Hoppa till innehåll

I expressfilen kan du beviljas uppehållstillstånd inom två veckor

Du kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen och få ett beslut inom två veckor, om du ska komma till Finland för att arbeta 

Även din make eller maka och dina barn kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen, om de ansöker om uppehållstillstånd samtidigt med dig. Läs mer på sidan Expressfilen för familljemedlem.

För att din ansökan kan behandlas i expressfilen, måste du

  • fylla i en ansökan och bifoga alla nödvändiga bilagor i Enter Finland
  • betala ansökan i Enter Finland och
  • styrka din identitet inom fem (5) vardagar från inlämningen av ansökan.

Man kan ansöka om endast första uppehållstillstånd genom expressfilen, inte fortsatt tillstånd. Om du redan är i Finland, kan du inte ansöka genom expressfilen.

Din arbetsgivare måste fylla i anställningsvillkoren för din ansökan

Om du ansöker om uppehållstillstånd för specialsakkunniga, EU-blåkort, ICT-uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå, måste din arbetsgivare fylla i anställningsvillkoren i din ansökan i Enter Finland för arbetsgivare inom två (2) vardagar från det att du har lämnat in ansökan i Enter Finland.

Du kan ansöka om D-visum och resa in i Finland genast när du har fått uppehållstillstånd

När du ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen, kan du också ansöka om D-visum. Med D-visum kan du resa in i Finland genast när din ansökan har avgjorts. Läs mer på sidan D-visum.

Se vår video om hur man ansöker genom expressfilen (på engelska).

How to apply for a residence permit using the fast-track service? (youtube.com)