Hoppa till innehåll

Säsongsarbetare som ansöker utomlands ifrån – om din anställning varar över 3 månader ansök om ett uppehållstillstånd för säsongsarbete

15.6.2021 10.06

Från och med 1.7.2021 kan du inte längre anlända till Finland med ett intyg för säsongsarbete om din anställning varar över 3 månader.

Undantagsförfarandet upphör

I vårt kundmeddelande som publicerades 17 februari 2021 informerade vi om att du kan anlända till Finland med ett intyg för säsongsarbete och ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Finland om du inte får någon tid för identifiering vid en beskickning. 

Detta var ett undantagsförfarande på grund av coronasituationen som inte längre tillämpas från 1 juli 2021. Under våren var det svårt att få tider för identifiering vid vissa beskickningar, vilket gjorde att undantaget började tillämpas. 1 juli 2021 återgår förfarandet till det normala.

Om din anställning varar över 3 månader

ansök om uppehållstillstånd för säsongsarbete. Boka tid vid närmaste finländska beskickning för identifiering.

Om du ansöker om ett intyg för säsongsarbete, även om din anställning varar över 3 månader, får du sannolikt ett nekande beslut.

Om du redan har anlänt till Finland med ett intyg för säsongsarbete och din anställning varar över 3 månader,

lämna in en ansökan om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Finland. Upphörandet av undantagstillståndet påverkar inte din situation. 

Ytterligare information

Kontaktuppgifter för finländska beskickningar hittar du på finlandabroad.fi.

Språkversioner

Kundmeddelande

Viimeisimmät