Hoppa till innehåll

Vi förlänger alla uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd till och med 4.3.2024 – du behöver inte själv ansöka om fortsatt tillstånd

Utgivningsdatum 30.12.2022 7.33
Pressmeddelande

På grund av lagändringen förlänger vi alla uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd från och med 19.1.2023. Tillstånden förlängs så att de gäller till och med 4.3.2024. Du behöver inte själv ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd. I fortsättningen är alla tillstånd som beviljas på grund av tillfälligt skydd giltiga till och med 4.3.2024.

Du får ett brev från Migrationsverket när ditt tillstånd har förlängts

När ditt tillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd har förlängts, skickar vi dig ett brev med information om förlängningen av tillståndet och ditt uppehållstillståndskort. Se till att din förläggning har din korrekta adress och ditt telefonnummer.

Om vi har ditt telefonnummer, kommer vi också att skicka dig ett textmeddelande på finska och engelska med information om förlängningen av ditt tillstånd och en länk till vår webbsida migri.fi/uk/timcasovij-zahist. Meddelandet har ”Migri” som avsändare. Du kan inte svara på meddelandet.

Du behöver inte ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort

Ditt uppehållstillstånd och ditt nuvarande uppehållstillståndskort är giltiga till och med 4.3.2024, och du vistas lagligen i Finland även om du inte ansöker om ett nytt kort. Om du ändå vill ha ett nytt kort, kan du ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort från och med 25.1.2023. Den nya giltighetstiden för ditt uppehållstillstånd antecknas på det nya kortet. Du kan inte ansöka om ett nytt uppehållstillståndskort före 25.1.2023. Ansökan om ett nytt uppehållstillståndskort på grund av tillfälligt skydd är avgiftsfri.

Läs anvisningarna för ansökan om uppehållstillståndskort på Migrationsverkets webbplats: Tillfälligt skydd för personer som flytt från Ukraina

Information om ansökan om hemkommun finns på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata 

Du kan på webben ansöka om hemkommun på grundval av ett års boende i Finland tidigast 1.3.2023. Se förutsättningarna och anvisningarna: dvv.fi/sv/anvisningar-till-dig-som-kommer-till-finland-fran-ukraina.

Du har rätt till mer omfattande tjänster efter att du har fått hemkommun

När du får hemkommun i Finland är du inte längre klient vid en förläggning. I fortsättningen får du tjänster från din kommun och ditt välfärdsområde. 

Om du inte ansöker om hemkommun, fortsätter du att vara klient vid din förläggning och du får de tjänster som du behöver från förläggningen. Mer information får du från din förläggning.