Meny

Uleåborg förläggning får förvandlingsbara utrymmen - ingen skild förvarsenhet inrättas

5.11.2018 15.21
Pressmeddelande

Migrationsverket har beslutat att utveckla lokalerna för Uleåborg förläggning så att en del av utrymmena vid behov kan förvandlas till förvarsplatser.

Tidigare har det planerats en ny förvarsenhet till Heikinharju i Uleåborg. Behovet av nya förvarsplatser är dock för tillfället mindre än förväntat, och därför ska det inte inrättas någon skild ny enhet just nu.

– Vi har som mål att utnyttja utrymmena så effektivt som möjligt. När det inte finns behov för förvarsplatser, är lokalerna i normalt bruk som en förläggning. Mångsidigt användbara lokaler gör det möjligt för oss att reagera snabbt om behovet av förvarsplatser ökar, berättar Migrationsverkets biträdande chef Raimo Pyysalo.

I Finland finns för närvarande två förvarsenheter, den ena i Metsälä i Helsingfors och den andra i Konnunsuo i samband med Joutseno förläggning. Dessa enheter har totalt 109 platser. Enligt planen blir det möjligt att snabbt inrätta ungefär 30 extra platser i Uleåborg.

Enligt utlänningslagen kan en utlänning tas in på en sluten förvarsenhet exempelvis om man väntar sig att han eller hon planerar att gömma sig för att undvika avvisning eller utvisning ur landet. En person kan också tas in på en förvarsenhet om det är nödvändigt för att utreda en oklar identitet eller resrutt.

Migrationsverket ansvarar för den praktiska verksamheten, övervakningen och handledningen vid enheterna. Polisen eller Gränsbevakningsväsendet fattar besluten om tagande i förvar.

Ytterligare information till medier

Biträdande chef Raimo Pyysalo, tfn 0295 430 431, e-post: [email protected]

Viimeisimmät