Hoppa till innehåll

Läget gällande behandlingen av brexit-ansökningar

12.5.2021 9.20

Fram till slutet av april har vi tagit emot över 3 000 brexit-ansökningar. Vi har fattat beslut om ungefär 1 260 ansökningar. De flesta beslut har varit positiva.

Om du inte ännu har fått något beslut om din ansökan, vänta i lugn och ro. Du har lämnat in din ansökan före den 30 september 2021, och tack vare detta 

 • vistas du lagligt i Finland.
  • Om du inte beviljas uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, alltså får ett negativt beslut, vistas du lagligt i Finland tills beslutet har vunnit laga kraft.  

 • din rätt att arbeta fortsätter tills du får ett beslut. 

  • Om du beviljas uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, fortsätter din rätt att arbeta i Finland utan begränsningar.   

  • Om du inte beviljas uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, alltså får ett negativt beslut, har du rätt att arbeta tills beslutet har vunnit laga kraft. 

 • du kan fortsätta studera i Finland i enlighet med din uppehållsrätt tills du får ett beslut. 

  • Om du beviljas uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, kan du fortsätta studera i Finland.  

  • Om du inte beviljas uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, alltså får ett negativt beslut, har du rätt att studera tills beslutet har vunnit laga kraft. 

Om du har ansökt om brexit-tillstånd via Enter Finland kan du se hur behandlingen av ansökan framskrider via webbtjänsten. 

Behandlingstiden för ansökningar

Den normala behandlingstiden för ansökningar är för närvarande sex månader. Det är för tillfället kö till behandlingen av ansökningar, och vi kan därför inte fatta beslut om alla ansökningar inom sex månader.  

Om behandlingstiden för din ansökan har överskridit sex månader, försöker vi avgöra din ansökan inom de närmaste två månaderna.  

Vi beklagar fördröjningen.  

Om vi inte behöver be om tilläggsutredningar kan vi behandla ansökan snabbare. De ansökningar som går snabbt att behandla är de där den sökande har valt rätt ansökningsblankett och bifogat alla nödvändiga bilagor. Om du ska lämna in en brexit-ansökan, använd vår brexit-ansökningsguide. Den hjälper dig att välja rätt ansökan.  

Läs mer

Viimeisimmät