Esbo förläggning sätts i karantän på grund av coronainfektioner – Luona samarbetar med Migrationsverket och hälsovårdsmyndigheterna

30.4.2020 16.35
Pressmeddelande

Förläggningen i Knektbro i Esbo har satts i karantän på grund av coronavirusinfektioner. Beslutet om karantän fattades den 30 april av Esbo stads enhet för smittsamma sjukdomar.

På grund av flera coronainfektioner har man den här veckan gjort coronatest på förläggningen. De flesta i personalen och av de ca 200 asylsökande som bor på förläggningen har hittills testats. De första testresultaten är färdiga och av de 90 proverna som hittills har undersökts är ca 35 positiva. Resten av testresultaten blir färdiga under nästa vecka.

Före dessa fall har det funnits sammanlagt 27 konstaterade coronainfektioner på Luonas förläggningar. En del av de infekterade har redan tillfrisknat och ingen behöver sjukhusvård. Det bor ca 410 asylsökande på förläggningen.

Migrationsverket samarbetar med Luona Oy och hälsovårdsmyndigheterna.

– Förläggningarna har förberett sig för coronaviruset genom en verksamhetsplan och man har vidtagit många förebyggande åtgärder både på förläggningarna och i mottagningssystemet för att hindra spridningen av pandemin. Förhållandena speciellt på anstaltsmässiga förläggningar är dock krävande, säger Pekka Nuutinen, direktör för enheten för mottagande på Migrationsverket.

Luona svarar för den operativa verksamheten och de praktiska arrangemangen på förläggningen i Esbo.

Migrationsverkets uppgift är att leda, planera och övervaka verksamheten på förläggningarna i Finland. Förläggningarna upprätthålls av exempelvis företag, kommuner och organisationer. Migrationsverket ansvarar för två av statens förläggningar i Uleåborg och Joutseno samt upprätthåller förvarsenheterna i Helsingfors och Joutseno.

Mer information för medierna

  • Pekka Nuutinen, direktör för Migrationsverkets enhet för mottagande, tfn 0295 433 037, [email protected]
  • Suvi Salonen, verksamhetsdirektör, Luona, tfn 040 528 5779, [email protected] 

Detta pressmeddelande publicerades på finska den 30 april.

Viimeisimmät