Hoppa till innehåll

Arbetsgivarens Enter Finland

Om din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd på webben, kan du fylla i uppgifterna om arbetet och om ditt företag i arbetstagarens ansökan i e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare samt betala behandlingsavgiften på arbetstagarens vägnar. Du kan direkt i Enter Finland följa hur handläggningen av arbetstagarens ansökan framskrider och behöver inte köa till vår telefontjänst.

För att vara säkra på att du har rätt att uträtta ärenden i Enter Finland på ditt företags vägnar använder vi tjänsten Suomi.fi-fullmakter.

Om din arbetstagare har flera arbetsgivare, kan bara en av dem använda Enter Finland för arbetsgivare. De övriga arbetsgivarna måste lämna in de nödvändiga uppgifterna som pappersbilagor.

Se gärna inspelningen från vårt webbinarium om Enter Finland för arbetsgivare.

Stegen i e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare

Gör så här:

Arbetstagaranmälan

Du måste lämna in en arbetstagaranmälan om du anställer arbetstagare som kommer utanför EU- och EES-länderna och som redan har ett giltigt uppehållstillstånd och rätt att arbeta.

Arbetstagaranmälan är en anmälan som lämnas in till arbets- och näringsbyrån. Den ska enligt lag lämnas in, om du anställer en arbetstagare utanför EU. Läs mer om arbetstagaranmälan på TE-tjänsters webbplats.

Se ett utdrag ur webbinariet ”Enter Finland för arbetsgivare” där det berättas om var i Enter Finland för arbetsgivare du hittar arbetstagaranmälan.

Om du inte kan använda Enter Finland för arbetsgivare, fyll i blankett TEM 0.54 och lämna in den till arbets- och näringsbyrån.

Du behöver inte lämna in en arbetstagaranmälan, om din arbetstagare håller på att ansöka om uppehållstillstånd och du redan har fyllt i eller kommer att fylla i anställningsvillkoren i din arbetstagares ansökan.

Ifyllande av anställningsvillkoren

Du kan använda e-tjänsten Enter Finland för arbetsgivare för att fylla i anställningsvillkoren i din arbetstagares ansökan.

Hur man fyller i anställningsvillkoren ser du i vår videoinspelning av webbinariet om arbetsgivarens Enter Finland.

Om din arbetstagare ansöker om ett uppehållstillstånd för arbetstagare men du inte kan använda arbetsgivarens Enter Finland, kan du lämna in en pappersversion av blanketten TEM 0.54.

Om din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen, måste du fylla i anställningsvillkoren i arbetsgivarens Enter Finland inom två dagar från det att din arbetstagare har skickat in sin ansökan.

Om du anställer säsongsarbetare, se sidan Anvisningar för komplettering av arbetsvillkor.

Gör så här:

Du kan också be chattroboten Kamu om råd! Du hittar Kamu längst ner till höger på våra webbsidor. Skriv ”jag är arbetsgivare” i kommentarfältet under Kamu. Då ger Kamu dig råd som är avsedda för arbetsgivare.