information av dig. I vissa fall ber vi dig om mer information, antingen skriftligen eller vid en intervju.
Ansökningar om fortsatt tillstånd prövas enligt samma kriterier som ansökningar om första uppehållstillstånd.
Du får lagligen vistas i Finland under den tid som din ansökan behandlas och under eventuellt ändringssökande.
Om du måste komplettera din ansökan, har du följande alternativ:
- Om du lämnade in ansökan i vår e-tjänst:
- Komplettera din ansökan i e-tjänsten genom funktionen "Skicka tilläggsuppgifter". Detta är det enda sättet att komplettera en webbansökan.
- Om du fyllde i en pappersansökan:
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per post.
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per e-post.
- Du kan lämna in tilläggsutredningarna personligen vid ett av Migrationsverkets serviceställen under deras öppettider. Ställena har en brevlåda för svar på kompletteringsbegäran dit du kan lämna dina handlingar.
Läs mer på sidan Meddela ändringar.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av ditt ärende pågår. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Om du söker uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats. Du ser beslutet också på ditt användarkonto i e-tjänsten.
Om du söker uppehållstillstånd med en pappersansökan, delges beslutet av polisen eller per post av Migrationsverket.
Du måste stanna kvar i Finland för att ta emot beslutet om ditt fortsatta tillstånd.
En del av de beslut som skickas i pappersform skickas med mottagningsbevis. På sidan mottagningsbevis kan du läsa mer om hur du kvitterar ut ditt beslut.
Om du beviljas uppehållstillstånd, får du ett nytt uppehållstillståndskort.
Du kan utvisas om du får ett negativt beslut på din ansökan om fortsatt tillstånd.
Du har rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar bifogas till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna.