Ansökan om uppehållstillstånd för person som har avlagt examen i Finland
Använd denna ansökan för att ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete om du har studerat och avlagt en examen i Finland. Du måste ha ett undertecknat arbetsavtal eller ett bindande arbetserbjudande.
Du kan ansöka om detta tillstånd som fortsatt tillstånd efter att du har avlagt examen. Du behöver ett examensbetyg för din ansökan. Du kan dock skicka in din ansökan redan nu, om du får ditt examensbetyg inom tre månader. Bifoga examensbetyget till din ansökan genast när du har fått det.
Om du ännu inte har ett jobb eller om du har ett arbete men dina inkomster av arbetet inte är tillräckliga för att du ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av arbete,
Gör så här
Förbered dig:
1. Du har studerat och avlagt en examen i Finland.
- Du kan ansöka om detta uppehållstillstånd även om det har gått flera år sedan du blev utexaminerad och även om du har lämnat Finland efter examen. Det finns ingen tidsgräns för när du måste ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete efter examen.
- Om ditt uppehållstillstånd för studier eller forskning fortfarande är i kraft och du har hittat ett arbete, kan du ansöka om fortsatt tillstånd på grund av arbete.
Det huvudsakliga syftet med din vistelse i Finland måste vara arbete.
2. Du måste ha ett undertecknat arbetsavtal eller ett bindande arbetserbjudande.
- Du måste ha ett arbete i Finland innan du ansöker om uppehållstillstånd. Om du har fått ett arbetserbjudande av en arbetsgivare, måste arbetsgivaren bekräfta att han eller hon faktiskt kommer att anställa dig. Detta sker oftast genom att man ingår ett arbetsavtal.
- Ditt arbetsavtal måste följa kollektivavtalet för branschen. Om branschen inte har ett eget kollektivavtal, ska ditt arbetsavtal basera sig på den praxis som gäller arbetstagare som är verksamma i motsvarande uppgifter på arbetsmarknaden.
3. Du måste få en tillräcklig lön för ditt arbete
Om du ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete, måste du kunna försörja dig i Finland på din lön under hela den tid som uppehållstillståndet gäller.
- Din lön ska motsvara minst den lön som fastställs i det kollektivavtal som tillämpas på ditt anställningsförhållande.
- Om det inte finns något kollektivavtal eller om du arbetar på deltid, måste bruttolönen år 2023 vara minst 1 331 euro per månad (rätt till dagpenning enligt arbetsvillkoret i lagen om utkomstskydd för arbetslösa).
När du ansöker om fortsatt tillstånd, kontrollerar Migrationsverket hur mycket lön du har fått under giltighetstiden för ditt föregående uppehållstillstånd.
Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning.
Läs mer om de allmänna villkoren för uppehållstillstånd.
Legalisera och skaffa översättningar av bilagorna vid behov.
Allmänna bilagor
- giltigt pass (ska visas upp när ansökan om uppehållstillstånd lämnas in)
- passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller den individuella bildkoden som du fått av fotoaffären
- färgkopior av passets sida med personuppgifter och av alla sidor med anteckningar
- utredning om att du lagligen vistas i det land där du lämnar in ansökan
- blankett MP_1 (om du redan är i Finland och ansöker om första uppehållstillstånd)
Specifika bilagor
- examensbevis
- arbetsavtal eller bindande arbetserbjudande (de centrala villkoren i arbetet)
Fyll i ansökan:
Du kan fylla i ansökan i e-tjänsten Enter Finland. En webbansökan är förmånligare än en pappersansökan. Om du ansöker om första uppehållstillstånd i Enter Finland, är det möjligt att du inte behöver besöka ett serviceställe när du ansöker om fortsatt tillstånd.
Om det inte går att använda Enter Finland, fyll i en pappersansökan. Länken till pappersblanketten hittar du längst ner på denna sida.
Om du ansöker om uppehållstillstånd i Enter Finland, betala för din ansökan
- med kreditkort eller med finska nätbankskoder i samband med att du skickar in din ansökan eller
- när du besöker en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland för att styrka din identitet.
Om du ansöker om uppehållstillstånd på pappersblankett, betala för din ansökan
- när du besöker en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland för att styrka din identitet.
- Om du befinner dig utomlands, boka tid vid en finsk beskickning.
- Om du befinner dig i Finland, boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen.
Om du ansöker om fortsatt tillstånd, behöver du nödvändigtvis inte besöka ett serviceställe för att styrka din identitet, om du redan har ett konto i Enter Finland som du loggar in på med finska nätbankskoder. Läs mer på sidan Identifiering.
Läs mer:
- Om du fyllde i din ansökan i Enter Finland, får du e-postmeddelanden och textmeddelanden om hur handläggningen av din ansökan framskrider och om eventuella begäranden om komplettering.
- Om du fyllde i en pappersansökan, får du e-postmeddelanden om hur handläggningen av din ansökan framskrider och om eventuella begäranden om komplettering.
Läs mer: Så behandlas din ansökan
Du kan följa handläggningen av din ansökan med hjälp av chattroboten Kamu när du anger diarienumret för din ansökan. Kamu berättar för dig även den förväntade behandlingstiden för din ansökan.
När kan jag börja arbeta?
Första uppehållstillstånd
Du får inte börja arbeta förrän du har beviljats uppehållstillstånd. När du beviljas uppehållstillstånd på grund av arbete har du obegränsad rätt att arbeta, oberoende av vad du har studerat.
Fortsatt tillstånd
Om du ansöker om fortsatt tillstånd innan ditt uppehållstillstånd för studier eller forskare går ut, får du fortsätta arbeta eller inleda en ny anställning redan innan din ansökan om fortsatt tillstånd har avgjorts. Om du ha lämnat in en ansökan om fortsatt tillstånd, har du obegränsad rätt att arbeta, oberoende av vad du har studerat. Du kan till exempel arbeta på heltid. Om du inte beviljas fortsatt tillstånd och du överklagar beslutet, får du arbeta fram tills dess att dina besvär har behandlats.
Om du lämnar in din ansökan för sent, dvs. efter att giltighetstiden för ditt föregående tillstånd har löpt ut, har även rätten att arbeta upphört.