Hoppa till innehåll
Informationen om D-visum på denna sida gäller från och med den 1 april 2023.

Att förnya uppehållstillståndskortet

Ett uppehållstillståndskort är i kraft i högst 5 år. Detta beror på att biometriska kännetecken sparas på chippet som finns på kortet. För att garantera chippets datasäkerhet måste kortet förnyas med 5 års mellanrum.

Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (typ A eller B), står det på uppehållstillståndskortet hur länge din uppehållsrätt, alltså ditt uppehållstillstånd, är i kraft. Ansök om fortsatt tillstånd innan ditt uppehållstillstånd går ut.

Om du däremot har ett permanent uppehållstillstånd (P), står det på uppehållstillståndskortet hur länge kortet är giltigt. Ansök om att förnya ditt uppehållstillståndskort innan kortet går ut.

I brådskande ärenden kan du besöka ett serviceställe och köa med könummer. Om du ansöker om att förnya kortet i Enter Finland, skicka in din ansökan före giltighetstiden för ditt gamla kort går ut. När du har skickat in din ansökan i Enter Finland, behöver du inte styrka din identitet vid ett serviceställe innan kortets giltighetstid går ut, utan du kan besöka servicestället senare. 

Uppehållstillståndskortet kan inte förnyas utomlands.

 • Förväntad behandlingstid

  1 vecka

  Förväntad leveranstid

  2 veckor

 • Förnyande av uppehållstillståndskort

  54 €

 • Nytt uppehållstillståndskort som ges i stället för ett förkommet eller stulet kort

  120 €

Ansök om ett nytt kort i följande fall:

Det finns 3 sätt att ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort

Gör så här

Att förnya uppehållstillståndskortet

Fyll i ansökan i e-tjänsten