Hoppa till innehåll

Kansainvälinen opiskelija, näin valmistaudut oleskeluluvan hakemiseen tänä vuonna

7.4.2020 11.06
Tiedote

Jos olet muuttamassa ulkomailta Suomeen opiskelijaksi, voit edelleen hakea opiskelijan oleskelulupaa seuraavien ohjeiden mukaan. Suurin osa opiskelijoista hakee oleskelulupaa touko-syyskuun aikana.

Koronavirustilanne vaikuttaa tänä vuonna hakemusten käsittelyaikaan. Hakemuksesi etenee Maahanmuuttoviraston käsittelyyn vasta, kun olet päässyt ulkomailla edustustoon tunnistautumaan.

Seuraa ajantasaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta: migri.fi/koronavirus

Kun haet ensimmäistä oleskelulupaa

 • Hyväksy opiskelupaikka oppilaitoksesi ohjeiden mukaan, kun saat tiedon opiskelupaikastasi suomalaisesta korkeakoulusta.
 • Täytä ja maksa opiskelijan oleskelulupahakemus Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelussa. Muista lisätä hakemukseesi tarvittavat liitteet ohjeiden mukaan.
 • Hakemus pitää jättää viimeistään kaksi kuukautta ennen opintojesi alkua. Jos opintosi alkavat esimerkiksi syyskuun alussa, sinun pitää jättää hakemus ennen kesäkuun loppua.
 • Suomi on tällä hetkellä poikkeusoloissa koronavirusepidemian takia, ja maahantuloa Suomeen on rajoitettu toistaiseksi 13.4.2020 saakka. Saat ajantasaista tietoa maahantulon rajoituksista Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.
 • Ennen kuin voit saada oleskelulupapäätöksen, sinun täytyy tunnistautua Suomen edustustossa ulkomailla. Edustustossa todistat henkilöllisyytesi, annat sormenjälkesi ja näytät hakemukseesi liitetyt alkuperäiset asiakirjat. Et voi tällä hetkellä asioida edustustossa ulkomailla, koska koronaviruksen takia edustustojen toiminta on toistaiseksi keskeytetty. Ulkoministeriö kertoi 19.3.2020 poikkeustilanteesta tiedotteessa. 
 • Edustustojen poikkeustilanteen takia tunnistautumisaikaa on väliaikaisesti pidennetty. Voit lukea tunnistautumisesta Maahanmuuttoviraston tiedotteesta.
 • Seuraa ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston verkkosivuja.  Varaa aika tunnistautumiseen, kun ulkoministeriö on tiedottanut poikkeusjärjestelyjen olevan ohi.
 • Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet käynyt edustustossa. Saamme tunnistautumiskäynnistä tiedon suoraan edustustolta. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa asiasta Maahanmuuttovirastolle.

Seuraa hakemuksesi käsittelyn tilannetta Enter Finlandissa

Jos olet jo käynyt edustustossa tunnistautumassa ja olet toimittanut oleskelulupahakemuksesi aiemmin, hakemuksesi käsittely jatkuu normaalisti. Voit seurata hakemuksesi käsittelyn tilannetta Enter Finlandissa.

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, sinulle tilataan oleskelulupakortti. Kortti toimitetaan siihen edustustoon, jossa olet käynyt tunnistautumassa. Saat ajantasaiset tiedot edustustojen toiminnasta poikkeusaikana Suomen ulkoministeriön verkkosivuilta osoitteesta finlandabroad.fi.

Odota siis päätöstä ulkomailla. Et voi tulla kesken hakemuksen käsittelyä Suomeen ja saada oleskelulupakorttia Suomessa.

Kun haet jatkolupaa

 • Suorita ensin kevään opintosi loppuun. Kun käsittelemme jatkolupahakemusta, tarkistamme, ovatko opintosi edenneet. Yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammattikorkeakouluissa perustutkintoa opiskelevan pitäisi suorittaa noin 45 opintopistettä lukuvuoden aikana.
 • Kun kevään opintosi on suoritettu, täytä jatkolupahakemus Enter Finland -palvelussa. Hakemus pitää jättää ennen kuin aiempi oleskelulupasi on umpeutunut.
 • Kannattaa käyttää pankkitunnuksia, kun käytät Enter Finlandia. Pankkitunnusten avulla voit tunnistautua vahvasti eli todistaa henkilöllisyytesi verkossa. Jos olet tunnistautunut vahvasti ja maksanut käsittelymaksun verkossa, sinun ei välttämättä tarvitse käydä tunnistautumassa palvelupisteessä. Kun olet jättänyt hakemuksesi, Enter Finland -palvelu ilmoittaa, tarvitseeko sinun käydä palvelupisteessä vai ei.
 • Palvelupisteissämme voi asioida koronavirusepidemian aikana vain ajanvarauksella. Lue ohjeen palvelupisteissämme asioinnista tiedotteesta.
 • Jos sinulle myönnetään uusi oleskelulupa, saat oleskelulupakortin postitse. Jos et ole itse Suomessa, voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan kortin puolestasi. Emme lähetä sinulle uutta oleskelulupakorttia ulkomaille.

Seuraa ajankohtaista tietoa

Asiakastiedote

Viimeisimmät