Hoppa till innehåll

Fördröjningar i leveransen av uppehållstillståndskort

19.9.2019 8.48
Pressmeddelande

Det förekommer fördröjningar i leveranserna av uppehållstillståndskort. Fördröjningarna kommer att fortsätta till utgången av 2019. Om du beviljas uppehållstillstånd, får du uppehållstillståndskortet inom cirka fyra veckor efter att beslutet fattats. Den normala leveranstiden är två till tre veckor.

Leveranstiden är längre än vanligt för alla uppehållstillståndskort. Även kunder som ansökt om ett uppehållskort som familjemedlem till en EU-medborgare måste vänta på uppehållskortet längre än vanligt.

De kunder som vistas i Finland och beviljas uppehållstillstånd får ett uppehållstillståndskort från Migrationsverket per post. Om du har lämnat in din ansökan utomlands, får du kortet via Finlands beskickning. Fördröjningarna påverkar inte leveranserna av uppehållstillståndskort till finska beskickningar.

De ökade väntetiderna beror på otillräckliga personalresurser.

Beslutet delges som vanligt

När du får ett positivt beslut på din ansökan om uppehållstillstånd, får du veta om beslutet som vanligt. Om du har ansökt om uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du genast ett meddelande i tjänsten. Om du har ansökt om uppehållstillstånd med en pappersansökan, delges beslutet per post.

Viimeisimmät