Permanent uppehållstillstånd
Ett permanent uppehållstillstånd har ingen begränsad giltighetstid, utan det gäller tills vidare. På denna sida hittar du information om permanent uppehållstillstånd. Ansökan om permanent uppehållstillstånd och information om vilka uppgifter som behövs för ansökan hittar du på sidan Ansökan om permanent uppehållstillstånd.
När kan jag ansöka om permanent uppehållstillstånd?
Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd när
- du har bott i Finland i 4 år utan avbrott med kontinuerligt uppehållstillstånd (A-tillstånd) och
- villkoren för beviljande av ditt nuvarande kontinuerliga uppehållstillstånd fortfarande uppfylls.
Boendetiden på fyra år räknas från
- dagen för inresan till Finland, om du ansökte om första uppehållstillstånd utomlands och fick ett kontinuerligt uppehållstillstånd (A-tillstånd)
- den första dagen för ditt första kontinuerliga uppehållstillstånd, om du ansökte om uppehållstillståndet i Finland, eller
- dagen för inresan till Finland, om du har fått kontinuerligt uppehållstillstånd på grund av flyktingstatus eller alternativt skydd.
Den tid som du vistats i Finland med ett tillfälligt uppehållstillstånd (B-tillstånd) räknas inte in i boendetiden på fyra år.
Om kravet på fyra års boendetid inte uppfylls, kan du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd (fortsatt tillstånd). Läs mer om att ansöka om fortsatt tillstånd på sidan Fortsatt tillstånd.
Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd genast när du uppfyller boendetidsvillkoret. Om du vill kan du lämna in din ansökan cirka tre månader innan den förutsatta boendetiden uppfylls. Du behöver inte vänta tills ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut, om du uppfyller boendetidsvillkoret tidigare.
Om du är familjemedlem till en EU-medborgare och har vistats lagligt i Finland under en oavbruten period av fem år tillsammans med EU-medborgaren, behöver du inte ansöka om permanent uppehållstillstånd. Då kan du ansöka om permanent uppehållskort för EU-medborgares familjemedlem. Du måste också uppfylla de övriga villkoren för att få uppehållskortet.
Vistelsen i Finland måste vara oavbruten
Det får inte finnas några avbrott mellan de kontinuerliga uppehållstillstånden (A-tillstånden). Grunden för ditt kontinuerliga uppehållstillstånd behöver inte vara densamma under hela perioden på fyra år. Grunden för uppehållstillståndet kan ändras till exempel från arbete till familjeband.
Med oavbruten vistelse avses att
- du har haft ett kontinuerligt uppehållstillstånd i fyra år utan avbrott och och
- du har vistats i Finland i minst 2 år under de senaste 4 åren.
Den oavbrutna vistelsen avbryts inte av
- sedvanliga semesterresor eller andra resor utomlands eller
- arbete på en arbetsplats utomlands utsänd av en finländsk arbetsgivare.
Ange i din ansökan alla resor som du gjort utanför Finland. Uppge resmålen samt resornas längd och syfte.
Ansök om permanent uppehållstillstånd innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut. Om ditt föregående uppehållstillstånd har gått ut, kan du inte få permanent uppehållstillstånd.
Du kan få permanent uppehållstillstånd om du har en grund för att få kontinuerligt uppehållstillstånd
Du måste uppfylla villkoren för kontinuerligt uppehållstillstånd (A-tillstånd) för att kunna få permanent uppehållstillstånd. Oftast är grunden för det permanenta uppehållstillståndet densamma som för ditt kontinuerliga uppehållstillstånd.
Du kan också ansöka om permanent uppehållstillstånd på nya grunder, om du uppfyller alla villkor för det uppehållstillstånd som du söker. Du kan få permanent uppehållstillstånd till exempel på grund av familjeband eller arbete.
Permanent uppehållstillstånd kan inte beviljas för studier eller för att söka arbete. Om du har ett fortsatt tillstånd på grund av studier eller för att söka arbete och du vill ansöka om permanent tillstånd, måste du ha någon annan grund för att få ett kontinuerligt (A) uppehållstillstånd och uppfylla villkoren för tillståndet. Kontrollera att du uppfyller villkoren för det uppehållstillstånd som du söker. Läs mer om grunderna för fortsatta tillstånd på sidan Fortsatt tillstånd.
Om du har begått brott kan permanent uppehållstillstånd vägras. Läs mer om hur brått påverkar din möjlighet att få permanent uppehållstillstånd på sidan Inverkan av brott. Om du inte kan få ett permanent uppehållstillstånd till exempel på grund av brott, bedömer vi om du kan beviljas ett nytt kontinuerligt (A) uppehållstillstånd. Vi bedömer detta om ditt nuvarande uppehållstillstånd har gått ut eller kommer att gå ut inom tre månader.
Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd endast i Finland
Du ska ansöka om permanent uppehållstillstånd i Finland. Om du lämnar in ansökan om permanent uppehållstillstånd utomlands, kan du inte beviljas tillståndet. Då behandlas din ansökan som en ansökan om första uppehållstillstånd, och behandlingsavgiften för din ansökan är densamma som behandlingsavgiften för ett första uppehållstillstånd.
Efter ansökan
Vänta på beslut. Det kan hända att du inte kan resa utanför Finland om ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut medan din ansökan om permanent uppehållstillstånd behandlas.
Du kan använda behandlingstidstestet för att beräkna behandlingstiden för din ansökan.
Förnya ditt uppehållstillståndskort
Om du har permanent uppehållstillstånd och giltighetstiden för ditt uppehållstillståndskort ska gå ut, behöver du inte ansöka om permanent uppehållstillstånd på nytt. Då kan du ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort. När du har permanent uppehållstillstånd, måste uppehållstillståndskortet förnyas med fem års mellanrum.
Så ansöker du om permanent uppehållstillstånd
Du kan ansöka om permanent uppehållstillstånd antingen i vår e-tjänst Enter Finland eller med en pappersansökan.
När du har fyllt i ansökan, måste du besöka ett av Migrationsverkets serviceställen.
- Om du lämnade in din ansökan i vår e-tjänst, måste du styrka din identitet, ge dina fingeravtryck och visa upp de dokument i original som du bifogat till din ansökan. Betala ansökan antingen i e-tjänsten eller när du besöker servicestället.
- Om du fyller i en pappersansökan, måste du lämna in den och vid samma besök ge dina fingeravtryck, styrka din identitet, lämna in kopior av bilagorna till din ansökan och visa upp bilagorna i original. Betala ansökan vid servicestället.
De förväntade behandlingstiderna hittar du på sidan Behandlingstider. På vår webbplats finns ett behandlingstidstest som du kan använda för att beräkna när du ungefär kommer att få ditt beslut.
Migrationsverket kontaktar dig om vi märker att någonting saknas i din ansökan eller om vi behöver mer information av dig.
Du får vistas lagligen i Finland under den tid som din ansökan behandlas och under eventuellt ändringssökande.
Om du måste komplettera din ansökan, har du följande alternativ:
- Webbansökan
- Komplettera din ansökan i e-tjänsten genom funktionen "Skicka tilläggsuppgifter". Det är det enda sättet att komplettera en webbansökan.
- Pappersansökan
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per post.
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per e-post.
- Du kan lämna in tilläggsutredningarna personligen vid ett av Migrationsverkets verksamhets- eller serviceställen under deras öppettider. Ställena har en brevlåda för svar på kompletteringsbegäran dit du kan lämna dina handlingar.
Läs mer på sidan Behandling av ansökan.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av ditt ärende pågår. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Om du söker uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats. Du ser beslutet också på ditt användarkonto i e-tjänsten.
Om du söker uppehållstillstånd med en pappersansökan, delges beslutet av polisen eller per post av Migrationsverket.
En del av de beslut som skickas i pappersform skickas med mottagningsbevis. På sidan Mottagningsbevis kan du läsa mer om hur du kvitterar ut ditt beslut.
Om du beviljas uppehållstillstånd, får du ett uppehållstillståndskort.
Om du får ett negativt beslut på din ansökan om uppehållstillstånd och får ett beslut om avlägsnande ur landet, måste du lämna Finland.
Du har rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar bifogas till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna.