Hoppa till innehåll

Anhopning av ansökningar om uppehållstillstånd för studier

9.9.2019 13.31
Pressmeddelande

Handläggningen av ansökningar om uppehållstillstånd för studier har anhopat sig. I maj–augusti har Migrationsverket fått 4 376 ansökningar om uppehållstillstånd för studier, och 1 022 av dessa väntar fortfarande på handläggning. I maj–juni fattade verket totalt 3 462 beslut.

Vi beklagar situationen. Vi handlägger ansökningarna så effektivt som möjligt. För tillfället arbetar våra tjänstemän övertid för att avveckla anhopningen.

Minneslista för dig som väntar på beslut

  • Om du får en begäran om komplettering, ska du lämna in de begärda utredningarna snarast möjligt. Detta underlättar handläggningen av din ansökan.
  • Vi uppdaterar statusen av handläggningskön för ansökningar om uppehållstillstånd för studier varje vecka med ett kömeddelande.
  • Du behöver inte kontakta oss för att begära att din ansökan ska behandlas skyndsamt. Vi behandlar alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier som brådskande.

Orsaken till anhopningen är att antalet ansökningar har ökat något jämfört med året innan (cirka 7 %). Därutöver har antalet anställda som handlägger ansökningarna varit otillräckligt.

Viimeisimmät