Hoppa till innehåll

Ska du säsongsarbeta i Finland i vinter? Se vår minneslista för säsongsarbetare

28.11.2019 10.58
Pressmeddelande

Om du kommer till Finland från ett land utanför EU, behöver du ett särskilt tillstånd för säsongsarbete. Till exempel olika skidcentrum anställer säsongsarbetare i Finland på vintrarna.

Observera dock att till exempel arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag inte betraktas som säsongsarbetare. Förteckning över säsongsarbeten.

Ska du arbeta i mindre än 3 månader?

Ska du arbeta i 3–9 månader?

Om du ska arbeta längre än sex månader, består beslutsprocessen av två steg: arbets- och näringsbyrån fattar först ett delbeslut, och därefter behandlar Migrationsverket din ansökan.

Ansök enkelt i e-tjänsten Enter Finland

Använd gärna e-tjänsten Enter Finland för att lämna in din ansökan. Du kan följa handläggningen av din ansökan i e-tjänsten.

Även din arbetsgivare kan skapa ett eget användarkonto på Enter Finland. Du kan ge din arbetsgivare tillstånd att använda e-tjänsten i ärenden som gäller ditt uppehållstillstånd för säsongsarbete. Då kan arbetsgivaren bland annat lägga till bilagor till din ansökan.

Har du frågor? Se vår webbsida för vanliga frågor och svar

På webbplatsen Migri.fi hittar du svar på de flesta frågor som rör säsongsarbete.

Vi har svarat på de vanligaste frågorna på finska, svenska, engelska, ukrainska och ryska. Läs mer på sidan vanliga frågor och svar.

Läs mer om säsongsarbete och se ansökningsanvisningarna.

Viimeisimmät