Att byta anställning
Grunden för ditt uppehållstillstånd avgör hur mycket och inom vilken bransch du får arbeta och vilka uppgifter du får utföra. Om du har obegränsad rätt att arbeta, kan du fritt byta anställning. Nedan kan du läsa mer om när du fritt kan byta anställning och när det finns begränsningar för det.
Ta hjälp av vår ansökningsguide om du ska byta anställning och är osäker på om du måste ansöka om ett nytt uppehållstillstånd.
Att byta anställning när du har ett uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL)
Du kan byta anställning fritt och behöver inte ansöka om ett nytt tillstånd om du uppfyller följande villkor:
- du har beviljats uppehållstillstånd för arbetstagare för en viss bransch,
- ditt tillstånd är giltigt och
- ditt nya arbete är inom samma bransch.
Du kan också ha flera anställningar inom samma bransch.
Om ditt nya arbete är inom en annan bransch, måste du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd för arbetstagare. Din rätt att arbeta börjar gälla inom den nya branschen först efter att du har beviljats uppehållstillstånd.
Om du vill arbeta hos samma arbetsgivare i flera arbetsuppgifter inom olika branscher, måste du ansöka om ett nytt tillstånd som gäller samtliga branscher.
Du kan samtidigt ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare som gäller flera arbetsgivare och branscher, om du har flera anställningar. Varje arbetsgivare måste fylla i anställningsvillkoren för din ansökan.
- Om du har lämnat in din ansökan i Enter Finland, kan bara en av dina arbetsgivare fylla i anställningsvillkoren i Enter Finland för arbetsgivare. De övriga arbetsgivarna fyller i pappersblanketten ”Anställningsvillkor” som ska bifogas till din ansökan.
- Om du har ansökt om uppehållstillstånd med en pappersansökan, ska alla arbetsgivarna fylla i pappersblanketten ”Anställningsvillkor” som ska bifogas till din ansökan.
Om du har beviljats uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) som gäller en viss arbetsgivare, får du enbart arbeta hos den arbetsgivaren. Om du vill byta anställning, måste du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd för arbetstagare. Du får börja arbeta hos en ny arbetsgivare först efter att du har beviljats ett nytt uppehållstillstånd.
Du kan kontrollera i ditt tillståndsbeslut och på ditt uppehållstillståndskort om ditt tillstånd (TTOL) har beviljats för anställning hos en viss arbetsgivare. I så fall står branschen och arbetsgivarens namn i beslutet och på kortet.
Att byta anställning när du har ett annat uppehållstillstånd för arbete än ett uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL)
Om du har beviljats uppehållstillstånd för en viss arbetsuppgift, till exempel som specialsakkunnig, och du vill utföra liknande arbete hos en annan arbetsgivare, behöver du i regel inte ett nytt uppehållstillstånd. Det räcker att ditt uppehållstillstånd är giltigt och att ditt nya arbete är liknande. Om dina arbetsuppgifter ändras, måste du i regel ansöka om ett nytt tillstånd på grund av det nya arbetet. Du får inte börja ett nytt arbete förrän du har fått ett nytt uppehållstillstånd.
Om du har beviljats uppehållstillstånd för en viss arbetsuppgift hos en viss arbetsgivare och du vill byta anställning, behöver du i regel ett nytt uppehållstillstånd. Din rätt att arbeta börjar gälla i det nya arbetet först efter att du har beviljats ett nytt uppehållstillstånd. Exempelvis uppehållstillstånd på grund av företagsintern förflyttning (ICT-uppehållstillstånd) är ett sådant tillstånd.
Om du har ett tillstånd för säsongsarbete och du vill arbeta hos en ny arbetsgivare, läs mer på sidan Ny arbetsgivare.
Att byta anställning när du har ett annat uppehållstillstånd
- permanent uppehållstillstånd
- EU-uppehållstillstånd för varaktigt bosatta beviljat av Finland
- kontinuerligt uppehållstillstånd som beviljats på någon annan grund än arbete eller yrkesutövning
- uppehållstillstånd på grund av familjeband
- uppehållstillstånd för återflyttare
- uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd eller annan humanitär invandring
- uppehållstillstånd för offer för människohandel
- uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet
- uppehållstillstånd för studier (begränsad rätt att arbeta)
- uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland
- uppehållstillstånd för den som har slutfört forskning i Finland
- uppehållstillstånd för studerande och forskare för att söka arbete eller starta ett företag