När du kommer till Finland för att arbeta
Om du har för avsikt att arbeta eller bedriva företagsverksamhet i Finland, behöver du i regel ett uppehållstillstånd som beviljats av Finland. Om du arbetar utan uppehållstillstånd, riskerar du att få böter. Här kan du läsa mer om när du får arbeta utan uppehållstillstånd.
Vilken ansökan du ska välja när du söker uppehållstillstånd på grund av arbete beror på vilket slags arbete eller företag du har. Om du har avlagt en examen i Finland och du har ett giltigt uppehållstillstånd på grund av studier, kan du ansöka om uppehållstillstånd för att söka arbete.
Om du redan har någon annan typ av uppehållstillstånd, är det möjligt att du också har rätt att arbeta i Finland. När rätten att arbeta ingår i ditt nuvarande uppehållstillstånd, behöver du i regel inte ett separat uppehållstillstånd för att arbeta. Du ser om du har rätt att arbeta i Finland på beslutet om ditt uppehållstillstånd. Läs mer på sidan Rätt att arbeta.
Om du är medborgare i en EU-stat, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, behöver du inte uppehållstillstånd för att vistas i Finland, men du måste registrera din uppehållsrätt.
Dina arbetsuppgifter avgör vilken ansökan du ska välja
När du ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete, finns det en egen ansökan om uppehållstillstånd för vissa arbetsuppgifter. Bekanta dig med villkoren och instruktionerna på den sida som behandlar den ansökan som du ska fylla i. Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.
Om det inte finns en egen ansökan för dina arbetsuppgifter, ansök om uppehållstillstånd för arbetstagare. Arbets- och näringsbyrån fattar ett delbeslut om din ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare.
I expressfilen kan du beviljas uppehållstillstånd inom två veckor
Du kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen om du ska komma till Finland för att arbeta
- som specialsakkunnig
- som specialist eller chef med ICT-uppehållstillstånd
- i ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå
- med EU-blåkort
- som tillväxtföretagare.
Även din make eller maka och dina barn kan ansöka genom expressfilen samtidigt.
Endast ansökningar som har lämnats in i Enter Finland kan behandlas i expressfilen. Läs mer på sidan Expressfilen.
Du måste kunna klara dig på din lön
Om du ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete, måste du ha en acceptabel lön och kunna försörja dig i Finland med inkomsterna från ditt förvärvsarbete under den tid som uppehållstillståndet gäller. Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning.
Byte och upphörande av anställning
Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av arbete, är det möjligt att ditt tillstånd ger dig rätt att endast arbeta för en viss arbetsgivare eller inom en viss bransch. Du kan i regel fritt byta anställning, om du har beviljats ett uppehållstillstånd för arbetstagare inom en viss bransch, ditt tillstånd är i kraft och ditt nya arbete är inom samma bransch. Om du har beviljats uppehållstillstånd för en viss arbetsuppgift, kan du utföra samma typ av arbete hos en annan arbetsgivare.
Du måste ansöka om ett nytt uppehållstillstånd om ditt nuvarande tillstånd är bundet till en viss arbetsgivare eller om du vill byta bransch. Läs mer på sidan Att byta anställning.
Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av arbete och din anställning upphör, har du inte längre en grund för att vistas i Finland. Du måste lämna Finland senast när ditt uppehållstillstånd går ut om du inte har ansökt om ett nytt uppehållstillstånd på någon annan grund.
Familjemedlemmar
Dina familjemedlemmar kan oftast ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av arbete. Kontrollera på ansökningssidan om din familj kan beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeband.
Att arbeta om något annat land har beviljat dig uppehållstillstånd
Det är i regel inte tillåtet att arbeta i Finland med ett uppehållstillstånd som har beviljats av något annat land, särskilt inte om ditt arbete varar längre än 90 dagar. I vissa fall räcker det att du har ett uppehållstillstånd eller ett visum utfärdat av en annan Schengenstat eller att du vistas visumfritt i Finland. Läs mer på sidan Att arbeta utan uppehållstillstånd.
Så ansöker du om ditt första uppehållstillstånd på grund av arbete
Välj rätt ansökan och sök uppehållstillstånd antingen i vår e-tjänst Enter Finland eller med en pappersansökan.
Du måste själv fylla i din egen ansökan. Din arbetsgivare kan inte lämna in en ansöka för dig, men arbetsgivaren kan komplettera din ansökan. Läs mer på sidan För arbetsgivare.
När du har fyllt i ansökan, besök antingen en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland.
- Om du lämnade in din ansökan i vår e-tjänst, måste du styrka din identitet, ge dina fingeravtryck och visa upp de dokument i original som du bifogat till din ansökan. Betala ansökan antingen i e-tjänsten eller när du besöker beskickningen eller servicestället.
- Om du fyller i en pappersansökan, måste du lämna in den och vid samma besök ge dina fingeravtryck, styrka din identitet, lämna in kopior av bilagorna till din ansökan och visa upp bilagorna i original. Betala pappersansökan vid beskickningen eller servicestället.
Behandlingstiden för din ansökan är beroende av på vilken grund du ansöker om uppehållstillstånd. De förväntade behandlingstiderna hittar du här. Observera att den förväntade behandlingstiden är en uppskattning, och att den faktiska behandlingstiden kan vara längre eller kortare än uppskattat. Du kan läsa mera om de förväntade behandlingstiderna här.
Du kan följa behandlingen av din ansökan med hjälp av chattroboten Kamu. Dessutom får du vanligtvis automatiska meddelanden i olika behandlingsskeden.
Migrationsverket kontaktar dig om vi märker att någonting saknas eller om vi behöver mer information av dig. I vissa fall ber vi dig om mer information, antingen skriftligen eller vid en intervju.
Om du ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare, fattar arbets- och näringsbyrån ett delbeslut för din ansökan. Om du ansöker om uppehållstillstånd för näringsidkare, fattar närings-, trafik- och miljöcentralen ett delbeslut. Migrationsverket behandlar din ansökan först efter ett delbeslut har fattats.
Om du lämnar in din ansökan utomlands, kan du inte komma till Finland för att vänta på beslutet medan din ansökan behandlas.
Om du ändå kommer till Finland för att vänta på beslutet medan behandlingen av din ansökan pågår, måste du återkalla din tidigare ansökan och lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd i Finland. Då måste du betala en ny behandlingsavgift för den nya ansökan. Om du inte lämnar in en ny ansökan i Finland, måste du lämna Finland innan ditt visum eller den visumfria perioden går ut.
När du ansöker om uppehållstillstånd i Finland, får du stanna och vänta på beslutet även om ditt visum eller den visumfria perioden går ut.
Om du måste komplettera din ansökan, har du följande alternativ:
- Om du gjorde en elektronisk ansökan, kan du komplettera den i e-tjänsten genom funktionen "Skicka tilläggsuppgifter".
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per post.
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per e-post.
Läs mer på sidan Meddela ändringar.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av ditt ärende pågår. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Om du söker uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats. Du ser beslutet också på ditt användarkonto i e-tjänsten.
Om du söker uppehållstillstånd med en pappersansökan
- utomlands, delges beslutet av den finska beskickning som du har angett i ansökningsblanketten som det ställe som du besöker och som delger beslutet
- i Finland, delges beslutet av polisen eller per post av Migrationsverket.
En del av de beslut som skickas i pappersform skickas med mottagningsbevis. På sidan Mottagningsbevis kan du läsa mer om hur du kvitterar ut ditt beslut.
Beslutet skickas också till din arbetsgivare.
Om du får ett positivt beslut, får du ett uppehållstillståndskort.
Om du söker uppehållstillstånd när du är i Finland och får ett negativt beslut, kan du avvisas från Finland.
Du har rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar bifogas till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna.
Arbetstagare, annat uppehållstillstånd (till exempel specialsakkunnig, företagets högsta ledning eller ledning på mellannivå, forskare)
Med D-visum kan du resa in i Finland genast när du har beviljats uppehållstillstånd
Ansök om D-visum samtidigt som du ansöker om uppehållstillstånd. Du kan ansöka om D-visum om du kommer till Finland för att arbeta som
- specialsakkunnig
- tillväxtföretagare
- chef på högsta nivå eller mellannivå
- innehavare av EU-blåkort
- specialist eller chef med ICT-uppehållstillstånd
Du kan få ett D-visum också om du kommer till Finland för att arbeta hos en certifierad arbetsgivare
Se om din arbetsgivare är certifierad på sidan Certifierade arbetsgivare.
- Uppehållstillstånd för arbetstagare
- Uppehållstillstånd för den som har slutfört forskning i Finland
- Uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland
- Uppehållstillstånd för anställd hos ett religionssamfund
- Uppehållstillstånd för arbete inom kultur eller konst
- Uppehållstillstånd på grund av arbete inom masskommunikation
- Uppehållstillstånd på grund av arbete i en internationell organisation eller uppgifter som hänför sig till mellanstatligt officiellt samarbete
- Uppehållstillstånd på grund av företagsetablering och övervakande av beställningar
- Uppehållstillstånd för leverans av maskiner eller system
- Uppehållstillstånd för idrottare eller tränare
- Uppehållstillstånd för konsult
- Uppehållstillstånd för gästande lärare, föreläsare eller utbildare
- Uppehållstillstånd på grund av ett mellanstatligt avtal
Även din make eller maka och dina barn kan ansöka om D-visum, om de ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem.