Hoppa till innehåll

Meddela Migrationsverket i förväg om transport av personer från Ukraina

Utgivningsdatum 3.3.2022 8.47 | Publicerad på svenska 8.3.2022 kl. 15.22

Migrationsverket önskar få information om personer från Ukraina som anländer med frivilliga transporter. Ett antal aktörer och privatpersoner har uppgett att de hämtar personer som flytt från Ukraina till följd av Rysslands attack till Finland.

Migrationsverket introducerade den 3 mars 2022 en anmälningsblankett, med vilken vi ber dem som ordnar transporter om förhandsuppgifter om transporter från Ukraina

Ukrainare som kommer till Finland har olika alternativ för sin vistelse efter ankomsten. Läs våra anvisningar för personer som kommer från Ukraina till Finland.

Var beredd på att meddela följande uppgifter:

  • Hur många ukrainare kommer med transporten? Ange endast personernas antal. Ange inte personernas personuppgifter med blanketten.
  • Till vilken ort i Finland är personerna på väg?
  • Planerar personerna att vistas i Finland visumfritt eller att söka asyl?
  • Om personerna söker asyl, ska de inkvarteras på en förläggning eller i privat inkvartering?

Om du inte kan förmedla uppgifter via ovanstående länk, kan du ta kontakt på numret 0295 463 300. Numret är öppet mån–fre kl. 9.00–16.00 och kommande helg 5–6.3.2022 kl. 10.00–15.00.

Numret är endast avsett för att informera om transporter. Ingen annan rådgivning ges via numret.
Det är viktigt att meddela informationen i förväg, så att myndigheterna kan bedöma personernas eventuella inkvarterings- och stödbehov i förväg. Migrationsverket samordnar endast inkvartering för flyktingar i Finland.

Ytterligare information:

Ytterligare information för medier

Pekka Nuutinen, direktör för enheten för mottagande