Hoppa till innehåll

Uppehållstillstånd för offer för människohandel

Om du har blivit eller om du på goda grunder kan misstänkas ha blivit offer för människohandel, kan du beviljas uppehållstillstånd i Finland.

Vad är människohandel?

Människohandel är ett allvarligt brott mot en individs personliga frihet. Som offer för människohandel kan du befinna dig i en situation där du utnyttjas och som du inte kan fly ifrån. Människohandlaren kan pressa dig exempelvis genom att hota dig eller dina närstående med våld eller med förlust av uppehållstillstånd eller genom att kräva att du betalar orimligt stora skulder.

Om du till exempel tvingas att sälja sex eller att utföra tungt arbete utan ordentlig lön eller fridagar, kan det vara fråga om människohandel.

Människohandel är ofta en del av den organiserade brottsligheten, men människohandlaren kan också vara en person som står dig nära.

Är du offer för människohandel?

Om du har fallit offer för människohandel, kontakta Hjälpsystemet för offer för människohandel.

Du kan ringa +358 2954 63177 (24 timmar per dygn) eller skicka e-post till adressen ihmiskauppa.auttamisjarjestelma@migri.fi.

Du får hjälp även om du vistas olagligt i landet.

Om du redan har uppehållstillstånd i Finland och du har fallit offer för arbetsgivarens utnyttjande,

kan du ansöka om fortsatt tillstånd eller intyg om utvidgad rätt att arbeta på grund av arbetsgivarens utnyttjande.

Uppehållstillstånd för offer för människohandel

Du kan få tillfälligt uppehållstillstånd om du har fallit offer för människohandel.

Uppehållstillstånd kan beviljas om följande förutsättningar uppfylls:

  • Din vistelse i Finland är motiverad, eftersom det pågår en förundersökning eller domstolsbehandling som gäller människohandel.
  • Du samarbetar med myndigheterna för att de som misstänks för människohandel ska kunna gripas.
  • Du har inte längre förbindelser med de personer som är misstänkta för människohandel.

Om du befinner dig i en särskilt utsatt ställning, kan du få kontinuerligt uppehållstillstånd. Då förutsätter man inte att du samarbetar med myndigheterna eller att det på grund av en förundersökning eller en domstolsbehandling skulle vara motiverat att du vistas i Finland.

Att ansöka om uppehållstillstånd

För att kunna ansöka om uppehållstillstånd för offer för människohandel måste du befinna dig i Finland. Du kan beviljas uppehållstillstånd även om du saknar giltigt pass. Din försörjning behöver inte vara tryggad.

Familjemedlemmar

Om du har beviljats kontinuerligt uppehållstillstånd som offer för människohandel, kan din familjemedlem ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband. Om du har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd som offer för människohandel, kan din familjemedlem inte få uppehållstillstånd på grund av familjeband.

Du har rätt arbeta när du har beviljats uppehållstillstånd som offer för människohandel

Om du har beviljats uppehållstillstånd som offer för människohandel, har du obegränsad rätt att arbeta i Finland. Läs mer på sidan Rätt att arbeta.

Så ansöker du om uppehållstillstånd som offer för människohandel