Hoppa till innehåll
Våra tjänster

Prognoser om antalet ansökningar i framtiden

På denna sida hittar du följande framtidsprognoser:

Migrationsverkets framsynsnätverk består av experter som samlas tre gånger per år för att utarbeta kvantitativa och kvalitativa prognoser om migrationen till Finland och om asylsökande som anländer till Finland. Prognoserna görs i samarbete med olika intressentgrupper, och Migrationsverket ansvarar för samordningen av nätverkets arbete. Framsynsnätverkets verksamhet styrs av en tvärsektoriell styrgrupp som består av olika myndigheter.   

Migratonsverket uppdaterade sin prognos om antalet ansökningar 2024–2025 i september 2024.

Prognoserna uppdateras tre gånger per år och publiceras på Migrationsverkets webbplats. Denna sida har senast uppdaterats 21.10.2024.

Behovet av tillfälligt skydd fortsätter

I januari–augusti lämnades det in sammanlagt 9 201 ansökningar om tillfälligt skydd, vilket är cirka 41 procent mindre än under motsvarande period i fjol. I början av året lämnades det in ansökningar i jämn takt, i genomsnitt 750 ansökningar per månad. På samma sätt som i fjol började antalet ansökningar öka tydligt i början av sommaren, när ukrainare kom till Finland för säsongsarbete.

Enligt Migrationsverkets uppdaterade prognos kommer mellan 10 000 och 12 000 personer att söka tillfälligt skydd i Finland år 2024. Prognosens nedre gräns höjdes från det tidigare (8 000 ansökningar) på basis av utfallet.

År 2025 uppskattas mellan 8 000 och 12 000 sökande av tillfälligt skydd komma till Finland från Ukraina. Uppskattningen höjdes måttligt från det tidigare (5 000–10 000 ansökningar).

Antalet sökande som kommer till Finland från Ukraina påverkas bland annat av

  • krigets längd och omfattning
  • utvecklingen av den humanitära situationen i Ukraina
  • belastningen på mottagningskapaciteten framför allt i Ukrainas grannländer och i de baltiska länderna
  • nationella förändringar i den sociala tryggheten eller villkoren för tillfälligt skydd i de viktigaste länderna som tar emot ukrainare
  • antalet ukrainare som flyttar mellan EU-länderna.

Det finns betydande osäkerhetsfaktorer i prognoserna om antalet ansökningar åren 2024–2025, eftersom det är svårt att förutspå hur kriget i Ukraina och flyktingläget till följd av kriget utvecklas. Europeiska unionens allmänna råd beslutade i juni 2024 att det tillfälliga skyddet för ukrainare som flyr kriget fortsätter fram till mars 2026.

Antalet asylansökningar uppskattas förbli måttligt 

Migrationsverkets prognos tar inte ställning till utvecklingen av antalet asylsökande till följd av hybridpåverkan eller instrumentaliserad migration som riktas mot Finland. Prognoserna gällande detta ingår inte i de uppskattningar av antalet ansökningar som nu gjorts. Beredskap för instrumentaliseringsoperationer är en del av inrikesförvaltningens beredskapsverksamhet. 

Antalet asylansökningar inom Europeiska unionen har varit stort sedan 2022. Det stora antalet ansökningar beror bland annat på utdragna konflikter, auktoritära regimer, bristen på ekonomiska möjligheter samt det belastade flyktingläget i transitländer utanför EU. Ökningen i antalet asylansökningar i Europa har dock inte synts tydligt i Finland eller i de andra nordiska länderna.

Antalet första asylansökningar ligger igen på samma nivå som före pandemin

År 2023 lämnades det in sammanlagt 4 559 första asylansökningar i Finland. Cirka 1 300 av asylsökandena kom till Finland via östgränsen mellan juli och december. I januari–augusti 2024 lämnades det in sammanlagt 1 592 första asylansökningar, vilket är 27 procent mindre än under motsvarande period i fjol.

Antalet asylansökningar från ryska medborgare har fortsatt att vara lågt

Antalet asylansökningar från ryska medborgare ökade kraftigt efter att mobiliseringen hade utlysts i Ryssland hösten 2022. Antalet asylsökningar minskade dock snabbt efter införandet av inrese- och visumrestriktioner i slutet av september och har fortsatt att vara lågt. Ryska medborgare har fortfarande begränsade möjligheter att söka asyl på grund av de gällande inreserestriktionerna vid gränsen mellan Finland och Ryssland, begränsningarna i fråga om beviljande av visum och de ryska gränsmyndigheternas kontrollverksamhet.

Antalet inlämnade asylansökningar väntas bli i genomsnitt 3 000 per år

Enligt Migrationsverkets prognos kommer det att lämnas in 2 000–3 000 första asylansökningar under år 2024. Prognosen baserar sig på det pågående årets utfall. 
Antalet ansökningar uppskattas till 3 000–4 000 år 2025 (den tidigare uppskattningen var 3 500–4 500 ansökningar). 

Ökningen i antalet asylsökande som kommer till Finland dämpas för tillfället bland annat av Finlands geografiska läge och gränskontrollen vid Europas inre och yttre gränser. Mellersta och södra Europa har också en stor diaspora, omfattande nätverk och bra sysselsättningsmöjligheter, vilket gör de områden attraktivare jämfört med Finland. Det kan emellertid ske snabba och oväntade förändringar i antalet ansökningar om internationellt skydd. Till exempel det belastade flyktingläget i centrala transitländer (såsom Turkiet, Libanon och Libyen) kan öka migrationen till EU-området och Finland.

Antalet ansökningar från studerande fortsätter öka under de närmaste åren

År 2023 var antalet ansökningar om första uppehållstillstånd för studier rekordstort, sammanlagt 12 867. Enligt Migrationsverkets prognos kommer antalet sökande som ansöker om uppehållstillstånd för studier att ligga på en hög nivå även i fortsättningen.

I januari–augusti 2024 lämnades det in sammanlagt 10 730 ansökningar, vilket är 7 procent mer än året innan.

Det uppskattas att antalet ansökningar blir 14 000 år 2024 och 15 000 år 2025.

Antalet ansökningar om uppehållstillstånd för studier har ökat kraftigt bland annat på grund av ändringen av forskar- och studerandelagen samt det ökade antalet internationella utbildningsprogram och nybörjarplatser vid högskolorna. Information om Finland sprids snabbt i sociala medier genom studerande som redan bor i Finland, vilket ökar intresset för Finland som studieland. 

Antalet ansökningar om första uppehållstillstånd för studier påverkas bland annat av:

  • antalet nybörjarplatser för internationella examina
  • det politiska, ekonomiska och samhälleliga läget i relevanta utreseländer
  • Finlands attraktionskraft som studie- och bosättningsland.

Lågkonjunkturen återspeglas i antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbete

Det totala antalet ansökningar om första uppehållstillstånd på grund av arbete var år 2023 omkring 19 procent lägre än rekordantalet året innan. Sammanlagt lämnades det in 16 999 ansökningar. Även om antalet ansökningar minskade betydligt jämfört med 2022 var det fortfarande högre än åren 2018–2021.

I januari–augusti 2024 lämnades det in sammanlagt 11 473 ansökningar om första uppehållstillstånd på grund av arbete, vilket är 2 procent mindre än under motsvarande period år 2023. Antalet ansökningar har varit relativt jämnt under det pågående året, men antalet blev exceptionellt högt i juni till följd av ändrade visumpraxis gällande plockare av vilda bär. Thailändska bärplockare ansökte undantagsvis om uppehållstillstånd för arbetstagare för skördesäsongen 2024.

Det uppskattas att antalet ansökningar blir 16 500 år 2024 och 17 000 år 2025 (tidigare uppskattades antalet till 19 000 år 2024 och till 20 500 år 2025). 

Utvecklingen av antalet ansökningar om uppehållstillstånd beror i första hand på den ekonomiska utvecklingen. Trots konjunkturväxlingarna behövs utländsk arbetskraft i Finland på grund av den åldrande befolkningen och bristen på kvalificerad arbetskraft, varför antalet ansökningar om uppehållstillstånd på grund av arbete beräknas hålla sig på en hög nivå.

Antalet ansökningar om första uppehållstillstånd för arbete påverkas bland annat av 

  • det försämrade ekonomiska läget och dess varaktighet
  • utvecklingen av internationella rekryteringsnätverk 
  • nationella åtgärder och 
  • minskningen av befolkningen i arbetsför ålder och matchningsproblemet på arbetsmarknaden.