Var ordnas asylsamtalet?
Asylsamtal på Migrationsverket
Migrationsverket kan föra asylsamtal på fyra verksamhetsställen i Finland: i Helsingfors, Reso, Villmanstrand och Uleåborg.
Ditt asylsamtal ordnas i regel på det verksamhetsställe som ligger närmast förläggningen där du är registrerad som klient. Ibland kan asylsamtalet ordnas någon annanstans.
Du får en kallelse till asylsamtal från Migrationsverket. I kallelsen berättas
- när och var asylsamtalet förs
- om du ska intervjuas på Migrationsverket eller via videoförbindelse.
Tillsammans med kallelsen får du en anvisning som innehåller viktig information om att förbereda sig inför asylsamtalet och om dagen för samtalet. Förläggningspersonalen berättar hur du reser till orten där asylsamtalet förs.
När du besöker Migrationsverkets kundutrymmen, kan du behöva genomgå en säkerhetskontroll.
Asylsamtal via videoförbindelse
Ditt asylsamtal kan ordnas via videoförbindelse. Asylsamtal via videoförbindelse innebär att Migrationsverkets tjänsteperson befinner sig på Migrationsverket och du deltar i asylsamtalet via videoförbindelse på förläggningen eller i förvarsenheten.
Innehållet i asylsamtalet är detsamma oavsett om vi för samtalet via videoförbindelse eller så att du och Migrationsverkets tjänsteperson är i samma rum. Kallelsen till asylsamtalet får du på samma sätt oberoende av hur samtalet förs.
Tillgänglighet vid asylsamtalet
Om du har särskilda behov gällande samtalet, berätta om dem i förväg för en anställd vid förläggningen. Förläggningen kontaktar Migrationsverket om dina behov före samtalet. Särskilda behov kan till exempel vara en fysisk eller sensorisk funktionsnedsättning. Berätta också om du behöver en stödperson. Vi gör vårt bästa för att ta hänsyn till dina särskilda behov vid samtalet.
Samtalslokalerna i Helsingfors
Samtalslokalerna finns på adressen Bangårdsvägen 11, övre ingång, i korsningen av Klockbron och Lokmannagatan.
Det finns ingen kundparkering. Om du har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade, kan du parkera framför ingången.
En plats för hämtning och lämning finns framför ingången.
- Kör norrut längs Bangårdsvägen.
- Ta till höger till Järnvägsmannagatan.
- Ta till höger vid nästa vägskäl, till Lokmannagatan.
- Ta till höger vid nästa vägskäl, till Klockbron.
- Ingången till Migrationsverket finns till höger.
Ingången är svår att urskilja och skylten syns inte tydligt från vägen. Ovanför ingången finns ett tak.
Dörren har ingen elektronisk öppningsmekanism. Tröskeln vid dörröppningen är låg. Det finns plats att vända framför ingången.
Samtalslokalerna finns på samma våning som ingången. När du kommer in ledsagar väktarna dig till väntsalen.
Det finns tydliga skyltar som är lätta att urskilja i inomhusutrymmena.
Det finns stolar i väntsalen. Korridorerna är tillräckligt breda för att röra sig med rullstol. En anställd vid Migrationsverket hämtar dig från väntsalen till samtalsrummet och ledsagar dig tillbaka till väntsalen.
Det finns samtalsrum av olika storlekar, och alla är inte tillräckligt stora för att vända sig om med rullstol. Om du meddelar oss i förväg att du använder rullstol, reserverar vi ett tillräckligt stort samtalsrum för dig.
Det finns två toaletter i väntsalen som inte är tillgängliga. En tillgänglig och rymlig toalett finns i en låst korridor. Be personalen att öppna dörren för dig.
Ledarhundar och assistenthundar är tillåtna i inomhusutrymmena.
Det finns ingen ljudfyr eller induktionsslinga i utrymmena.
Samtalslokalerna i Reso
Samtalslokalerna finns på adressen Nallinkatu 8.
På parkeringsplatsen finns kundplatser där man får parkera gratis i två timmar. Använd parkeringsskiva. Dessutom finns det två tillgängliga bilplatser på parkeringen. Avståndet mellan bilplatserna och ingången är över 10 meter.
En plats för hämtning och lämning finns framför ingången.
Rutten till ingången är skyltad, belyst och tillräckligt bred för att röra sig med rullstol. Ovanför ingången finns ett tak.
Det finns en rullstolsramp vid ingången. Väktaren öppnar dörren för dig.
Väntsalen för kunder finns i gatuplanet på samma våning som ingången. När du kommer in ledsagar väktaren dig till väntsalen.
Inomhusutrymmena är skyltade.
Det finns plats att röra sig med rullstol i inomhusutrymmena.
Det finns stolar i väntsalen.
Samtalslokalerna finns på andra och tredje våningen. Hissen går till alla våningar. Dörren till hissen öppnas automatiskt. Hisskorgen är rymlig och det finns plats att vända sig om med rullstol och barnvagn i hissen. Tryckknapparna i hissen är på 90–130 centimeters höjd. Knapparna har reliefsiffror som kan läsas med fingrarna. Knappen för utgångsplanet är grön och upphöjd. Larmknappen är upphöjd, men har ingen krage. Hissen har ingen röststyrning.
En anställd vid Migrationsverket hämtar dig från väntsalen till samtalsrummet. Under pauser hjälper de anställda vid Migrationsverket och väktarna dig att använda hissen vid behov.
Det finns en tillgänglig och rymlig toalett i entréhallen på tredje våningen.
Ledarhundar och assistenthundar är tillåtna i inomhusutrymmena.
Det finns ingen ljudfyr eller induktionsslinga i utrymmena.
Samtalslokalerna i Lappeenranta
Det finns två ingångar till samtalslokalerna:
- ämbetshusets huvudingång på adressen Pormestarinkatu 1 och
- en tillgänglig ingång på adressen Villimiehenkatu 2.
Det finns inga avgiftsfria parkeringsplatser för kunder. Stadens avgiftsbelagda parkeringsplatser finns på Pormestarinkatu. Det finns inga tillgängliga parkeringsplatser.
En plats för hämtning och lämning finns framför ingången vid Villimiehenkatu 2.
Huvudingången till ämbetshuset är belyst och lätt att urskilja. Rutten till ingången på Villimiehenkatu är svår att urskilja och dåligt belyst. Båda ingångar är tillräckligt breda för att röra sig med rullstol. Ovanför båda ingångar finns ett tak.
Båda ingångar har en rullstolsramp. Ytterdörrarna har en elektronisk öppningsmekanism. Man kan öppna ytterdörrarna genom att trycka på knapparna som finns utanför och innanför dörrarna. Det finns plats att vända sig om med rullstol framför ingångarna.
Ämbetshusets huvudingång, samtalsutrymmena och väntsalen finns på P-våningen. Ingången på Villimiehenkatu finns på K-våningen.
Det finns en hiss i byggnaden. Dörrarna till hissen öppnas automatiskt. Hissen meddelar med en ljudsignal att den har kommit till våningsplanet. Det finns inte plats i hissen att vända sig om med rullstol eller barnvagn.
Inne i byggnaden på P-våningen finns ingången till Migrationsverket och en dörrklocka. Ring på dörrklockan så öppnar väktarna dörren för dig. Dörren öppnas automatiskt. Tröskeln i dörröppningen är låg.
Väktaren ledsagar dig till väntsalen. Det finns stolar i väntsalen. Det finns plats att röra sig med rullstol i korridorerna.
Inomhusutrymmena är inte skyltade. En anställd vid Migrationsverket hämtar dig från väntsalen till samtalsrummet.
En tillgänglig toalett finns i ämbetshusets allmänna utrymmen på P-våningen.
Ledarhundar och assistenthundar är tillåtna i inomhusutrymmena.
Det finns ingen ljudfyr eller induktionsslinga i utrymmena.
Samtalslokalerna i Uleåborg
Det finns två ingångar till samtalslokalerna:
- huvudingången på adressen Albertinkatu 4 B och
- ingången på rådhusets innergård på adressen Sepänkatu 3 a, som är avsedd för kunder som använder de tillgängliga parkeringsplatserna.
Ingendera av ingångarna är helt tillgänglig.
En plats för hämtning och lämning finns framför ingången vid Sepänkatu 3 A. Kortvarig hämtning och lämning är också tillåten vid Albertinkatu 4 B.
På byggnadens innergård finns privata avgiftsbelagda parkeringsplatser och avgiftsfria tillgängliga parkeringsplatser. Avståndet mellan de tillgängliga parkeringsplatserna och ingången till Migrationsverket på innergården är under 10 meter. Migrationsverket har inga parkeringsplatser reserverade för kunder.
Rutten till ingången på Sepänkatu är dåligt skyltad. Huvudingången på Albertinkatu är skyltad och lätt att urskilja.
Båda ingångar är belysta och tillräckligt breda för att röra sig med rullstol. Ovanför båda ingångar finns ett tak. Det finns plats att vända sig om med rullstol framför båda ingångar.
Det finns en summer vid ingången på innergården vid Sepänkatu 3 A. Tryck på summern så kommer väktaren och öppnar dörren för dig. Summern är för hög för personer som använder rullstol. Tröskeln i dörröppningen är hög och det finns ingen rullstolsramp. Vid behov hjälper väktarna dig att komma in.
Dörren vid ingången på Albertinkatu har ingen elektronisk öppningsmekanism. Tröskeln vid ingången på Albertinkatu är låg och lätt att ta sig över med rullstol.
Rutten till Migrationsverkets lokaler från ingången på Albertinkatu är tydligt skyltad. Om du kommer in via Sepänkatu, ledsagar väktaren dig till Migrationsverkets lokaler.
Migrationsverkets kundutrymmen finns på andra våningen. Båda ingångar finns på P-våningen.
Det finns en hiss i byggnaden. Dörrarna till hissen öppnas automatiskt. Hissen har ingen röststyrning. Det finns inte plats i hissen att vända sig om med rullstol eller barnvagn.
Inne i byggnaden på andra våningen finns ingången till Migrationsverket och en dörrklocka. Ring på dörrklockan så öppnar väktaren dörren för dig. Väktaren ledsagar dig till väntsalen. Tröskeln i dörröppningen är låg.
Det finns stolar i väntsalen. Det finns plats att röra sig med rullstol i korridorerna.
En anställd vid Migrationsverket hämtar dig från väntsalen till samtalsrummet.
En tillgänglig och rymlig toalett finns i väntsalen på andra våningen.
Ledarhundar och assistenthundar är tillåtna i inomhusutrymmena.
Det finns ingen ljudfyr eller induktionsslinga i utrymmena.