Hoppa till innehåll

Har du lämnat in din ansökan om uppehållstillstånd i Finland? I fortsättningen levereras uppehållstillståndskortet till Matkahuolto

Utgivningsdatum 9.5.2022 10.28

Om du får ett positivt beslut, måste du hämta ut ditt uppehållstillståndskort vid Matkahuoltos serviceställe. Kortet levereras till ditt närmaste Matkahuolto-serviceställe inom två veckor från det att beslutet har fattats.

Du får en ankomstavi som text- och e-postmeddelande. Meddelandet innehåller Matkahuoltos försändelsekod, adressen till Matkahuolto-servicestället och datumet då du senast ska hämta ut kortet.

Det nya leveranssättet gäller också dig som i Finland ansöker om en familjemedlems uppehållskort.

Ta med detta när du hämtar kortet:

Det nya leveranssättet omfattar inte alla uppehållstillståndskort

Tills vidare levereras uppehållstillståndskortet till ett Matkahuolto-serviceställe endast om du lämnar in din ansökan om uppehållstillstånd i Finland. Det nya leveranssättet gäller inte heller den som har

  • ansökt om asyl eller tillfälligt skydd, eller
  • ansökt om resedokument samtidigt med ett uppehållstillstånd.

Varför ändrar vi leveranssättet?

Uppehållstillståndskort har tidigare skickats till kunder per post. Tyvärr har leveranssättet inte fungerat eftersom en del kort har försvunnit i posten, och därför har kunder fått vänta på sitt kort längre. De kort som har försvunnit har efterlysts och upphävts.

Det nya leveranssättet är säkrare och hjälper oss säkerställa att uppehållstillståndskortet når dess innehavare.