Uppehållsrätt enligt utträdesavtalet för en brittisk medborgare
Utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU trädde i kraft den 1 februari 2020. Ansökningsperioden för uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet har gått ut den 30 september 2021.
Du kan ansöka om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet efter den 30 september 2021, om du har en grundad anledning att lämna in ansökan för sent och du har vistats i Finland med stöd av EU-rätten före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
Fyll i ansökningsblanketten på denna sida i följande fall:
- Du är medborgare i Storbritannien och ansöker om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet för dig själv eller för ditt barn som också är brittisk medborgare. Du kan ansöka om uppehållsrätt även om ni ännu inte uppfyller villkoren för permanent uppehållsrätt.
- Du ansöker om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet för ett barn som är brittisk medborgare och som är fött i Finland eller adopterat till Finland efter den 31 december 2020
Om du har beviljats uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet, kan dina familjemedlemmar fortfarande ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, om
- de först nu flyttar till Finland och
- ert familjeband har uppkommit före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
Du kan också ansöka om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet för dina barn som är födda i Finland eller som du har adopterat till Finland efter den 31 december 2020. Familjemedlemmarna ska ansöka om uppehållsrätt inom tre månader från det att de har flyttat till Finland.
Om du inte har en grundad anledning att ansöka om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet för sent, måste du ansöka om uppehållstillstånd. Om du inte vet vilket tillstånd du ska ansöka om, kan du ta hjälp av vår ansökningsguide som hjälper dig att hitta rätt ansökan. Ansökningsguiden finns på sidan Jag vill ansöka.
Om du kommer till Finland för första gången efter övergångsperiodens slut, det vill säga efter den 31 december 2020, kan du inte ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet. Du måste ansöka om uppehållstillstånd på samma sätt som alla andra som kommer från länder utanför EU. Du kan läsa mer om att ansöka om uppehållstillstånd på sidan Uppehållstillstånd.
Om du ansöker om uppehållsrätt på en självständig grund, se till att du uppfyller följande villkor:
Med självständig grund avses till exempel arbete eller studier.
Berätta i fältet för ytterligare uppgifter i blanketten varför du inte har lämnat in din ansökan inom den utsatta tiden.
- Du har kommit till Finland som arbetstagare eller egenföretagare, eller
- du har kommit till Finland som studerande.
- Om du inte uppfyller någon av grunderna ovan, kan du ändå vistas i Finland förutsatt att du har tillräckliga tillgångar för dig själv och dina familjemedlemmar. Du förutsätts inte ha ett visst penningbelopp.
- Du måste kunna klara dig på dina egna tillgångar.
- Din försörjning får i regel inte vara beroende av utkomststöd eller därmed jämförbara förmåner.
- Dina personliga omständigheter tas i beaktande när det övervägs om dina tillgångar är tillräckliga.
Du måste ha uppfyllt villkoren för uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet utan avbrott från och med övergångsperiodens utgång den 31 december 2020. Grunden för vistelsen i Finland kan ha förändrats eller du kan ha haft flera olika grunder samtidigt.
Om du ansöker om uppehållsrätt som familjemedlem, se till att du uppfyller följande villkor:
Om du ska lämna in din ansökan för sent, måste du ha en grundad anledning till förseningen.
Du kan ansöka om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet som familjemedlem, om din familjemedlem
- är brittisk medborgare
- uppfyller villkoren för vistelse enligt utträdesavtalet och
- bor i Finland.
Dessutom förutsätts att du har varit familjemedlem till en brittisk medborgare före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
Med familjemedlemmar avses följande personer:
- Make, maka eller sambo
- Med makar och makor jämställs personer, oavsett kön, som fortlöpande lever i gemensamt hushåll i ett parförhållande som motsvarar äktenskap, om
- de har bott tillsammans i minst två år, eller
- de har gemensam vårdnad om ett barn, eller
- det finns andra vägande skäl.
- Barn som är under 21 år gammalt eller beroende av den brittiska medborgaren för sin försörjning
- Barnet måste vara under 21 år gammalt, eller vara beroende av den brittiska medborgaren för sin försörjning och vara en avkomling i rakt nedstigande led, till exempel ett barn eller barnbarn, till den brittiska medborgaren eller dennes make eller maka.
- Barnet kan vara fött i Finland eller adopterat till Finland också efter övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
- Förälder som är beroende av den brittiska medborgaren för sin försörjning
- En släkting i rakt uppstigande led till den brittiska medborgaren eller dennes make eller maka, till exempel mor, far, morförälder eller farförälder, som är beroende av den brittiska medborgaren eller dennes make eller maka för sin försörjning.
- En släkting i rakt uppstigande led måste vara beroende av familjemedlemmen för sin försörjning då ansökan lämnas in.
- Vårdnadshavare, om anknytningspersonen är minderårig.
Om du är anhörig på annat sätt, kan du inte ansöka om uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet efter den 31 december 2020.
Så här behandlas din ansökan
Fyll i ansökan antingen i e-tjänsten Enter Finland eller med en pappersansökan. Varje sökande ska fylla i en egen ansökningsblankett.
Du måste göra ansökan själv. Till exempel din arbetsgivare eller din familjemedlem kan inte ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet för dig på dina vägnar. Du kan dock göra en ansökan på ditt minderåriga barns vägnar.
När du fyllt i ansökan, ska du boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen. Om du tillfälligt befinner dig utomlands, ska du boka tid vid en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter. Anvisningar för att uträtta dina ärenden vid en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter hittar du på webbplatsen finlandabroad.fi.
Betala din ansökan beroende på ansökningssättet antingen i e-tjänsten Enter Finland, vid ett av Migrationsverkets serviceställen, vid en finsk beskickning eller vid en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter.
- Om du har gjort en webbansökan i Enter Finland, ska du besöka ett av Migrationsverkets serviceställen, en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter för att styrka din identitet och visa upp i original dokumenten som du bifogat till din ansökan.
- Om du har lämnat in en pappersansökan, ska du besöka ett av Migrationsverkets serviceställen, en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter för att styrka din identitet. Ta med dig ansökan och originalexemplaren av de bilagor som behövs för din ansökan.
- Alla sökandena ska vara närvarande då ansökan lämnas in. Om sökanden är ett minderårigt barn, ska hans eller hennes vårdnadshavare vara närvarande då ansökan lämnas in. Om den andra vårdnadshavaren till ett barn som ansöker om uppehållsrätt inte är närvarande då ansökan lämnas in, ska den andra vårdnadshavarens skriftliga samtycke till att barnet flyttar till Finland bifogas till ansökan.
- Dina fingeravtryck tas under ditt besök till ett av Migrationsverkets serviceställen, en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter. Alla sökande som är över sex år ska lämna sina fingeravtryck när de lämnar in ansökan.
- Ett foto av sökanden ska bifogas till ansökan. Fotot ska uppfylla kraven som anges i den finska polisens anvisningar för passfoto. Fotot kan vara svartvitt eller i färg. Fotot får vara högst sex (6) månader gammalt. Närmare anvisningar hittar du på polisens webbplats.
Om du har ansökt om uppehållsstatus i e-tjänsten Enter Finland, kan du skriva ut ett intyg över inlämnad ansökan i e-tjänsten.
Om du ansöker om uppehållsstatus med en pappersansökan, får du ett intyg över att ha lämnat in en ansökan om uppehållsstatus omedelbart efter att du lämnat in din ansökan.
Migrationsverket kontaktar dig vid behov under behandlingen av din ansökan. Se till att vi har dina aktuella kontaktuppgifter.
Om du har lämnat in en webbansökan, ska du komplettera din ansökan vid behov i Enter Finland. Om du har lämnat in en pappersansökan, ska du komplettera din ansökan vid behov per post eller med krypterad e-post. Migrationsverkets postadress och anvisningar för att sända krypterad e-post hittar du på sidan Kontaktuppgifter. Använd följebrevsblanketten för en tilläggsutredning.
Du kan återkalla din ansökan när som helst under behandlingen av ansökan. Behandlingsavgiften återbetalas i regel inte. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Du får ett beslut per post eller i e-tjänsten Enter Finland.
Om du har gjort en webbansökan, får du ett e-postmeddelande och ett sms när beslutet är färdigt.
Ett uppehållstillståndskort beviljas som intyg över uppehållsrätten enligt utträdesavtalet.
Uppehållstillståndskortet gäller i högst fem år. På chippet som finns på uppehållstillståndskortet sparas bland annat en bild av ditt ansikte och två fingeravtryck som biometriska kännetecken. För att garantera chippets datasäkerhet måste kortet förnyas med fem års mellanrum.
Om du inte är nöjd med beslutet, har du enligt finländsk lag rätt att överklaga beslutet hos en förvaltningsdomstol. Anvisningar om hur man överklagar ett beslut finns som bilaga till beslutet.
En stor del av förvaltningsdomstolarnas beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna.
Om du har fått ett negativt beslut på din ansökan men nu uppfyller villkoren för uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, kan du ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet på nytt genom att lämna in en ny ansökan före den 30 september 2021.
Gör så här:
1
Bekanta dig noggrant med webbplatsen migri.fi.
- Där kan du läsa om ansökan om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet samt närmare anvisningar för uträttande av ärenden vid ett av Migrationsverkets serviceställen.
Bekanta dig noggrant med webbplatsen migri.fi.
- Där kan du läsa om ansökan om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet samt närmare anvisningar för uträttande av ärenden vid ett av Migrationsverkets serviceställen.
2
Se till att du uppfyller villkoren för uppehållsrätt enligt utträdesavtalet.
Se till att du uppfyller villkoren för uppehållsrätt enligt utträdesavtalet.
3
Se till att du har alla bilagor som behövs för din ansökan och att uppgifterna i bilagorna är aktuella.
- Om någon av bilagorna saknas, fördröjs handläggningen av din ansökan.
- Du hittar en lista över bilagorna på denna sida och på ansökningsblanketten.
- Legalisera och skaffa översättningar av bilagorna vid behov.
Se till att du har alla bilagor som behövs för din ansökan och att uppgifterna i bilagorna är aktuella.
- Om någon av bilagorna saknas, fördröjs handläggningen av din ansökan.
- Du hittar en lista över bilagorna på denna sida och på ansökningsblanketten.
- Legalisera och skaffa översättningar av bilagorna vid behov.
4
Fyll i ansökan noggrant.
- Fyll i ansökan i e-tjänsten Enter Finland. Om du inte kan uträtta ärenden på elektronisk väg, använd pappersansökan.
- Behandlingen av din ansökan fördröjs om Migrationsverket måste be dig att komplettera din ansökan.
- Uppge i fältet ’tilläggsuppgifter’ i din ansökan alla sådana förhållanden och orsaker som ledde till att du inte lämnade in din ansökan inom den utsatta tiden. Bifoga till din ansökan också alla nödvändiga bilagor som visar att du har en grundad anledning till att ansöka för sent. Bilagan kan vara exempelvis ett läkarintyg.
Fyll i ansökan noggrant.
- Fyll i ansökan i e-tjänsten Enter Finland. Om du inte kan uträtta ärenden på elektronisk väg, använd pappersansökan.
- Behandlingen av din ansökan fördröjs om Migrationsverket måste be dig att komplettera din ansökan.
- Uppge i fältet ’tilläggsuppgifter’ i din ansökan alla sådana förhållanden och orsaker som ledde till att du inte lämnade in din ansökan inom den utsatta tiden. Bifoga till din ansökan också alla nödvändiga bilagor som visar att du har en grundad anledning till att ansöka för sent. Bilagan kan vara exempelvis ett läkarintyg.
5
Boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen, en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter.
- Boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen på webben på adressen migri.vihta.com. Välj tjänstekategorin EU-registrering och tjänsten Brexit. Anvisningar om tidsbokning hittar du på sidan migri.fi/sv/sa-bokar-du-tid.
- Om du har ansökt om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet i e-tjänsten Enter Finland, ska du besöka ett serviceställe för att styrka din identitet.
- Om du ansöker om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet med en pappersansökan, ska du lämna in ansökan personligen och betala behandlingsavgiften vid ett serviceställe.
- Om du ska besöka en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter, ska du läsa anvisningar och boka tid på webbplatsen finlandabroad.fi.
- Ta med dig alla bilagor.
- Alla sökandena ska vara närvarande då ansökan lämnas in. Om sökanden är ett minderårigt barn, ska hans eller hennes vårdnadshavare vara närvarande då ansökan lämnas in. Om barnets andra vårdnadshavare inte är närvarande då ansökan lämnas in, ska den andra vårdnadshavarens skriftliga samtycke till att barnet flyttar till Finland bifogas till ansökan. Det skriftliga samtycket kan vara fritt formulerat.
- Alla sökande som är över sex år ska lämna sina fingeravtryck i samband med besöket.
Boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen, en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter.
- Boka tid vid ett av Migrationsverkets serviceställen på webben på adressen migri.vihta.com. Välj tjänstekategorin EU-registrering och tjänsten Brexit. Anvisningar om tidsbokning hittar du på sidan migri.fi/sv/sa-bokar-du-tid.
- Om du har ansökt om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet i e-tjänsten Enter Finland, ska du besöka ett serviceställe för att styrka din identitet.
- Om du ansöker om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet med en pappersansökan, ska du lämna in ansökan personligen och betala behandlingsavgiften vid ett serviceställe.
- Om du ska besöka en finsk beskickning eller en extern tjänsteleverantörs tillståndscenter, ska du läsa anvisningar och boka tid på webbplatsen finlandabroad.fi.
- Ta med dig alla bilagor.
- Alla sökandena ska vara närvarande då ansökan lämnas in. Om sökanden är ett minderårigt barn, ska hans eller hennes vårdnadshavare vara närvarande då ansökan lämnas in. Om barnets andra vårdnadshavare inte är närvarande då ansökan lämnas in, ska den andra vårdnadshavarens skriftliga samtycke till att barnet flyttar till Finland bifogas till ansökan. Det skriftliga samtycket kan vara fritt formulerat.
- Alla sökande som är över sex år ska lämna sina fingeravtryck i samband med besöket.
6
Du får ett meddelande när ditt beslut är färdigt.
- Du behöver inte kontakta Migrationsverket under behandlingen av din ansökan.
- Vi ber dig om mer information vid behov.
Du får ett meddelande när ditt beslut är färdigt.
- Du behöver inte kontakta Migrationsverket under behandlingen av din ansökan.
- Vi ber dig om mer information vid behov.
Bilagor
När ansökan lämnas in, ska bilagorna visas upp i original tillsammans med en auktoriserad översättning till finska, svenska eller engelska, om dina utredningar inte har upprättats på något av dessa språk.
Du behöver dock inte skaffa översättningar av sådana handlingar som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land och som gäller födelse, äktenskap, registrerat partnerskap eller dödsfall, om du bifogar till handlingen ett flerspråkigt standardformulär som utfärdats av myndigheten i fråga.
Bilagorna ska legaliseras vid behov.
- Om du ska lämna in din ansökan för sent, berätta i fältet för ytterligare uppgifter i blanketten alla de förhållanden och orsaker som lett till att du inte har lämnat in din ansökan inom den utsatta tiden.
- Bifoga till din ansökan också eventuella bilagor som visar att du har en grundad anledning till att ansöka för sent.
- Bilagan kan vara exempelvis ett läkarintyg.
Du måste ha uppfyllt villkoren för uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet utan avbrott från och med övergångsperiodens utgång den 31 december 2020. Grunden för vistelsen i Finland kan ha förändrats eller du kan ha haft flera olika grunder samtidigt. Du kan lämna in utredningar om flera grunder.
- Arbetstagare
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Anställningsintyg
- Som anställningsintyg kan du bifoga till exempel ditt arbetsavtal.
- Egenföretagare
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Utredning om verksamhet som egenföretagare
- Utredningen kan bestå av till exempel följande bilagor:
- Företagets handelsregisterutdrag
- Företagets färdigställda bokslut
- Dina personliga beskattningsbeslut
- Företagets kundavtal eller fakturor på uppdrag
- Intyg över en gällande FöPL-försäkring
- Bankkontoutdrag
- Utredningen kan bestå av till exempel följande bilagor:
- Arbetslös
- Om din anställning eller din verksamhet som egenföretagare har upphört eller om du har blivit arbetsoförmögen, ska du bifoga till din ansökan utredning om detta.
- Arbetsgivarens utredning om orsaken till att anställningen upphört
- Om du är arbetslös, ett intyg över arbetssökande utfärdat av kommunens sysselsättningstjänster eller arbets- och näringsbyrån
- Om du har varit egenföretagare, utredning om orsaken till att din verksamhet som egenföretagare upphört
- Utredning om yrkesinriktad utbildning
- Läkarintyg om arbetsoförmåga (intyget får vara högst sex månader gammalt)
- Om din anställning eller din verksamhet som egenföretagare har upphört eller om du har blivit arbetsoförmögen, ska du bifoga till din ansökan utredning om detta.
- Studerande
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Närvarointyg från din läroanstalt
- Försäkran om tillräckliga tillgångar för dig själv och för dina familjemedlemmar som bor i eller flyttar till Finland
- Utredning om omfattande sjukförsäkringsskydd
- Person med tillräckliga tillgångar
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Intyg eller utredning om tillräckliga tillgångar för dig själv och för dina familjemedlemmar som bor i eller flyttar till Finland
- Utredning om omfattande sjukförsäkringsskydd
- Make/maka/sambo/barn
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Dokument över familjeförhållandet, till exempel ett äktenskapsintyg, en födelseattest eller ett annat motsvarande dokument som bevisar familjeförhållandet
- Ett intyg som utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU-länderna måste legaliseras.
- Ett intyg utfärdat av en myndighet i Storbritannien behöver inte legaliseras, om intyget har utfärdats före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
- Om barnets andra vårdnadshavare inte vistas i Finland, bifoga till ansökan den andra vårdnadshavarens skriftliga samtycke till att barnet flyttar till Finland, som en notarie har bestyrkt.
- Om det är fråga om en make, maka eller registrerad partner, bifoga en handling som visar att familjeförhållandet eller det registrerade partnerskapet existerade före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.
- Utredning över samboende, till exempel ett hyreskontrakt, ett utdrag ur boenderegistret eller en annan motsvarande dokumentutredning som visar att ni bott tillsammans i minst två år
- Föräldrar och barn över 21 år i beroendeställning
- Kopia av pass eller identitetskort (ska visas upp även i original)
- Ett passfoto enligt polisens anvisningar för passfoto eller en bildkod som du fått av fotoaffären
- Passfotot får vara högst sex månader gammalt
- Bevis över beroende (beviset kan vara till exempel utredning om ekonomiskt beroende)
- Dokument över familjeförhållandet
- Ett intyg som utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU-länderna måste legaliseras.
- Ett intyg utfärdat av en myndighet i Storbritannien behöver inte legaliseras, om intyget har utfärdats före övergångsperiodens utgång den 31 december 2020.