Hoppa till innehåll

Fortsatt tillstånd för familjemedlemmar

Om du vill stanna i Finland men ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, ska du ansöka om fortsatt tillstånd. Lämna in din ansökan om fortsatt tillstånd innan ditt föregående uppehållstillstånd går ut. Uppehållstillstånd på grund av familjeband beviljas i regel för 4 år i taget.

Vilken ansökan du ska välja beror på om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av samma familjeband som tidigare. Du har samma familjeband, om du till exempel är gift med samma person som under ditt föregående uppehållstillstånd och ansöker om fortsatt tillstånd på grund av detta äktenskap. Du har inte samma familjeband om du ansöker om fortsatt tillstånd med ett nytt parförhållande som grund.

  • Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.
  • Observera att du inte kan beviljas fortsatt tillstånd på samma grund om du fick ditt föregående uppehållstillstånd på grund av familjeband som barn och har fyllt 18 år.
  • Om din familjemedlem inte längre är i Finland men du har ett arbete eller en studieplats, kan du ansöka om uppehållstillstånd på nya grunder.

En person som du sällskapar med är inte en familjemedlem

Han eller hon kan dock beviljas uppehållstillstånd på annan grund. Om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av parförhållande, kan tillståndet vanligen beviljas endast för ett år i taget. Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av parförhållande och situationen inte har ändrats, kan du ansöka om fortsatt tillstånd med samma ansökan som du använde för ditt föregående tillstånd.

Fortsatt tillstånd på grund av adoption

Om grunden för ansökan är adoption och du vill lämna in en pappersansökan, använd samma blankett som för det första uppehållstillståndet.

Om grunden för ansökan är adoption och du vill ansöka i Enter Finland, välj ansökan om fortsatt tillstånd på grund av familjeband för ett barn. Bifoga pappersansökan om uppehållstillstånd på grund av adoption till webbansökan.

Rätt att arbeta

Du får inte fortsätta arbeta om du ansöker om fortsatt tillstånd först efter att ditt uppehållstillstånd har gått ut. Läs mer om rätten att arbeta medan ansökan om fortsatt tillstånd behandlas.

Du behöver inte nödvändigtvis besöka ett serviceställe när du ansöker om fortsatt tillstånd i Enter Finland

Om du ansöker om fortsatt tillstånd i Enter Finland behöver du inte nödvändigtvis besöka ett serviceställe för att styrka din identitet och lämna fingeravtryck. Logga in i Enter Finland genom stark autentisering, till exempel med dina finska nätbankskoder. När du skickar in din ansökan berättar Enter Finland om du behöver besöka ett serviceställe för att styrka din identitet eller inte. Läs mer på sidan Identifiering.

Så ansöker du om fortsatt tillstånd på grund av familjeband