Meny

Kesäsesonki mansikkamailla on jo ovella – kausityöntekijät aloittavat pian työnsä

24.5.2019 10.14
Tiedote

Tänä kesänä Suomen marja- ja vihannesviljelmillä ja maatiloilla työskentelee jälleen tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Maahanmuuttovirastossa kausityöhakemusten käsittely on edennyt jo pitkälle. Alan yritykset ovat viime vuoden tapaan palkanneet kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.

Valtaosa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. He hakevat Maahanmuuttovirastosta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Tätä pidempään työskentelevät hakevat kausityöntekijän oleskelulupaa.

Maahanmuuttoyksikön työtulosalueen johtaja Anna Hyppönen kertoo, että suuri osa kausityötodistuspyynnöistä on jo käsitelty, jos hakijamäärät pysyvät ennakoidusti viime vuoden tasolla. Kaikkiaan kausityötodistuksia on tänä vuonna myönnetty 6 644, joista 6 523 Ukrainan kansalaisille (tilanne 16.5.). Koko viime vuonna kausityötodistuksia myönnettiin 6 783.

Kausityöluvan 3-6 kuukautta kestävään työhön on saanut 579. Lisäksi 6–9 kuukautta kestävään työhön on myönnetty 353 lupaa.

– Lupia haetaan eniten puutarhamarjojen poimintaan. Kausityötä tehdään toki myös muilla aloilla ja pitkin vuotta, kuten lomakohteissa ja syksyllä turkistarhoilla.

Ensimmäisen lupavuoden kokemuksista hyötyä

Viime vuonna voimaan tuli uusi kausityölaki, joka muutti lupakäytäntöjä. Ensimmäisen vuoden kokemusten jälkeen Maahanmuuttovirasto on Hyppösen mukaan pystynyt varautumaan sesonkiin entistä tarkemmin ja ennakoimaan hakemusmäärät.

– Viime vuonna kausityöluvan hakeminen oli uusi asia, ja saimme paljon kysymyksiä ja palautetta erityisesti työnantajilta. Sen perusteella lisäsimme tänä vuonna ohjeistusta asiakkaillemme ukrainaksi ja venäjäksi ja järjestimme esimerkiksi verkkoseminaarin kausityöstä, Hyppönen kertoo.

Työnantajien kysymykset koskevat usein palkkaa. Kausityöntekijälle on taattava alalla yleissitovan työehtosopimuksen mukainen palkka. Kausityöntekijän toimeentulon on oltava turvattu ansiotyöstä saatavalla tulolla. Vuonna 2019 kausityöntekijän bruttopalkan tulee olla vähintään 1211 euroa kuussa, jotta työntekijän toimeentulon katsotaan olevan turvattu.

Eniten haettujen kausityötodistusten myöntämistä on nopeuttanut myös se, että yhä useampi hakemus on jätetty verkossa Enter Finland -verkkopalvelussa.

– Se on selvästi nopein tapa hakea. Kausityöoleskeluluvan käsittely on kestänyt keskimäärin 1-2 kuukautta, kausityötodistuksen on saanut parhaimmillaan muutamassa päivässä, Hyppönen kertoo.

Lisätietoja medialle

  • Tulosalueen johtaja Anna Hyppönen, s-posti [email protected], puh. 0295 433 037 / Ylitarkastaja Selene Roponen, p. 0295 433 037
  • Verkkoseminaari kausityöstä
Lehdistötiedote

Viimeisimmät