Migrationsverket kan efter prövning bevilja främlingspass också av andra skäl
Vi kan bevilja dig främlingspass om du har ett giltigt uppehållstillstånd i Finland och
- om du inte kan få pass av en myndighet i ditt medborgarskapsland
- om du är statslös
- om medborgarskapslandets beskickning i Finland inte kan bevilja dig pass
- om du måste resa till ditt hemland eller hemlandets beskickning utomlands för att få ett pass från ditt medborgarskapsland
- om du har försökt skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland men har inte fått det
- Du beviljas inte ett nytt främlingspass, om du inte har ansökt om ett pass från ditt medborgarskapsland under giltighetstiden för ditt tidigare främlingspass och om du inte tänker ansöka om det.
- Du kan ansöka om främlingspass på nytt, om du ska skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland och de handlingar som krävs för att skaffa passet utanför Finland.
- om du ansöker om uppehållstillstånd och uppfyller villkoren för uppehållstillståndet, men det pass som ditt medborgarskapsland har utfärdat har gått ut i Finland under behandlingen av din asylansökan.
- Det får inte krävas att du skaffar dig ett hemlandspass medan din asylansökan är under behandling.
Vi behandlar alla ansökningar om främlingspass individuellt. Giltighetstiden för ett främlingspass beror på den individuella prövningen.
- Om du har status som alternativt skyddsbehövande i Finland, kan du få ett främlingspass som är giltigt i fem år.
- Om du har fått uppehållstillstånd i Finland på någon annan grund, kan giltighetstiden för ditt främlingspass vara kortare. Giltighetstiden kan vara kortare till exempel därför att du har möjlighet att skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland. Du får ett främlingspass så att du kan resa för att skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland.
I följande fall kan du inte beviljas främlingspass
Du kan inte beviljas ett nytt främlingspass till exempel i följande fall:
- Du har inte ansökt om ett pass från ditt medborgarskapsland under giltighetstiden för ditt tidigare främlingspass och du tänker inte ansöka om det.
- Du kan ansöka om främlingspass på nytt, om du ska skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland och de handlingar som krävs för att skaffa passet utanför Finland.
- Du har inte ett giltigt uppehållstillstånd.
Om ditt främlingspass förkommer eller skadas
- Om ditt främlingspass förkommer eller blir stulet i Finland, gör en anmälan till polisen (poliisi.fi). Ansök om ett nytt främlingspass hos Migrationsverket.
- Om ditt främlingspass förkommer, blir stulet eller skadas utomlands, kontakta den finska beskickningen i landet.
- Beskickningen kan bevilja dig ett främlingspass för högst en månad så att du kan resa tillbaka till Finland.
- Om ditt främlingspass skadas, ansök om ett nytt främlingspass hos Migrationsverket.
Så ansöker du om främlingspass
Besök ett serviceställe för att ansöka om främlingspass innan giltighetstiden för ditt nuvarande främlingspass går ut. Vi rekommenderar att du gör ansökan cirka tre månader innan ditt främlingspass går ut.
- ett passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Polisens anvisningar för passfoto (poliisi.fi, pdf)
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- identitetshandling
- pass som ditt medborgarskapsland har utfärdat eller ditt tidigare främlingspass
- Om du har ett pass som ditt medborgarskapsland har utfärdat, visa upp det på servicestället för att styrka din identitet.
- Om den sökande är ett minderårigt barn, ska vårdnadshavarna eller sökandens lagliga företrädare ge sitt skriftliga samtycke till ansökan om främlingspass.
- Vårdnadshavaren eller den lagliga företrädaren kan använda en separat blankett (pdf) för att ge sitt skriftliga samtycke eller lämna in en annan handling med sitt samtycke.
- Vårdnadshavaren eller den lagliga företrädaren ska underteckna samtycket.
- Varje sökande måste lämna in en egen ansökan. Detta gäller även minderåriga barn.
- Även minderåriga barn som ansöker om främlingspass måste följa med till Migrationsverkets serviceställe.
- Du kan inte fylla i ansökningsblanketten i förväg. Migrationsverkets tjänsteperson skriver ut en blankett som du ska underteckna.
- På servicestället lämnar du dina fingeravtryck. Alla sökande som fyllt tolv år ska lämna sina fingeravtryck.
- Vid behov kan Migrationsverkets tjänsteperson begära att du lämnar in en skriftlig utredning om varför du ansöker om främlingspass. Utredningen kan vara
- ett intyg från en myndighet i ditt medborgarskapsland om att du inte kan få pass
- en fritt formulerad skriftlig utredning om
- hur du har försökt skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland. Till utredningen kan du bifoga till exempel meddelanden som medborgarskapslandets beskickning har skickat dig om saken.
- hur och när du tänker skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland och de handlingar som behövs för att skaffa pass
- varför du bör beviljas främlingspass.
- Betala behandlingsavgiften på servicestället.
- Du hittar information om den förväntade behandlingstiden högst upp på denna sida. På vår webbplats finns också ett behandlingstidstest som du kan använda för att beräkna när du ungefär kommer att få ditt beslut.
- Om du också har ansökt om uppehållstillstånd, kommer vi att fatta beslut om uppehållstillstånd och om främlingspass samtidigt.
- Migrationsverket kontaktar dig om någonting saknas i din ansökan eller om vi behöver mer information av dig.
- Vi påskyndar inte behandlingen av ansökningar på grund av semesterresor. Det lönar sig inte att boka en resa förrän du har fått ett främlingspass.
Om du behöver komplettera din ansökan kan du skicka tilläggsuppgifter per e-post eller per post. Se våra kontaktuppgifter.
- Du kan också lämna tilläggsutredningar på Migrationsverkets serviceställen eller verksamhetsställen under deras öppettider. Serviceställena har en brevlåda där du kan lämna dina tilläggsutredningar.
Du kan återkalla din ansökan, om Migrationsverket ännu inte har fattat beslut på din ansökan. Om du återkallar din ansökan, avslutas behandlingen och vi fattar beslut om att din ansökan förfaller. Ett beslut om att ansökan förfaller kan inte överklagas hos förvaltningsdomstolen.
- Om du vill återkalla din ansökan, lämna en fritt formulerad skriftlig anmälan om det till Migrationsverket. Du kan skriva din anmälan på svenska, finska eller engelska.
- Datera och underteckna din anmälan. Ange också orsaken till att du återkallar din ansökan.
Vi skickar dig beslutet som rekommenderat brev eller med mottagningsbevis till den adress som finns i Finlands befolkningsdatasystem.
- Om beslutet är positivt, får du samtidigt ditt främlingspass.
- Tiden för sökande av ändring börjar löpa från den dag då du fick del av beslutet.
- Hämta försändelsen genast när du har fått en ankomstavi per post. Av ankomstavin framgår var du ska hämta försändelsen och när du senast ska hämta den.
- På Postens serviceställe ska du visa upp en identitetshandling. Kontrollera vilka identitetshandlingar Posten godkänner på Postens webbplats (posti.fi).
- Om du inte har en identitetshandling som Posten godkänner, kan du ge fullmakt åt någon annan som har en sådan identitetshandling. Mer information om fullmakter och en fullmaktsblankett finns på Postens webbplats (posti.fi).
- Om du inte hämtar försändelsen i tid, sänds den tillbaka till Migrationsverket. Om försändelsen har sänts tillbaka till Migrationsverket, be oss skicka den till dig på nytt. Skicka in din begäran på svenska, finska eller engelska. Ange följande uppgifter i din begäran:
- kundnummer eller födelsedatum
- namn
- telefonnummer och adress samt
- begäran om att Migrationsverket ska skicka främlingspasset till dig på nytt.
- Skicka in din begäran till Migrationsverket per e-post eller per post.
- Se våra kontaktuppgifter.
- Om du tidigare har beviljats främlingspass och du får ett nytt främlingspass, skicka ditt gamla främlingspass till Migrationsverket. Tillsammans med ditt nya främlingspass får du ett returkuvert som du kan använda för att återlämna ditt tidigare främlingspass.
- Om du har ett giltigt pass från ditt medborgarskapsland och du får ett främlingspass, skicka ditt pass som ditt medborgarskapsland har utfärdat till Migrationsverket.
- Du kan överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar ett beslut bifogas till beslutet.
- Behandlingen av besvär vid förvaltningsdomstolen är avgiftsbelagd. Mer information om avgifterna får du av förvaltningsdomstolarna (oikeus.fi).
- När du överklagar ett beslut som Migrationsverket har fattat, är Migrationsverket inte längre den myndighet som behandlar ditt ärende. Om du har frågor eller vill lämna in ytterligare utredningar, kontakta ditt biträde eller den förvaltningsdomstol som behandlar ditt ärende.