Hoppa till innehåll

Ansöker du om uppehållstillstånd för arbete eller är du arbetsgivare? Så här ändras utlänningslagen den 23 februari 2023

Utgivningsdatum 22.2.2023 16.50
Pressmeddelande

Kapitel 5 i utlänningslagen ändras den 23 februari 2023. Lagändringarna påverkar särskilt de sökande som ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete samt arbetsgivare.

Migrationsverket beviljar tillstånd enligt den nya lagen från och med den 23 februari. De ansökningar som ännu inte har avgjorts före detta datum behandlas i enlighet med den nya lagen. Vi uppdaterar anvisningarna och länkarna på vår webbplats under torsdagen den 23 februari.

Nedan kan du läsa hur lagändringarna påverkar dig.

Om du ansöker om uppehållstillstånd för arbete

Din ansökan kommer att behandlas enligt den nya lagen.

  • Kontrollera att du uppfyller villkoren för uppehållstillståndet på ansökningssidan. Om du märker att någon väsentlig uppgift saknas, kan du genast lägga till den, om du skickade in din ansökan i Enter Finland. Lägg till uppgifter för din ansökan genom att välja ”Skicka tilläggsuppgifter” i Enter Finland.
  • I fortsättningen måste din arbetsgivare fylla i anställningsvillkoren för din ansökan. Vi börjar inte behandla din ansökan förrän anställningsvillkoren har fyllts i för den. Be din arbetsgivare fylla i anställningsvillkoren i arbetsgivarens Enter Finland eller ge dig pappersblanketten ”Anställningsvillkor” som arbetsgivaren fyllt i.

Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.

Om du är arbetsgivare

På vår webbplats hittar du alla sidor som är avsedda för arbetsgivare under För arbetsgivare.

Andra ändringar

Vissa ändringar i kapitel 5 i utlänningslagen påverkar också andra typer av uppehållstillstånd.

  • Passets giltighetstid påverkar inte längden på det tillstånd som beviljas för dig. Till exempel studerande kan direkt beviljas uppehållstillstånd för hela studietiden. Observera dock att du alltid måste ha ett giltigt pass.

Läs mer