Hoppa till innehåll

Säkerhetskontroller införs vid Migrationsverket

Utgivningsdatum 20.12.2018 9.20
Pressmeddelande

Migrationsverket börjar utföra säkerhetskontroller från och med den 15 januari 2019. Alla som kommer till Migrationsverkets kundutrymmen ska passera genom en me-talldetektor. Dessutom kontrolleras medhavda föremål med en genomlysningsappa-rat. Syftet med säkerhetskontrollerna är att säkerställa en trygg arbetsmiljö för såväl kunder, tolkar och biträden som för Migrationsverkets personal.

Kom i god tid och var beredd på säkerhetskontroll

Kom i god tid, senast 15 minuter före din avtalade tid. För att passera säkerhetskontrollen snabbt och smidigt ska du ta av alla föremål som innehåller mycket metall, såsom stora smycken eller bälten, och lägga dem på bandet för genomlysning.

Vi rekommenderar att du tar med dig så få saker som möjligt. Då går säkerhetskontrollen snabbare.

Om du har metalldelar inopererade i kroppen, till exempel en protes eller en artificiell led, ska du berätta det för säkerhetskontrollanten. Berätta också om du har en pacemaker. Om du har ett pacemakerkort, ska du ta det med dig.

Även paljetter, metallknappar och stödbyglar i underkläder kan ibland orsaka larm.

Om du har med dig spädbarn eller små barn, passerar barnet genom metalldetektorn i sin förälders famn. Barnmat och andra tillbehör placeras på bandet för genomlysning.

Du ska passera säkerhetskontrollen varje gång du kommer in i kundutrymmena

Kom ihåg att du måste passera säkerhetskontrollen varje gång du kommer in i kundutrymmena. Om du tar en paus utomhus och återvänder sedan till kundutrymmena, måste du passera säkerhetskontrollen igen.

Säkerhetskontrollerna börjar först i Reso och på Bangårdsvägen i Böle, Helsingfors. Säkerhetskontroller ska senare tas i bruk även i andra Migrationsverkets kundutrymmen.

Motsvarande säkerhetskontroller genomförs redan till exempel vid riksdagen, statsrådet och domstolarna.

Detta kundmeddelande har översatts till flera språk. Översättningarna hittar du på sidan Broschyrer och publikationer.

10.1.2019 Meddelandet har redigerats: Hänvisning till att det finns översättningar på flera språk har lagts till.