Hoppa till innehåll

Säsongsarbetare i Finland kan nu ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbete på nätet

Utgivningsdatum 1.6.2021 13.47
Pressmeddelande

Om du är säsongsarbetare och vistas i Finland, kan du från och med 1.6.2021 ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Enter Finland. Tidigare har säsongsarbetare som vistas i Finland endast kunnat ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbete med en ansökan i pappersformat.

Du kan ansöka i Finland om första uppehållstillståndet för säsongsarbete när du har kommit till Finland med visum för säsongsarbete eller intyg för säsongsarbete. 

Så här ansöker du om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Enter Finland när du är i Finland:

1. Komplettera din ansökan som gäller uppehållstillstånd för säsongsarbete i Enter Finland.

2. Välj på vilket serviceställe du ska styrka din identitet. Detta betyder att du styrker din identitet, visar de ursprungliga versionerna av bilagor och lämnar dina fingeravtryck för uppehållstillståndskortet. 

3. Skicka ansökan i Enter Finland innan ditt nuvarande intyg för säsongsarbete eller visum för säsongsarbete går ut. När du skickar din ansökan i Enter Finland innan ditt nuvarande tillstånd för säsongsarbete går ut, kvarstår din rätt att arbeta om du har samma arbetsgivare. 

4. Besök Migrationsverkets serviceställe för att styrka din identitet.  

5. Läs mer på sidan migri.fi/tillstand-for-sasongsarbete. 

Om du har ett uppehållstillstånd för säsongsarbete som håller på att gå ut

Ansök om fortsatt tillstånd för säsongsarbete om ditt arbete fortsätter omedelbart efter att ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut. När du ansöker om fortsatt tillstånd behöver du nödvändigtvis inte besöka Migrationsverkets serviceställe för att styrka din identitet, om du lämnar in ansökan på nätet och styrker din identitet till exempel med bankkoder. Läs mer på migri.fi/identifiering.

Om ditt arbete inte fortsätter omedelbart efter att ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut och om du emellanåt besöker ditt hemland, kan du inte ansöka om fortsatt tillstånd, utan du måste ansöka om ett nytt första tillstånd för säsongsarbete vid Finlands beskickning. 

Språkversioner

Uppdaterat 8.6.2021: Översättningar till ukraniska och rysska tillagts till språkversionerna.