Uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar i Finland
Ansök om uppehållskort som familjemedlem till en EU-medborgare om
- du är familjemedlem till en medborgare i Europeiska unionen, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz,
- du inte själv är medborgare i en EU-medlemsstat och
- du vistas i Finland över 3 månader.
Uppehållskortet utfärdas i regel för 5 år. Om du avser att vistas i Finland en kortare tid än 5 år, får du ett uppehållskort för den tid du vistas i Finland.
Ansök om ett nytt uppehållskort innan ditt uppehållskort löper ut. Efter att du har uppehållit dig lagligt i Finland under en oavbruten period av 5 år kan du ansöka om permanent uppehållskort som familjemedlem till en EU-medborgare.
Gör så här:
Se till att du uppfyller följande villkor:
- Du är make eller maka.
- Du är sambo. Med sambor avses personer som fortlöpande lever i gemensamt hushåll under äktenskapsliknande förhållanden och som
- har bott tillsammans i minst två år eller
- gemensamt har vårdnaden om ett barn.
Personernas kön har ingen betydelse för om de anses vara sambor.
- Du är under 21 år gammalt eller ett barn som är beroende av en EU-medborgare för sin försörjning. Barnet måste vara
- under 21 år gammalt eller
- EU-medborgarens barn eller barnbarn som är beroende av EU-medborgaren för sin försörjning eller
- EU-medborgarens makes eller makas barn eller barnbarn som är beroende av EU-medborgaren eller maken eller makan för sin försörjning.
- Du är förälder och beroende av en EU-medborgare för din försörjning. Föräldern måste vara
- EU-medborgarens eller EU-medborgarens makes eller makas mor, far eller morförälder eller farförälder och
- beroende av EU-medborgaren eller EU-medborgarens make eller maka för sin försörjning.
- Du är vårdnadshavare för en minderårig EU-medborgare.
- Du är anhörig på annat sätt och beroende av en EU-medborgare för din försörjning. Andra anhöriga jämställs med en EU-medborgares familjemedlemmar oavsett medborgarskap om
- de i utreselandet för sin försörjning är beroende av EU-medborgaren eller har ingått i hans eller hennes hushåll. Andra anhöriga till en EU-medborgares make eller maka jämställs i regel inte med EU-medborgarens familjemedlemmar.
- det av allvarliga hälsoskäl absolut krävs att EU-medborgaren i fråga ger den anhöriga personlig omvårdnad.
Om din familjemedlem är finsk medborgare, krävs det att han eller hon har utnyttjat sin rätt till fri rörlighet.
- Familjemedlemmar till en finsk medborgare kan få uppehållskort endast om den finska medborgaren har utnyttjat sin rätt till fri rörlighet. Den finska medborgaren måste ha bott i ett annat EU-land än Finland eller i en därmed jämförbar stat i minst 3 månader.
- Du och din finska familjemedlem måste ha flyttat till Finland direkt från den andra medlemsstaten. Om ni har bott i ett tredjeland innan ni flyttade till Finland efter att ha bott i en annan EU-medlemsstat, ansök om uppehållstillstånd som familjemedlem till en finsk medborgare.
- Om ni inte samtidigt flyttar från en annan medlemsstat till Finland, måste din finska familjemedlem ha flyttat från den andra EU-medlemsstaten till Finland före dig.
- Om din finska familjemedlem också är medborgare i en annan EU-stat och endast har bott i de medlemsstater där han eller hon är medborgare, anses din familjemedlem inte ha utnyttjat sin rätt till fri rörlighet. Då ska du ansöka om uppehållstillstånd som familjemedlem till en finsk medborgare.
- Du kan få ett uppehållskort som familjemedlem till en EU-medborgare om
- ni har bott tillsammans i ett annat EU-land än Finland eller i en därmed jämförbar stat eller
- ni levde som en familj eller i ett parförhållande när ni vistades i ett annat EU-land än Finland eller i en därmed jämförbar stat innan du flyttade till Finland.
- När du ansöker om uppehållskort som familjemedlem till en finsk medborgare, behöver du inte lämna in en utredning om tillräckliga tillgångar.
- Du kan få ett uppehållskort endast om din familjemedlem, som är EU-medborgare, också bor i Finland.
- Du kan lämna in din ansökan endast i Finland och du måste vara bosatt i Finland när du lämnar in ansökan. Du måste bo största delen av tiden i Finland.
- Om din familjemedlem flyttar bort från Finland, upphör ditt uppehållskort att gälla.
Se till att du har alla nödvändiga bilagor:
Bifoga till din ansökan en utredning om att din familjemedlem som är EU-medborgare fortfarande uppfyller villkoren för sin egen registrering.
- Om din familjemedlem har ansökt om EU-registrering på grund av arbete, bifoga familjemedlemmens senaste lönekvitto.
- Om din familjemedlem har ansökt om EU-registrering på grund av studier, bifoga ett intyg från läroanstalten om att studierna fortsätter.
- Om din familjemedlem har ansökt om EU-registrering på någon annan grund, bifoga en utredning om att han eller hon fortfarande uppfyller kraven för registrering.
Om du är make eller maka, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- handling om familjeanknytning, till exempel ett äktenskapsintyg eller någon motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras)
Om du är sambo, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning om samboende, till exempel ett hyresavtal, ett utdrag ur boenderegistret eller ett motsvarande dokument som visar att ni har bott tillsammans i minst 2 år eller en utredning om gemensam vårdnad om ett barn
Om du ansöker om uppehållskort för ditt barn, bifoga följande bilagor till ansökan:
- färgkopia av sidan med personuppgifter i barnets pass och av alla sidor med anteckningar
- handling om familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras), till exempel en födelseattest eller en motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning
- ange i ansökan uppgifter om barnets andra vårdnadshavare, om han eller hon inte är din make eller maka eller sambo
- följande uppgifter om den andra vårdnadshavaren: efternamn, förnamn, födelsetid eller personbeteckning, medborgarskap, adress och e-postadress.
- den andra vårdnadshavarens samtycke. Om den andra vårdnadshavaren inte bor i Finland eller inte ska flytta till Finland, måste samtycket vara bestyrkt av en notarie.
Om du är vårdnadshavare, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- handling om familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras), till exempel en handling om vårdnaden om barnet eller en motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning.
Om du är förälder och beroende av en EU-medborgare för din försörjning, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- ett intyg om ditt behov av omvårdnad, till exempel en handling om ditt hälsotillstånd, ditt behov av hjälp och det ekonomiska stöd som du fått av din familjemedlem. Du kan också skicka in utredningar om att du har bott tillsammans med din familjemedlem i utreselandet.
- handling om familjeanknytning (ett intyg som har utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras).
Om du är anhörig på annat sätt, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- intyg om att du behöver omvårdnad, till exempel en handling om ditt hälsotillstånd, ditt behov av hjälp och det ekonomiska stöd som du fått av din anhörig. Du kan också skicka in utredningar om att du har bott tillsammans med din anhörig i utreselandet.
- handling om familjeanknytning (ett intyg som har utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras).
Om du är familjemedlem till en finsk medborgare, fyll i blankettbilagan En finsk medborgares utnyttjande av sin rätt till fri rörlighet (pdf).
Passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller den individuella bildkoden som du fått av fotoaffären.
När ansökan lämnas in ska bilagorna visas upp i original och tillsammans med en auktoriserad översättning till finska, svenska eller engelska, om de inte har upprättats på något av dessa språk.
Du behöver inte skaffa översättningar av sådana officiella handlingar som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land och som gäller födelse, äktenskap, registrerat partnerskap eller dödsfall, om du bifogar till handlingen ett flerspråkigt standardformulär som har utfärdats av myndigheten i fråga.
Ansöka om uppehållskort:
Fyll i ansökan i e-tjänsten Enter Finland.
Om du inte kan använda Enter Finland, fyll i en pappersansökan. Länken till pappersblanketten hittar du längst ner på denna sida.
Om du lämnar in en webbansökan i Enter Finland, betala behandlingsavgiften
- med kreditkort eller med finska nätbankskoder i samband med att du skickar in ansökan eller
- när du besöker ett av Migrationsverkets serviceställen för att styrka din identitet.
Om du lämnar in en pappersansökan, betala behandlingsavgiften på ett av Migrationsverkets serviceställen.
Boka en tid vid Migrationsverkets serviceställe i vår tidsbokningstjänst (migri.vihta.com).
Ta med dig
- ett giltigt pass
- passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller den individuella bildkoden som du fått av fotoaffären
- bilagor i original och kopior av dem
- Du ska ha auktoriserade översättningar av dina bilagor till finska, svenska eller engelska.
- Du behöver inte skaffa översättningar av sådana officiella handlingar som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land och som gäller födelse, äktenskap, registrerat partnerskap eller dödsfall, om du bifogar till handlingen ett flerspråkigt standardformulär som har utfärdats av myndigheten i fråga.
Mer information finns på sidan Boka en tid vid Migrationsverkets serviceställe.
Om du använde
- Enter Finland, får du information om handläggningen av din ansökan och om eventuella begäranden om komplettering per e-post och per textmeddelande.
- en pappersblankett, får du information om handläggningen av din ansökan och om eventuella begäranden om komplettering per e-post.
Du kan följa handläggningen av din ansökan med hjälp av chattroboten Kamu när du anger diarienumret för din ansökan. Kamu berättar för dig även den förväntade behandlingstiden för din ansökan.
Om beslutet är positivt, kan du hämta ditt uppehållskort på ett avhämtningsställe.
Enligt Finlands lagstiftning har du rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Du hittar besvärsanvisningen som bilaga till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna (oikeus.fi).
Rätt att arbeta
Som familjemedlem till en EU-medborgare får du börja arbeta genast när du har kommit till Finland. Din familjemedlem måste bor i Finland. Du har obegränsad rätt att arbeta: du får arbeta utan begränsningar inom vilken bransch som helst.
Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons till Europeiska kommissionen! Om du vill ge respons till Migrationsverket, gå till sidan migri.fi/respons.