Hoppa till innehåll

Migrationsverket i förändring: Ett händelserikt år bakom oss – nu står vi inför en omvandling till supermyndighet för immigration

Migri
Utgivningsdatum 8.12.2016 8.39
Nyhet

Migrationsverket i förändring:

Migrationsverket inleder nästa år med en ny strategi. Vi har ett händelserikt år som saknar motstycke då det gäller arbetsmängd bakom oss, särskilt inom asyl- och mottagningsärenden. Samtidigt har vi förberett en omfattande organisationsförändring inom verket: i början av 2017 sammanförs statens förläggningar med Migrationsverket och verket tar även över utlänningsärenden som tidigare har skötts av polisen.

– I fortsättningen kommer vi att vara en supermyndighet för immigration, förutom då det gäller visumärenden som fortsättningsvis ligger på Utrikesministeriets ansvar och integrationsärenden som hör till Arbets- och näringsministeriets ansvarsområde, säger överdirektör Jaana Vuorio.

Migrationsverkets vision för år 2021 passar väl med temat supermyndighet: från immigration till medborgarskap – vi bygger ett livskraftigt och tryggt Finland. Våra värden är förnyelse, ansvarsfullhet och inflytande.

Även verkets storlek har växt permanent till drygt 800 anställda. Samtidigt som arbetsförhållandet vid årsskiftet upphör för 250 visstidsanställda som anställdes för att fatta asylbeslut övergår 170 anställda från statens förläggningar och polisen till verket.

Hösten 2015 förde med sig ett säkerhetsperspektiv inom strategin

Säkerhetsperspektivet syns tydligare än förut i visionen och även inom strategin som helhet. Detta är följden av de snabba och delvis oförutsägbara förändringarna i verksamhetsmiljön under den senaste tiden.

Migrationsverket är underställt Inrikesministeriet och har därmed alltid varit en av de myndigheter som ansvarar för den interna säkerheten. Det är möjligt att välja att inte bevilja exempelvis uppehållstillstånd eller finskt medborgarskap på grund av brott. Efter att antalet asylsökande ökade på hösten 2015 har situationen förändrats och Migrationsverkets roll har framhävts särskilt inom säkerhetsärenden som gäller beredskap.

– För två år sedan visste vi att våra stora framtida utmaningar skulle bli sammanslagningen av statens förläggningar med Migrationsverket samt överföringen av tillståndsärenden till verket, som bägge nu är aktuella. Den plötsliga och ytterst snabba ökningen av antalet asylsökande kom dock som en överraskning för oss och testade våra beredskapsstrukturer. Vi arbetar redan och kommer att fortsätta arbeta för att vi ska kunna förutse effekterna av den allt mer instabila verksamhetsmiljön.

Statens förläggningar blir en del av Migrationsverket

Statens förläggningar i Uleåborg och Joutseno slås samman med Migrationsverket från och med början av 2017. Med sammanslagningen strävar vi efter att minska överlappande administration och få till stånd ekonomiska besparingar över en längre tidsperiod.

Samtidigt övergår även förvarsenheten för utlänningar som finns vid Joutseno förläggning till att underhållas av Migrationsverket. Landets andra förvarsenhet ligger tillsvidare vid förläggningen i Krämertsskog som underhålls av Helsingfors stad, men planen är att även denna förläggning ska slås samman med Migrationsverket innan slutet av år 2017.

Migrationsverket har redan idag ansvaret för styrningen, planeringen och tillsynen av förläggningarna och sammanslagningarna påverkar således inte i någon större utsträckning enheternas verksamhet i praktiken. Den största skillnaden är att de anställda vid enheterna i fortsättningen står i tjänsteförhållande direkt till Migrationsverket.

Dessutom har Migrationsverket med stöd av lagen redan sedan tidigare ansvaret för styrningen, planeringen och tillsynen av hjälpsystemet för offer för människohandel som är verksamt vid Joutseno förläggning. Sammanslagningen av Joutseno förläggning med Migrationsverket påverkar inte hjälparbetet i praktiken. Besluten om vem som accepteras som klient i hjälpsystemet sker även i fortsättningen separat från beslutsfattandet om beviljande av internationellt skydd och uppehållstillstånd.

Förändringen påverkar endast statens egna förläggningar. Utöver statens förläggningar finns det för närvarande 77 förläggningar för vuxna och familjer samt 58 förläggningar för ensamkommande minderåriga asylsökande. Dessa förläggningar drivs av kommuner, föreningar och företag.

För asylsökandena själva gör det ingen skillnad om de bor på en förläggning som underhålls av Migrationsverket eller en förläggning som underhålls av en privat serviceproducent. Även i fortsättningen kommer alla asylsökande erbjudas samma tjänster enligt lagen om mottagande enligt samma kriterier.

Tillståndsärenden för utlänningar koncentreras till Migrationsverket

Från och med början av 2017 koncentreras samtliga tillståndsärenden för utlänningar till Migrationsverket. Detta innebär cirka 55 000 ärenden som årligen överförs från polisen till Migrationsverket. I samband med detta övergår 75 anställda hos polisen till Migrationsverket. Verket rekryterar dessutom nya visstidsanställda.

Hittills har polisen

  • fattat beslut om fortsatta uppehållstillstånd och permanenta uppehållstillstånd samt beslut om ansökningar om uppehållstillstånd som lämnats in i Finland av familjemedlemmar till finska medborgare
  • registrerat EU-medborgare samt fattat beslut om ansökningar om uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar
  • tagit emot ansökningar om uppehållstillstånd samt medborgarskapsansökningar och -anmälningar som lämnats in i Finland
  • tagit emot ansökningar om främlingspass och resedokument för flykting och fattat beslut om en del av dessa ansökningar.

Fram till slutet av 2016 ska ansökningar lämnas in vid polisinrättningarna och från och med början av 2017 vid Migrationsverkets serviceställen som finns på nio orter.

Den snabba tillväxten inom uppgiftsområdet och personalen i kombination med den hårda pressen på att effektivera den offentliga förvaltningen ger upphov till stora utmaningar inom organiseringen av arbetet. Migrationsverket svarar på dessa utmaningar genom att vidareutveckla våra e-tjänster och automatiseringen av beslutsfattandet. Vi satsar även på att förbättra våra anställdas arbetshälsa.

Ytterligare information till medier:

strategin: överdirektör Jaana Vuorio, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

statens förläggningar: direktör för enheten för mottagande Pekka Nuutinen, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

överföringen av tillståndsärenden för utlänningar: direktör för immigrationsenheten Tiina Suominen, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande