Hoppa till innehåll

Skicka inte dina personuppgifter via vanlig e-post – i Enter Finland kan du uträtta dina ärenden tryggt

Utgivningsdatum 10.8.2023 16.00
Pressmeddelande

Vi har fått veta att våra kunder har fått e-postmeddelanden i Migrationsverkets namn där de ombetts lämna personliga uppgifter som anknyter till ansökan om uppehållstillstånd. Våra kunder har ombetts uppge till exempel sin födelsetid, passets nummer och sitt civilstånd samt skicka sina kontoutdrag och lönespecifikationer.

Skicka aldrig e-postmeddelanden med dina personuppgifter till oss utan kryptering. Kom ihåg att alla e-postmeddelanden som Migrationsverket skickar kommer från en adress som slutar med @migri.fi.

Kom också ihåg att du alltid hittar den mest pålitliga informationen om uppehållstillstånd, medborgarskap och asyl på vår webbplats migri.fi. När du vill besöka Migrationsverkets webbplats, skriv adressen ”migri.fi” på webbläsarens adressrad. Om du använder en sökmotor och klickar på en länk bland sökresultaten, kan det hända att länken tar dig till en annan webbplats som inte är lika pålitlig.

Använd Enter Finland för att uträtta ansökningsärenden tryggt

I e-tjänsten Enter Finland kan du sköta nästan alla tillståndsärenden hos Migrationsverket. Du kan tryggt fylla i din ansökan, bifoga viktiga bilagor och betala behandlingsavgiften genom en säker förbindelse. Ofta är det mycket snabbare att använda Enter Finland än att använda e-post.

Om du inte kan använda Enter Finland, använd krypterad e-post

Om du måste skicka oss e-post med personuppgifter, använd tjänsten Securemail för att kryptera ditt meddelande. Av tekniska skäl och dataskyddsskäl öppnar vi endast meddelanden som skickats via Securemail.

Så här registrerar du dig i tjänsten:

  1. Gå till adressen securemail.migri.fi.
  2. Om du vill byta språk, välj språket i rullgardinsmenyn högst uppe till höger.
  3. Skriv din e-postadress i fältet ”Avsändare”. Klicka på ”Fortsätt”. 
  4. Registrera dig som användare i tjänsten genom att klicka på ”Registrera”. Om du redan har registrerat dig med din e-postadress, begär en ny länk till din e-postadress. Du får en personlig länk via e-post och genom den länken kan du skicka oss ditt meddelande. Länken är aktiv i 30 dagar.
  5. Öppna din personliga länk i din e-post. Genom länken kan du skicka ditt meddelande till oss. 
  6. Skriv ditt meddelande, bifoga eventuella bilagor och klicka på ”Skicka”.
  7. När Migrationsverkets registratorskontor har mottagit ditt meddelande får du en bekräftelse per e-post.

Skicka ditt meddelande bara en gång för att underlätta behandlingen av meddelanden hos oss. Vi behandlar meddelandena i den ordning de kommer in.

Mer information: