Hoppa till innehåll

Du kan arbeta i vissa branscher utan ansökan om fortsatt tillstånd t.o.m. 31.10.2020 om du har ett giltigt uppehållstillstånd

Utgivningsdatum 17.4.2020 16.21
Pressmeddelande

Om du bor i Finland med uppehållstillstånd kan du tillfälligt byta arbetsgivare och yrkesområde till vissa branscher utan att ansöka om fortsatt tillstånd. Du behöver inte ansöka om nytt uppehållstillstånd om du börjar arbeta med arbetsuppgifter som är viktiga för försörjningsberedskapen och arbetsmarknaden.

Kontrollera på arbets- och näringsministeriets webbplats (på finska) om dina arbetsuppgifter definieras som nödvändiga för försörjningsberedskapen och arbetsmarknaden. Du kan arbeta i dessa branscher utan ansökan om fortsatt tillstånd t.o.m. 31.10.2020.

Du kan byta arbetsgivare och yrkesområde till dessa branscher om du bor i Finland och om du har beviljats uppehållstillstånd före 9.4.2020. Du behöver inte meddela byte av arbetsgivare eller yrkesområde till Migrationsverket.

Praxis gäller till slutet av oktober

Den tillfälliga lagändringen gäller till slutet av oktober. Avsikten är att underlätta arbetet i vissa uppgifter på grund av coronavirusepidemin. 
Ditt uppehållstillstånd måste vara giltigt även då du arbetar för en annan arbetsgivare eller inom ett annat yrkesområde. Om ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, ansök om fortsatt tillstånd innan det föregående går ut.

Om du vill byta yrkesområde till något annat än de specificerade uppgifterna måste du fortfarande ansöka om nytt tillstånd. Anvisningar om att byta arbetsplats finns på vår webbplats.

Följ uppdaterad information om inverkan av coronavirus migri.fi/coronaviruset

*Rubriken kompletterades med uppgiften om giltigt uppehållstillstånd den 27 april 2020.

Kundmeddelande