Hoppa till innehåll

Prövning av tillgången på arbetskraft

Som arbetsgivare måste du i första hand rekrytera arbetstagare bland den arbetskraft som redan finns på arbetsmarknaden i Finland eller i EU- och EES-området. Syftet med tillgångsprövningen är att främja möjligheterna för de arbetstagare som redan finns på arbetsmarknaden att få arbete. Om det inte finns sådana arbetstagare, kan arbetsgivaren rekrytera arbetstagare från länder utanför EU och EES.

Prövningen av tillgången på arbetskraft tillämpas på följande tillstånd:

Prövningen tillämpas inte på andra uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete.

Tillämpning av tillgångsprövning

Migrationsverket utreder om det inom rimlig tid är möjligt att få sådan arbetskraft på arbetsmarknaden i Finland eller i EU- och EES-länderna som lämpar sig för den arbetsuppgift som angetts i ansökan om uppehållstillstånd med hänsyn till NTM-centralernas regionala riktlinjer för arbetstillstånd (ely-keskus.fi)Länk till en annan webbplats.

Tillgångsprövningen tillämpas på alla ansökningar om första uppehållstillstånd för arbetstagare samt på ansökningar om första uppehållstillstånd för säsongsarbete som pågår i 6–9 månader. Prövningen tillämpas inte på fortsatta tillstånd i följande fall:

  • När arbetstagarens ansökan om fortsatt tillstånd
    • gäller samma bransch som arbetstagarens giltiga uppehållstillstånd för arbetstagare
    • gäller en annan bransch än arbetstagarens giltiga uppehållstillstånd för arbetstagare, och arbetstagaren har arbetat med stöd av ett uppehållstillstånd för arbetstagare i minst nio månader.

Tillgången på arbetskraft utreds alltid när en person som ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare har ett giltigt uppehållstillstånd för studier.

Jobbmarknaden

Om du inte hittar arbetstagare bland den arbetskraft som redan finns på arbetsmarknaden, kan du söka arbetstagare utanför EU och EES. Vanligtvis ska arbetsgivaren publicera en platsannons på webbplatsen Jobbmarknaden (tyomarkkinatori.fi)Länk till en annan webbplats. Annonsen ska vara publicerad i minst två veckor. På så sätt kontrollerar du om det är möjligt att hitta en arbetstagare på arbetsmarknaden i Finland eller i EU- och EES-området som lämpar sig för den aktuella arbetsuppgiften. Det lönar sig att publicera annonsen redan innan arbetstagaren skickar in sin ansökan om uppehållstillstånd så att behandlingen av ansökan inte fördröjs därför att Migrationsverket måste be om ytterligare utredningar.

Du behöver inte publicera en platsannons på Jobbmarknaden, om arbetstagarens bransch har nämnts i NTM-centralens regionala riktlinjer för arbetstillstånd (ely-keskus.fi)Länk till en annan webbplats. Dessa riktlinjer styr tillgångsprövningen och uppdateras av NTM-centralerna två gånger om året. I riktlinjerna fastställer NTM-centralerna de branscher (yrkesklasser) där tillgången på arbetskraft har försvårats.

För att utreda tillgången på arbetskraft använder Migrationsverket följande informationskällor utöver NTM-centralernas regionala riktlinjer för arbetstillstånd: 

Tillgångsprövning och branscher

Rätten att arbeta bestäms branschvist i ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare. Därför är det viktigt att arbetsgivaren uppger alla de branscher inom vilka arbetstagaren kommer att arbeta när arbetsgivaren kompletterar anställningsvillkoren. Då kan rätten att arbeta fastställas korrekt för antingen en bransch eller flera branscher.

ISCO (International Standard Classification of Occupations) är ett klassificeringssystem för yrken och arbetsuppgifter (stat.fi)Länk till en annan webbplats som används i Finland och i stor utsträckning internationellt. Det är en referensram och ett verktyg som möjliggör en enhetlig jämförelse, granskning och bedömning av olika arbetsuppgifter, kompetenskrav och branscher.

Branschen för uppehållstillstånd för arbetstagare samt för tillstånd för säsongsarbete som är giltiga i 6–9 månader bestäms enligt ISCO:s fyrsiffriga nivå: till exempel 9112 Kontors- och hotellstädare m.fl. och 4224 Hotellreceptionister. Tillgångsprövningen baserar sig på arbetstagarens huvudsakliga bransch enligt ISCO:s fyrsiffriga nivå.

Arbetsgivare – gör så här

1

Sök arbetstagare först i Finland och i EU- och EES-länderna. Du kan publicera en platsannons på webbplatsen Jobbmarknaden (tyomarkkinatori.fi)Länk till en annan webbplats. På webbplatsen hittar du också anvisningar om annonsering: Så här skapar du en arbetsplatsannons (tyomarkkinatori.fi)Länk till en annan webbplats. Om du inte hittar en arbetstagare bland den arbetskraft som redan finns på arbetsmarknaden, kan du söka arbetstagare utanför EU- och EES-området.

2

Ta reda på om du har fullmakt att representera ditt företag i e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare. Anvisningar för ansökan om fullmakt hittar du på Migrationsverkets webbplats på sidan Arbetsgivarens Enter Finland. När du har den nödvändiga fullmakten, skapa ett användarkonto som arbetsgivare i e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare (enterfinland.fi)Länk till en annan webbplats. När din arbetstagare har skickat in sin ansökan om uppehållstillstånd i Enter Finland, fyll i anställningsvillkoren i e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare.

3

Ange arbetstagarens huvudsakliga bransch och eventuella andra branscher när du fyller i anställningsvillkoren. Ange också arbetstagarens huvudsakliga arbetsuppgifter och eventuella andra arbetsuppgifter. Ta hjälp av Statistikcentralens yrkesklassificering (stat.fi)Länk till en annan webbplats.

4

Besök NTM-centralens webbplats för att kontrollera vilka regionala riktlinjer för arbetstillstånd (ely-keskus.fi)Länk till en annan webbplats som gäller på arbetstagarens arbetsort. NTM-centralerna fastställer de branscher inom vilka tillgången på arbetskraft har försvårats. Om den lokala NTM-centralen har fastställt att tillgången på arbetskraft har försvårats inom branschen i fråga, behöver du inte publicera en platsannons på Jobbmarknaden.

5

Om branschen inte nämns i NTM-centralens regionala riktlinjer för arbetstillstånd, kontrollera om det är möjligt att hitta en arbetstagare som lämpar sig för arbetsuppgiften på arbetsmarknaden i Finland eller i EU- och EES-området.

Publicera en platsannons på webbplatsen Jobbmarknaden (tyomarkkinatori.fi)Länk till en annan webbplats. Annonsen ska vara publicerad i minst två veckor. På webbplatsen hittar du också anvisningar om annonsering: Så här skapar du en arbetsplatsannons (tyomarkkinatori.fi)Länk till en annan webbplats.

När du fyller i anställningsvillkoren för ansökan om uppehållstillstånd, måste du också lämna följande uppgifter som gäller prövningen av tillgången på arbetskraft:

  1. Ska tillgången på arbetskraft utredas för branschen i fråga? 
  2. Har platsannonsen varit publicerad på Jobbmarknaden i minst två veckor under de senaste tre månaderna?
  3. Vad är platsannonsens kod? Du hittar den i annonsen på Jobbmarknaden under rubriken ”ID i annonsen”.
  4. Hur många personer sökte anställningen under ansökningstiden?
  5. Valde du en av de sökande om det fanns flera sökande? Om du inte valde någon av de sökande, berätta varför ingen av dem blev vald.
  6. Krävdes det yrkeskompetens i platsannonsen? Om ja, lämna in till Migrationsverket ett intyg om arbetstagarens yrkeskompetens (till exempel ett arbetsintyg eller examensbetyg).

Ytterligare anvisningar om ifyllande av anställningsvillkoren hittar du på sidan Anvisningar om hur man fyller i anställningsvillkoren.