Hoppa till innehåll

Säsongsarbetare som ansöker utomlands ifrån – om din anställning varar över 3 månader ansök om ett uppehållstillstånd för säsongsarbete

Utgivningsdatum 15.6.2021 10.06
Pressmeddelande

Från och med 1.7.2021 kan du inte längre anlända till Finland med ett intyg för säsongsarbete om din anställning varar över 3 månader.

Undantagsförfarandet upphör

I vårt kundmeddelande som publicerades 17 februari 2021 informerade vi om att du kan anlända till Finland med ett intyg för säsongsarbete och ansöka om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Finland om du inte får någon tid för identifiering vid en beskickning. 

Detta var ett undantagsförfarande på grund av coronasituationen som inte längre tillämpas från 1 juli 2021. Under våren var det svårt att få tider för identifiering vid vissa beskickningar, vilket gjorde att undantaget började tillämpas. 1 juli 2021 återgår förfarandet till det normala.

Om din anställning varar över 3 månader

ansök om uppehållstillstånd för säsongsarbete. Boka tid vid närmaste finländska beskickning för identifiering.

Om du ansöker om ett intyg för säsongsarbete, även om din anställning varar över 3 månader, får du sannolikt ett nekande beslut.

Om du redan har anlänt till Finland med ett intyg för säsongsarbete och din anställning varar över 3 månader,

lämna in en ansökan om uppehållstillstånd för säsongsarbete i Finland. Upphörandet av undantagstillståndet påverkar inte din situation. 

Ytterligare information

Kontaktuppgifter för finländska beskickningar hittar du på finlandabroad.fi.

Språkversioner

Kundmeddelande