Hoppa till innehåll

Frågor och svar: Uppehållstillstånd i allmänhet

Ansökningsvillkor

Jag vill flytta till Finland. Kan en utlänning som inte är EU-medborgare eller en därmed jämförbar person flytta till och bosätta sig i Finland?

För att du ska kunna flytta till Finland för mer än 90 dagar behöver du ett uppehållstillstånd. Ett uppehållstillstånd beviljas på vissa grunder.

Välj rätt ansökan i listan. Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.

Kan jag få ett uppehållstillstånd eller en medborgarskap på den grunden att jag äger mark i Finland?

Nej. Uppehållstillstånd eller medborgarskap kan inte beviljas på den grunden att du äger mark, en fastighet eller en bostadsaktie i Finland.

Ansökningsförfarande

För hur lång tid kan jag få uppehållstillstånd i Finland?

Syftet med din vistelse i Finland påverkar vilken typ av tillstånd du kan beviljas och för hur lång tid.

Vad kostar det att ansöka om ett uppehållstillstånd?

De gällande avgifterna för uppehållstillstånd finns under punkten Behandlingsavgifter och betalningssätt.

Avgiften återbetalas inte även om ansökan avslås. Avgiften återbetalas inte heller i det fall att ansökan återtas efter att den har tagits upp till behandling.

Kan jag vänta på ett beslut om uppehållstillstånd i Finland?

Du måste i regel ansöka om första uppehållstillstånd utomlands och vänta på beslut utomlands. Om du beviljas uppehållstillstånd, får du ditt uppehållstillståndskort endast via en finsk beskickning. I vissa fall kan du få uppehållstillståndskortet i Finland, om du kan utnyttja ett D-visum eller expressfilen.

Du kan ansöka om första uppehållstillstånd medan du vistas i Finland i följande situationer:

  • du är familjemedlem till en finsk medborgare
  • du ansöker om uppehållstillstånd för ett barn som är fött i Finland
  • du ansöker om uppehållstillstånd för studier eller är familjemedlem till en studerande 
  • du ansöker om uppehållstillstånd för forskare eller är familjemedlem till en forskare
  • du är offer för människohandel
  • du är offer för arbetsrelaterat utnyttjande
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd.

Jag har ansökt om uppehållstillstånd vid en av finsk beskickning utomlands. Om jag beviljas uppehållstillstånd är det möjligt att jag delges beslutet och får uppehållstillståndskortet i Finland? Är detta möjligt vid någon annan finsk beskickning?

Beslutet kan inte delges i Finland och du kan inte få uppehållstillståndskort i Finland utan du måste vänta på beslutet utomlands. Om du vill byta ditt verksamhetsställe utomlands, ska du komma överens om detta med beskickningarna i fråga.

Hur länge ska mitt pass vara giltigt?

Du måste ha ett giltigt pass utfärdat av ditt medborgarskapsland för att kunna beviljas uppehållstillstånd. Passet utfärdat av ditt medborgarskapsland ska vara giltigt under hela den tid som uppehållstillståndet gäller. Om ditt pass går ut under uppehållstillståndets giltighetstid, kom ihåg att förnya ditt pass i tid.

Jag har lämnat in en ansökan om medborgarskap och giltighetstiden för mitt pass/uppehållstillstånd går snart ut. Vad ska jag göra?

Du ska förnya ditt pass och ditt uppehållstillstånd normalt. Att giltighetstiden för ett pass eller ett uppehållstillstånd går ut är inte en orsak för att påskynda en ansökan om medborgarskap.

Försörjning

Jag ansöker om uppehållstillstånd. Vad betyder tryggad försörjning och inkomstgräns?

En tryggad försörjning innebär att du och dina eventuella familjemedlemmar har tillräckligt med pengar för era levnadskostnader i Finland. Försörjningen är inte tryggad om den baserar sig på utkomststöd. Det är i regel endast möjligt att få uppehållstillstånd om din försörjning är tryggad.
Inkomstgränsen är den summa pengar som du ska ha till ditt förfogande. Inkomstgränsen anges som nettoinkomster. Dina nettoinkomster är den summa pengar som blir kvar när skatter och andra avgifter har dragits av från dina inkomster. Din försörjning är tryggad om dina nettoinkomster når upp till inkomstgränsen. Inkomstgränsen beror på grunden för din ansökan om uppehållstillstånd. Kontrollera den försörjning som krävs av dig på webbsidan om din ansökningsgrund.

Observera att det finns separata lönekrav för de flesta uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete. Du hittar lönekraven på sidan Försörjningsförutsättning om du ansöker om tillstånd på grund av arbete.

Var hittar jag information om den försörjning som krävs för mitt uppehållstillstånd?

Den försörjning som krävs beror på grunden för din ansökan om uppehållstillstånd. Kontrollera den försörjning som krävs på webbsidan om det uppehållstillstånd som du ansöker om. Länkar till försörjningsförutsättningarna för olika ansökningsgrunder finns på sidan Försörjningsförutsättning.

Hur fastställer Migrationsverket inkomstgränserna? 

Inkomstgränserna grundar sig på FPA:s statistik om de genomsnittliga utgifterna och inkomsterna för personer som får utkomststöd år 2023.  

Inkomstgränserna baserar sig på utkomststödets grunddel samt på de kostnader för boende och hälso- och sjukvård som beaktas i besluten om utkomststöd.

Inkomstgränsen beror på var du bor, eftersom boendekostnaderna varierar från ort till ort. Inkomstgränserna fördelas nu i tre grupper:

  1. Huvudstadsregionen: Esbo, Helsingfors, Grankulla, Vanda
  2. De andra största kommunerna: Hyvinge, Tavastehus, Joensuu, Jyväskylä, Träskända, Kajana, Kervo, Kyrkslätt, Kouvola, Kuopio, Lahtis, Villmanstrand, Lojo, S:t Michel, Nokia, Nurmijärvi, Uleåborg, Björneborg, Borgå, Reso, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sibbo, Sjundeå, Tammerfors, Åbo, Tusby, Vasa och Vichtis
  3. Andra kommuner

Vi uppdaterar inkomstgränserna varje år i form av indexhöjningar och beaktar också FPA:s statistik om de genomsnittliga utgifterna och inkomsterna för personer som får utkomststöd.

Kan jag kombinera olika inkomstkällor för att trygga min försörjning?

Ja, det kan du. Vi beaktar alla dina inkomstkällor när vi bedömer om din försörjning är tryggad. Vi beaktar också till exempel förmåner från FPA. En tryggad försörjning kan dock inte basera sig på utkomststöd, arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning.

När du ansöker om uppehållstillstånd för att arbeta på heltid, måste din lön motsvara minst den lön som fastställs i det kollektivavtal som tillämpas på ditt anställningsförhållande. Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning om du ansöker om tillstånd på grund av arbete

Varför höjde Migrationsverket de allmänna inkomstgränserna den 1 november 2024?

Inkomstgränserna hade uppdaterats senast år 2013. De motsvarade inte de nuvarande levnadskostnaderna. Det var nödvändigt att höja inkomstgränserna för att säkerställa att de som ansöker om uppehållstillstånd har tillräckligt med pengar för sina levnadskostnader i Finland.

De tidigare inkomstgränserna var lägre än de genomsnittliga inkomsterna för personer som får utkomststöd. Således var de tidigare inkomstgränserna inte tillräckliga för att försörjningen för personer som ansöker om uppehållstillstånd skulle ha varit tryggad. 

För vilka uppehållstillstånd har inkomstgränserna förändrats den 1 november 2024?

Inkomstgränserna har förändrats för följande uppehållstillstånd:

Kontrollera den försörjning som krävs av dig på webbsidan om din ansökningsgrund. 

Jag har lämnat in min ansökan före den 1 november då inkomstgränserna förändrades. Vilken inkomstgräns tillämpas på min ansökan?

De nya inkomstgränserna påverkar inte ansökningar som lämnats in före den 1 november 2024 och som väntar på behandling eller är under behandling. På din ansökan tillämpas alltså de inkomstgränser som var i kraft före den 1 november 2024. Du kan kontrollera de tidigare inkomstgränserna i vårt meddelande: Försörjningsförutsättningen för sökande av uppehållstillstånd skärps den 1 november 2024.

Kan ni avvika från inkomstgränserna?

Vi kan avvika från inkomstgränserna efter individuell prövning. Till exempel när det gäller barnfamiljer kan vi avvika från inkomstgränserna från fall till fall, om inkomsterna är lite mindre än inkomstgränserna. 

Om barnets bästa kräver det eller om det finns andra exceptionellt vägande skäl, kan vi avvika från inkomstgränsen.

Påverkar förmåner från FPA beviljandet av uppehållstillstånd?

Du kan täcka en del av den försörjning som krävs med förmåner från FPA. Sådana förmåner är till exempel bostadsbidrag, barnbidrag, studiestöd och föräldrapenning. Försörjningen är dock inte tryggad om den baserar sig på utkomststöd, arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning. 

Observera att det finns separata lönekrav för de flesta uppehållstillstånd som beviljas på grund av arbete. Du hittar lönekraven på sidan Försörjningsförutsättning om du ansöker om tillstånd på grund av arbete.

Påverkar utkomststöd eller andra förmåner beviljandet av ett fortsatt tillstånd? 

Din försörjning kan tillfälligt och kortvarigt basera sig på utkomststöd. I regel betyder detta en period på högst tre månader. Vi bedömer din situation individuellt när vi granskar det utkomststöd som du fått. Vi tar till exempel hänsyn till hur länge du har vistats i Finland, hur många gånger du har fått utkomststöd och varför du har behövt ty dig till utkomststöd. 

Att lyfta andra förmåner än utkomststöd påverkar inte beviljandet av ett fortsatt tillstånd. Till exempel bostadsbidrag, barnbidrag, inkomstrelaterad dagpenning och föräldrapenning räknas in i din försörjning. Dessa situationer bedöms alltid från fall till fall.

Jag har en visstidsanställning och ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete. Hur påverkar detta bedömningen av min försörjning?

Din försörjning måste vara tryggad under hela den tid som ditt uppehållstillstånd gäller. Därför har anställningens längd betydelse. När det gäller tidsbegränsade arbetsavtal tillämpar vi individuell prövning. Vi tar hänsyn till arbetsavtalets längd, praxis inom branschen samt dina tidigare anställningar och inkomster. Du kan ansöka om fortsatt tillstånd även om du har en visstidsanställning. Vi beviljar i regel uppehållstillstånd på grund av arbete för det tidsbegränsade anställningsförhållandets längd.

Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning om du ansöker om tillstånd på grund av arbete.

Kommer den lön som krävs av arbetstagare att förändras?

Förändringen av inkomstgränserna gäller inte uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL). Förändringen av den lön som krävs för uppehållstillstånd för arbetstagare bereds av Arbets- och näringsministeriet. Läs mer på Arbets- och näringsministeriets webbplats: Inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare (tem.fi). Vi informerar om höjningen av den lön som krävs av arbetstagare när lagändringen har stadfästs.

De inkomstgränser som trädde i kraft den 1 november 2024 gäller dock följande uppehållstillstånd på grund av arbete: 

  • uppehållstillstånd för den som har avlagt examen eller slutfört forskning i Finland 
  • uppehållstillstånd för tillväxtföretagare 
  • uppehållstillstånd för självfinansierade forskare.

Jag ansöker om permanent uppehållstillstånd. Vad är försörjningsförutsättningen för permanent uppehållstillstånd?

Den försörjning som krävs bestäms på basis av den grund för kontinuerligt (A) uppehållstillstånd på vilken du ansöker om permanent uppehållstillstånd. Om du till exempel har ett fortsatt tillstånd på grund av arbete och du ansöker om permanent uppehållstillstånd på grund av arbete, måste du uppfylla lönekravet för arbetstagare.  

Kontrollera den försörjning som krävs på webbsidan om den grund på vilken du ansöker om permanent uppehållstillstånd.

Varför är inkomstgränsen för studerande lägre än för andra?

Inkomstgränsen är lägre eftersom studerandenas levnadskostnader är mindre. Till exempel boendekostnaderna är mindre, och studerande får måltidsstöd och andra studeranderabatter. Av studerande krävs det också sjukförsäkring som ersätter kostnader som orsakas av sjukdom. Inkomstgränsen är också lägre för uppehållstillstånd för studerande och forskare för att söka arbete och bedriva företagsverksamhet.

Lagändringen den 1 september 2024: Skärpningarna i beviljandet av uppehållstillstånd och identifieringen av sökande

Jag har rest till Finland. Kan jag ansöka om ett uppehållstillstånd här?

Ansök om första uppehållstillstånd utomlands. Du kan ansöka om första uppehållstillstånd medan du vistas i Finland i följande situationer: 

  • du är familjemedlem till en finsk medborgare
  • du ansöker om uppehållstillstånd för ditt barn som är fött i Finland
  • du är offer för människohandel
  • du är offer för arbetsrelaterat utnyttjande
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker
  • du ansöker om uppehållstillstånd för studier eller som familjemedlem till en studerande
  • du ansöker om uppehållstillstånd för forskare eller som familjemedlem till en forskare
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd.

Om du ansöker om uppehållstillstånd på någon annan grund medan du vistas i Finland, får du i regel ett negativt beslut. När vi avgör din ansökan bedömer vi dock om ett negativt beslut är oskäligt i din situation. Vi tar också hänsyn till skyddet för familjelivet och barnets bästa.

Jag reste till Finland och ansökte om första uppehållstillstånd här innan lagändringen trädde i kraft den 1 september 2024. Kommer jag att få ett negativt beslut?

Villkoren för beviljande av uppehållstillstånd stramades åt den 1 september 2024, då ändringarna i utlänningslagen trädde i kraft. Från och med den 1 september 2024 ska man ansöka om första uppehållstillstånd utomlands. Du kan ansöka om första uppehållstillstånd medan du vistas i Finland i följande situationer:

  • du är familjemedlem till en finsk medborgare
  • du ansöker om uppehållstillstånd för ett barn som är fött i Finland
  • du ansöker om uppehållstillstånd för studier eller som familjemedlem till en studerande
  • du ansöker om uppehållstillstånd för forskare eller som familjemedlem till en forskare
  • du är offer för människohandel
  • du är offer för arbetsrelaterat utnyttjande
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd.

Om du ansöker om uppehållstillstånd på någon annan grund medan du vistas i Finland, får du i regel ett negativt beslut. När vi avgör din ansökan bedömer vi dock om ett negativt beslut är oskäligt i din situation.

Jag ska ansöka om uppehållstillstånd i Finland. Jag har dock inget pass utfärdat av mitt medborgarskapsland, utan ett främlingspass utfärdat av ett annat land. Kan jag ändå få ett uppehållstillstånd?

Du måste ha ett giltigt pass utfärdat av ditt medborgarskapsland när du ansöker om uppehållstillstånd. Om du till exempel har ett främlingspass eller ett resedokument för flykting, kan du i regel inte få ett uppehållstillstånd i Finland.  

Vi avslår ändå inte din ansökan om uppehållstillstånd på grund av att du saknar pass, om 

  • du ansöker om första uppehållstillstånd för ett barn som är fött i Finland
    • Vi beviljar barnet ett främlingspass så att ett nationellt pass kan skaffas åt barnet.
    • Om sökandens medborgarskapsland har en beskickning i Finland, ska man i första hand skaffa barnet ett pass utfärdat av medborgarskapslandet.
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker 
  • du är offer för människohandel
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd
  • du ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem till en person som beviljats internationellt skydd och du beviljas internationellt skydd.

När vi avgör ansökan tar vi också hänsyn till skyddet för familjelivet och barnets bästa. De strängare kraven gällande passet trädde i kraft den 1 september 2024. Kraven gäller också ansökningar som har lämnats in före den 1 september 2024 men som ännu inte har avgjorts.

Jag har kommit till Finland och sökt asyl. Efter det har jag beviljats uppehållstillstånd på grund av arbete. Nu ska jag ansöka om fortsatt tillstånd. Kan jag få ett uppehållstillstånd?

Om du tidigare har beviljats uppehållstillstånd, kan du få ett fortsatt tillstånd även om du har sökt asyl tidigare. Du måste dock uppfylla villkoren för beviljande av tillståndet. Du måste till exempel ha ett pass utfärdat av ditt medborgarskapsland. Om du inte har ett pass, tar vi vid avgörandet av ansökan hänsyn till skyddet för familjelivet om beslutet påverkar ditt familjeliv och barnets bästa om beslutet gäller ett barn.

Jag har ett främlingspass utfärdat av Italien. Kan jag få ett uppehållstillstånd?

Sökande av uppehållstillstånd måste styrka sin identitet genom att visa upp ett pass utfärdat av sitt medborgarskapsland. Du kan inte styrka din identitet med ett främlingspass.  

Vi avslår inte din ansökan om uppehållstillstånd på grund av att du saknar pass, om du ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem till en person som beviljats internationellt skydd och du beviljas internationellt skydd. När vi avgör ansökan tar vi hänsyn till skyddet för familjelivet och barnets bästa.

Mitt första uppehållstillstånd har gått ut den 2 augusti 2024. Jag ansökte om fortsatt tillstånd först den 2 september 2024. Hur påverkar avbrottet mellan uppehållstillstånden behandlingen av min ansökan?

Du ska ansöka om ett nytt uppehållstillstånd innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut. Om du inte ansöker om ett nytt tillstånd i tid, är tiden mellan uppehållstillstånden olaglig vistelse och kan leda till ett negativt beslut. När vi behandlar din ansökan tar vi hänsyn till hur länge du har vistats i landet olagligt. Vi bedömer om det finns godtagbara skäl till att du ansökte om tillståndet för sent. Ett godtagbart skäl kan till exempel vara en allvarlig sjukdom eller en olycka, som har hindrat dig från att ansöka om uppehållstillstånd. 

Om du ansöker om fortsatt tillstånd för sent, har din rätt att arbeta avbrutits. Läs mer om rätten att arbeta.

Avbrottet mellan tillstånden kan också senare påverka beviljandet av permanent uppehållstillstånd och finskt medborgarskap.

Jag ska ansöka om fortsatt tillstånd. Kan jag lämna in en ansökan även om mitt pass har gått ut?

Du kan lämna in en ansökan trots att ditt pass har gått ut. Du måste dock skaffa dig ett giltigt pass utfärdat av ditt medborgarskapsland innan du kan beviljas uppehållstillstånd.

Jag har uppehållstillstånd i Finland och jag har tidigare styrkt min identitet med ett främlingspass. Jag ska ansöka om fortsatt tillstånd. Kan jag styrka min identitet med ett främlingspass?

Nej, det kan du inte. Du måste ha ett giltigt pass utfärdat av ditt medborgarskapsland när du ansöker om uppehållstillstånd. Detta beror på att myndigheterna måste identifiera kunden och styrka hans eller hennes identitet med hjälp av ett giltigt pass utfärdat av medborgarskapslandet.

Vi avslår ändå inte din ansökan om uppehållstillstånd på grund av att du saknar pass, om

  • du ansöker om uppehållstillstånd för ett barn som är fött i Finland
    • Vi beviljar barnet ett främlingspass så att ett nationellt pass kan skaffas åt barnet.
    • Om sökandens medborgarskapsland har en beskickning i Finland, ska man i första hand skaffa barnet ett pass utfärdat av medborgarskapslandet.
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker 
  • du är offer för människohandel
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd
  • du har sökt internationellt skydd och du ansöker om fortsatt tillstånd eller permanent uppehållstillstånd på den grunden, eller
  • du ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem till en person som beviljats internationellt skydd och du beviljas internationellt skydd.

I och med lagändringen som trädde i kraft den 1 september 2024 måste sökande av uppehållstillstånd ha ett giltigt pass utfärdat av medborgarskapslandet för att styrka sin identitet. I vilka situationer kan man avvika från passkravet, om jag ansöker om första uppehållstillstånd eller fortsatt tillstånd?

Om du ansöker om första uppehållstillstånd eller fortsatt tillstånd, kan man avvika från passkravet om

  • du ansöker om uppehållstillstånd för ett barn som är fött i Finland
    • Vi beviljar barnet ett främlingspass så att man kan skaffa ett nationellt pass åt barnet.
    • Om sökandens medborgarskapsland har en beskickning i Finland, ska man i första hand skaffa barnet ett pass utfärdat av medborgarskapslandet.
  • du behöver ett uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker
  • du är offer för människohandel 
  • du söker asyl eller tillfälligt skydd
  • du har sökt internationellt skydd och du ansöker om fortsatt tillstånd eller permanent uppehållstillstånd på den grunden
  • du ansöker om uppehållstillstånd som familjemedlem till en person som beviljats internationellt skydd och du beviljas internationellt skydd.

Det är också möjligt att avvika från passkravet om du beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på något av följande grunder: 

  • på grund av att du är förhindrad att lämna landet 
  • på grund av individuella mänskliga orsaker
  • för tredjelandsmedborgare som har vistats eller arbetat i landet olagligt 
  • för utlänning som omfattas av ett vittnesskyddsprogram
  • beviljande av uppehållstillstånd när uteslutningsklausuler har tillämpats.

När kan man avvika från passkravet om jag ansöker om permanent uppehållstillstånd?

Om du ansöker om permanent uppehållstillstånd, behöver du inte ett pass utfärdat av ditt medborgarskapsland om du tidigare har beviljats något av följande:

  • internationellt skydd eller tillfälligt skydd
  • uppehållstillstånd när uteslutningsklausuler har tillämpats.

Du behöver inte heller ett pass utfärdat av medborgarskapslandet, om du bevisligen har försökt skaffa dig ett sådant och du har lämnat in tillförlitlig utredning om din identitet, och du har tidigare beviljats uppehållstillstånd trotts att passet saknas på någon av följande grunder:

  • på grund av att du är förhindrad att lämna landet 
  • på grund av individuella mänskliga orsaker 
  • för offer för människohandel
  • för tredjelandsmedborgare som har vistats eller arbetat i landet olagligt
  • för utlänning som omfattas av ett vittnesskyddsprogram.

Du måste också fortfarande uppfylla villkoren för beviljande av tillståndet i fråga. 

Permanent uppehållstillstånd kan också beviljas utan pass om det finns exceptionellt vägande skäl till det eller om barnets bästa kräver det.

Jag har inget pass utfärdat av mitt medborgarskapsland. Kan jag ändå ansöka om uppehållstillstånd?

Du kan alltid lämna in en ansökan om du så vill. De strängare kraven gällande passet trädde i kraft den 1 september 2024. Du måste ha ett giltigt pass utfärdat av ditt medborgarskapsland för att kunna beviljas uppehållstillstånd. I vissa fall är det möjligt att avvika från passkravet.

Behandlingstid

Hur kan jag påskynda behandlingen av min ansökan om uppehållstillstånd?

Fyll omsorgsfullt i alla punkter i ansökningsblanketten och bifoga alla nödvändiga bilagor till din ansökan. Bristfälliga uppgifter fördröjer behandlingen, eftersom Migrationsverket då måste begära tilläggsutredningar av dig. Bristfälliga uppgifter kan också leda till ett avgörande som är ofördelaktigt för sökanden.

Telefonförfrågningar och besök på serviceställena påskyndar inte behandlingen av ditt ärende. Vi kontaktar dig om vi behöver kompletterande uppgifter till din ansökan. De genomsnittliga tiderna för behandlingen av ansökningar finns på sidan Behandlingstider.

Jag har ansökt om permanent uppehållstillstånd men har hört att det kan gå snabbare att få ett fortsatt tillstånd. Kan jag ansöka om fortsatt tillstånd (A-tillstånd) även om jag redan har ansökt om permanent uppehållstillstånd?

Behandlingstiderna för en ansökan om permanent uppehållstillstånd och för en ansökan om fortsatt tillstånd är olika. Du kan också ansöka om fortsatt tillstånd även om du redan har ansökt om permanent uppehållstillstånd. Du behöver inte återkalla din ansökan om permanent uppehållstillstånd. Om du återkallar den, kan det bli ett avbrott mellan dina uppehållstillstånd. Därför lönar det sig att vänta tills båda ansökningar har avgjorts. Om du sedan beviljas permanent uppehållstillstånd, kan du återkalla din ansökan om fortsatt tillstånd i efterhand.

Att ändra ansökningsgrunden

Jag har sökt uppehållstillstånd på grund av arbete men har inte fått något beslut ännu. Jag gifte mig nyligen. Ska jag fylla i en ny ansökan?

Du behöver inte fylla i en ny ansökan om du inte vill ändra grunden för ansökan om uppehållstillstånd. Du ska emellertid meddela Migrationsverket att du gift dig. Det är speciellt viktigt att meddela verket ifall ditt namn ändras.

Du kan lämna in en bestyrkt kopia av äktenskapsintyget till en finsk beskickning eller direkt till Migrationsverket. Ett intyg som har utfärdats av någon annan än en finsk, svensk, norsk, dansk eller isländsk myndighet ska legaliseras. Om intyget inte har skrivits på finska, svenska eller engelska, lämna också in en officiell översättning av intyget till något av de nämnda språken.

Jag har ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete och har just gift mig. Kan jag ändra ansökningsgrunden?

Nej, det kan du inte göra. Om du vill ändra ansökningsgrunden måste du lämna in en ny ansökan på grund av äktenskap. Läs mer om beviljande av uppehållstillstånd på grund av äktenskap

Om du ansöker om uppehållstillstånd på en ny grund, måste du betala behandlingsavgiften för ansökan och besöka en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland för att styrka din identitet. När du ansöker om tillstånd på en ny grund, börjar behandlingstiden löpa från början. Behandlingstiden beror på ansökningstypen.

Kom ihåg att återta din tidigare ansökan om du vill ansöka om tillstånd endast på den nya grunden.

Jag har ansökt om uppehållstillstånd på grund av sällskapande och gift mig med min partner efter att jag lämnade in min ansökan. Kan jag ändra ansökningsgrunden?

Du kan ändra ansökningsgrunden om du har ansökt om uppehållstillstånd på grund av sällskapande och 

  • du har gift dig med samma partner
  • ni har bott tillsammans i minst två år eller 
  • ni bor tillsammans och har gemensam vårdnad om ett barn. 

Skicka till Migrationsverket ert äktenskapsintyg, en utredning om att ni bor tillsammans eller en utredning om vårdnaden om ert barn. Därefter bedömer vi om du uppfyller villkoren för beviljande av ett uppehållstillstånd på grund av äktenskap eller samboende.

Att lämna in ansökan

Vem kan lämna in en ansökan om uppehållstillstånd?

Om du är myndig (minst 18 år)

Du måste själv fylla i och lämna in din ansökan i e-tjänsten Enter Finland. Om du ansöker med en pappersansökan, lämna in den ifyllda ansökan vid Migrationsverkets serviceställe eller utomlands vid en finsk beskickning. 

Om du är minderårig

En ansökan som gäller ett minderårigt barn ska fyllas i och lämnas in av barnets vårdnadshavare eller en annan laglig företrädare för barnet. Ansökan kan också fyllas i och lämnas in av en person som har fått fullmakt av det minderåriga barnets vårdnadshavare. I så fall ska en undertecknad fullmakt bifogas till ansökan.

Om du är 15–17 år, kan du fylla i och lämna in din ansökan själv. Bifoga till din ansökan ett skriftligt samtycke från din vårdnadshavare eller din lagliga företrädare. 

Barnet ska vara närvarande när ansökan lämnas in. Barnet ska alltså följa med till den finska beskickningen utomlands eller till Migrationsverkets serviceställe i Finland när ansökan lämnas in. Detta gäller alla minderåriga barn, också spädbarn.

Om du har en intressebevakare

Intressebevakaren kan fylla i en ansökan på dina vägnar bara om intressebevakaren har utsetts att sköta dina uppehållstillståndsärenden. Du ska själv närvara på den finska beskickningen utomlands eller på Migrationsverkets serviceställe i Finland när ansökan lämnas in. 

Kan jag skicka in min ansökan per post?

Nej, det kan du inte. Ansökan ska lämnas in personligen. Om du befinner dig utomlands ska du lämna in ansökan på en finsk beskickning innan du kommer till Finland. Om du redan befinner dig i Finland ska du lämna in ansökan vid ett av Migrationsverkets serviceställen. Ansökningar som görs i e-tjänsten Enter Finland lämnas in via e-tjänsten.

Hur bokar jag en tid vid Migrationsverkets serviceställe?

Boka en tid vid Migrationsverkets serviceställe på förhand i vår tidsbokningstjänst. Om du ansöker om uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, ska din ansökan vara ifylld och inlämnad innan du kommer till servicestället. Om du ansöker med en pappersansökan, ta med dig den ifyllda ansökan till servicestället.

Resande/frånvaro från landet

Kan jag resa med finskt uppehållstillstånd i Europa (Schengenområdet) innan jag anländer för första gången till Finland?

Ja. Du kan vistas med uppehållstillstånd som beviljats av Finland högst 90 dagar i sänder inom hela Schengenområdet, också innan du anländer för första gången till Finland. Du behöver inte ett separat visum. Tidsbegränsningen om nittio dagar gäller en sammanräknad vistelse inom hela Schengenområdet, inte bara i en stat.

Jag har kontinuerligt uppehållstillstånd vars giltighetstid går ut under min planerade semesterresa utomlands. Medför detta problem för mig?

Du ska ansöka om fortsatt tillstånd innan giltighetstiden för ditt föregående uppehållstillstånd löper ut. För att undvika problem lönar det sig att lämna in ansökan i god tid, så att du kan planera resan på så vis att tillståndets giltighet inte löper ut under resans gång.

Du kan endast ansöka om fortsatt tillstånd i Finland. Om du lämnar in en uppehållstillståndsansökan utomlands vid en finsk beskickning behandlas den alltid som en ny ansökan om första uppehållstillstånd. Om du har visumplikt, beviljas du inte nödvändigtvis ett visum för att återvända till Finland. Den finska beskickningen fattar beslut om beviljande av visum.

Jag skulle vilja resa runt i Finland under en kort tid sedan giltighetstiden för mitt uppehållstillstånd har gått ut. Måste jag ansöka om nytt uppehållstillstånd eller hur skall jag förfara?

Om du är medborgare från ett visumfritt land alltså behöver inte ett visum för att resa till Finland, kan du stanna i Finland och inom Schengenländerna för högst 90 dagar. Medborgare från andra länder måste lämna Finland sedan giltighetstiden för uppehållstillståndet har gått ut. Uppehållstillstånd kan inte beviljas på grund av semester.

Jag har ansökt om uppehållstillstånd och väntar fortfarande på beslut, men jag åker snart utomlands på en semesterresa. Kan jag påskynda behandlingen av min ansökan?

Det är inte möjligt att påskynda behandlingen av en ansökan på grund av semesterresor eller besök hos släktingar utomlands. Läs mer om begäranden om påskyndad behandling.

Vad ska jag göra för att mitt uppehållstillstånd inte ska upphöra att gälla medan jag vistas utanför Finland?

Ditt tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd återkallas,

  • om du varaktigt flyttar bort från Finland
  • om du annars i permanent syfte vistas utanför Finland två år utan avbrott.

Om du arbetar minst två år utomlands utsänd av en finländsk arbetsgivare är vistelsen inte sådan oavbruten vistelse utanför Finland som medför att ditt uppehållstillstånd återkallas.

Om du ska flytta från Finland för att till exempel arbeta eller studera utomlands i minst två år, ska du till Migrationsverket lämna in en ansökan om att ditt uppehållstillstånd inte återkallas. Du ska lämna in ansökan innan du har vistats utomlands i två år.

Fyll i blanketten OLE_PER. Mer information finns på sidan återkallelse av tillstånd.

Anställningen upphör

Jag har ett uppehållstillstånd på grund av arbete och jag har blivit arbetslös. Hur påverkar detta mitt uppehållstillstånd?

Du har beviljats tillstånd att bo i Finland på grund av att du arbetar. Om du inte längre har ett arbete i Finland, finns denna grund inte längre. Det lönar sig att söka ett nytt arbete. Läs mer på sidan Att byta anställning.

Även om din anställning upphör kan du ha någon annan grund att bo i Finland, till exempel familj eller studier. Du kan hitta ett uppehållstillstånd som passar din situation i vår ansökningsguide på sidan Jag vill ansöka om uppehållstillstånd.

Om du inte längre har någon grund att bo i Finland, kan ditt uppehållstillstånd återkallas. Vi kan inleda processen för att återkalla ditt uppehållstillstånd när du har varit arbetslös i 3 månader. Läs mer på sidan Återkallande av uppehållstillstånd.

Jag har ett uppehållstillstånd på grund av familjeband och jag har blivit arbetslös. Hur påverkar detta mitt uppehållstillstånd?

Du har beviljats uppehållstillstånd på grund av familjeband, så din grund för att bo i Finland gäller fortfarande. Att du har blivit arbetslös påverkar inte ditt uppehållstillstånd.

Jag har blivit permitterad. Kommer mitt uppehållstillstånd att återkallas?

Om permitteringen är tillfällig, inleder vi inte prövningen i fråga om återkallande av ditt uppehållstillstånd. Vi återkallar alltså inte ditt uppehållstillstånd om du har blivit permitterad för viss tid, dvs. om du vet när permitteringen upphör.

Om du har blivit permitterad tills vidare och inte vet när permitteringen upphör, kan vi överväga återkallande av ditt uppehållstillstånd. 

Fortsatt tillstånd

Jag är utomlands och kan inte komma till Finland för att ansöka om fortsatt tillstånd. Vad ska jag göra? 

Du kan ansöka om fortsatt tillstånd endast om du är i Finland. 

Om du lämnar in din ansökan om uppehållstillstånd utomlands och besöker en finsk beskickning för att styrka din identitet, behandlas din ansökan som en ansökan om första uppehållstillstånd. För ansökan tas ut behandlingsavgiften för en ansökan om första uppehållstillstånd.

Läs mer om hur man ansöker om fortsatt tillstånd på sidan migri.fi/sv/fortsatt-tillstand. 

Jag har lämnat in en ansökan om fortsatt tillstånd i e-tjänsten Enter Finland innan mitt nuvarande uppehållstillstånd har gått ut. Jag lyckas inte boka tid vid ett serviceställe förrän mitt nuvarande uppehållstillstånd går ut. Får jag vänta på beslutet i Finland?

Du får vänta på ditt beslut i Finland. 

Du har ansökt om fortsatt tillstånd i tid, eftersom du har lämnat in din ansökan i Enter Finland innan ditt föregående uppehållstillstånd gått ut. 

Du måste ännu styrka din identitet för att vi ska kunna börja behandla din ansökan om fortsatt tillstånd. 

Boka en tid vid ett av våra serviceställen i vår tidsbokningstjänst när det igen finns lediga tider. Du måste styrka din identitet vid ett serviceställe inom tre månader från att du lämnat in din ansökan.

Vi kan inte börja behandla din ansökan förrän du har styrkt din identitet.

Lagändringen 23.2.2023

Jag skickade in min ansökan innan lagändringen trädde i kraft och ansökan väntar på behandling. Hur påverkar lagändringen handläggningen av min ansökan?

Det finns ingen övergångstid för ändringarna i utlänningslagen, vilket innebär att din ansökan behandlas i enlighet med den nya lagen. På ansökningssidan för ditt uppehållstillstånd kan du kontrollera vilka ändringar som har gjorts i förutsättningarna för beviljande av tillståndet.

Om du märker att din ansökan saknar väsentliga uppgifter, kan du skicka tilläggsuppgifter för din ansökan. Om du ansökte i Enter Finland kan du bifoga upplysningar och bilagor till din ansökan genom att välja ”Skicka tilläggsuppgifter”. Om du ansökte om uppehållstillstånd med en pappersblankett, kan du skicka tilläggsuppgifter för din ansökan per e-post till adressen migri@migri.fi. Om din ansökan saknar uppgifter, skickar vi dig också en begäran om komplettering. Då blir behandlingstiden för din ansökan längre.

Om du har ansökt om uppehållstillstånd för arbetstagare, uppehållstillstånd för specialsakkunnig, EU-blåkort, uppehållstillstånd för idrottare, uppehållstillstånd för person som avlagt examen eller slutfört forskning i Finland eller annat uppehållstillstånd på grund av arbete och du på basis av dina ansökningshandlingar uppfyller villkoren för uppehållstillståndet, beviljar Migrationsverket uppehållstillståndet direkt. I annat fall kontaktar vi dig eller din arbetsgivare.

Vad händer om min ansökan som redan är anhängig inte uppfyller kriterierna för beviljande av tillstånd enligt den nya lagen? 

Om du till exempel 

  • har ansökt om uppehållstillstånd för specialsakkunnig och din lön inte längre uppfyller kriterierna för specialsakkunniga, eller 
  • som anställd hos ett samfund har ansökt om uppehållstillstånd på grund av annat arbete men du inte är anställd hos ett religionssamfund i uppgifter som hänför sig till religionsutövning,

är det möjligt att du inte kan få det uppehållstillstånd som du har sökt. 

Då kontaktar Migrationsverket dig och ber dig ändra din ansökan till en annan ansökan, till exempel ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL), samt följa anvisningarna för att betala den återstående delen av behandlingsavgiften. Om du inte godkänner ändringen och inte betalar skillnaden mellan behandlingsavgifterna, är det möjligt att vi inte kan bevilja dig uppehållstillstånd.

Min rätt att arbeta antecknas numera på ett annat sätt på uppehållstillståndskort. Måste jag ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort?

Nej, det behöver du inte göra. På sidan Arbete i Finland finns en tabell över rätten att arbeta enligt den gamla lagen. Det har inte gjorts några ändringar i själva rätten att arbeta, utan det är endast paragrafen i utlänningslagen som har ändrats. I tabellen kan du och din arbetsgivare kontrollera vilken paragraf som numera gäller din rätt att arbeta.

Du får ett nytt kort där den nya paragrafen står när 

  • du ansöker om fortsatt tillstånd eller 
  • du ansöker om ett nytt kort därför att ditt gamla kort har gått ut eller du har tappat bort ditt gamla kort.

Min arbetsgivare kan inte använda Enter Finland för arbetsgivare. Hur bifogar jag anställningsvillkoren till min ansökan?

Din arbetsgivare kan fylla i pappersblanketten ”Anställningsvillkor” (pdf) som du kan bifoga till din ansökan.

Hur vet jag om det har gjorts några ändringar som gäller min ansökan om uppehållstillstånd?

Om du håller på att ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete, kan vissa ändringar gälla din ansökan. Se ansökningssidan för ditt uppehållstillstånd för att kontrollera 

  • villkoren för uppehållstillståndet
  • vilka bilagor som behövs för ansökan.

Ta i beaktande att din arbetsgivare måste fylla i anställningsvillkoren för din ansökan.
Om du redan har skickat in din ansökan och du märker att vissa uppgifter saknas, såsom anställningsvillkoren, kan du skicka tilläggsuppgifter för din ansökan. Om du lämnade in din ansökan i Enter Finland, lägg till de uppgifter som saknas genom att välja ”Skicka tilläggsuppgifter”. Om du har ansökt om uppehållstillstånd på en pappersblankett, skicka de uppgifter som saknas per e-post till adressen migri@migri.fi.

Jag har ansökt om uppehållstillstånd för studier före lagändringen, och min ansökan har ännu inte behandlats. Mitt pass är giltigt i två år. Beviljas uppehållstillståndet för hela studietiden eller för den tid som mitt pass är giltigt?

Du beviljas uppehållstillstånd för hela studietiden. Kom ihåg att förnya ditt pass i tid innan det går ut och se till att du har ett giltigt pass medan du vistas i Finland.

Jag har avlagt en examen i Finland och grundat ett företag. Vilket tillstånd ska jag söka?

Ansök om uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland.

Jag skickade in min ansökan om uppehållstillstånd på grund av arbete före lagändringen den 23 februari 2023. I den nya lagen är behandlingstiden två månader. Kommer min ansökan att behandlas inom två månader enligt den nya lagen?

Om du skickade in din ansökan med alla nödvändiga uppgifter och bilagor före den 23 februari 2023, ska ansökan enligt lag avgöras inom fyra månader. Om du skickade in din ansökan med alla nödvändiga uppgifter och bilagor den 23 februari 2023 eller senare, ska ansökan avgöras inom två månader enligt lag.

Den förväntade behandlingstiden kan dock variera, och olika ansökningar kan inte jämföras med varandra. Behandlingstiden beror till exempel på hur mycket utredning som krävs för att avgöra ansökan, om andra myndigheter deltar i beslutsfattandet och om vi måste begära ytterligare upplysningar för ansökan.

Observera också att din arbetsgivare måste komplettera din ansökan med anställningsvillkor och att du måste styrka din identitet.

Läs mer på sidorna Behandlingstider och Vilka faktorer påverkar den förväntade behandlingstiden för din ansökan?

Efterhandskontroll av uppehållstillstånd

 

Hur kan Migrationsverket veta hur jag försörjer mig?

Vi kan kontrollera olika nationella register. Vi får uppgifter om löner och förmåner som betalats till dig bland annat från inkomstregistret. Mer information om inkomstregistret hittar du på Skatteförvaltningens webbsida Inkomstregistret (vero.fi).

Hur kan Migrationsverket veta om jag har gjort mig skyldig till brott i Finland?

Vi kan kontrollera olika nationella register. Vi får uppgifter om böter och fängelsestraff i Finland till exempel från Rättsregistercentralen. Läs mer på Rättsregistercentralens webbplats www.oikeusrekisterikeskus.fi.

Jag har uppehållstillstånd för studier. Hur kan Migrationsverket veta hur mina studier framskrider?

Vi kan kontrollera hur dina studier framskrider till exempel i informationsresursen Koski (oph.fi).

Jag har uppehållstillstånd för tillväxtföretagare. Det har dock tagit mer tid än väntat att grunda ett företag, och jag har ännu inte börjat bedriva företagsverksamhet. Förlorar jag mitt uppehållstillstånd?

Om du har flyttat till Finland men ditt företag inte har någon verksamhet, ber vi dig lämna in en utredning. I utredningen kan du berätta om din situation och dina planer. Vi gör en helhetsbedömning av din situation.

Jag har uppehållstillstånd för specialsakkunnig. Hur kan Migrationsverket veta om jag har fått några förmåner eller om jag har betalats sådan lön som uppehållstillståndet för specialsakkunnig förutsätter?

Vi kan kontrollera olika nationella register. Vi får uppgifter om löner och förmåner som betalats till dig bland annat från inkomstregistret. Lönen måste motsvara lönekravet för det år då tillståndet har beviljats. Mer information om inkomstregistret hittar du på Skatteförvaltningens webbsida Inkomstregistret (vero.fi)

Jag har varit tvungen att vistas i mitt hemland en lång tid på grund av personliga orsaker, trots att jag har permanent uppehållstillstånd i Finland. Förlorar jag mitt uppehållstillstånd?

Om du vistas utanför Finland tillfälligt på grund av en särskild och exceptionell orsak, kan du be om att ditt uppehållstillstånd inte återkallas. Läs mer: Återkallande av tillstånd | Migrationsverket (migri.fi)