Registrering av uppehållsrätt för medborgare i Europeiska unionen
Ansök om registrering av din uppehållsrätt om
- du är medborgare i en medlemsstat i Europeiska unionen, Liechtenstein eller Schweiz och
- du vistas i Finland över 3 månader utan avbrott.
Om du är medborgare i ett nordiskt land (Danmark, Island, Norge eller Sverige), ska du registrera dina uppgifter hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Nordiska medborgare behöver inte ansöka om EU-registrering hos Migrationsverket.
Registreringen av uppehållsrätten gäller tills vidare. Du behöver alltså inte förlänga registreringens giltighet. När du har uppehållit dig lagligen i Finland i 5 år utan avbrott har du permanent uppehållsrätt.
Om din uppehållsrätt redan har registrerats och du vill få en kopia av ditt ursprungliga registreringsbevis, kan du skicka en begäran om intyg till Migrationsverket.
Gör så här:
Se till att du uppfyller följande villkor:
Du är i Finland som
- anställd,
- egenföretagare,
- studerande eller
- familjemedlem till en EU-medborgare.
- Om du ansöker om registrering som familjemedlem till en finsk medborgare, måste din familjemedlem ha utnyttjat sin rätt till fri rörlighet. Din finska familjemedlem måste ha bott i ett annat EU-land än Finland eller i en därmed jämförbar stat i minst 3 månader.
- Relationen som ledde till att ni blev familjemedlemmar måste ha uppstått eller stärkts medan ni har vistats i ett annat EU-land än Finland.
- Om ni inte samtidigt flyttar från en annan medlemsstat till Finland, måste din finska familjemedlem ha flyttat från den andra medlemsstaten till Finland före dig.
- Du och din finska familjemedlem måste ha flyttat till Finland direkt från den andra medlemsstaten. Om ni har bott i ett tredjeland innan ni flyttade till Finland efter att ha bott i en medlemsstat, ansök om uppehållstillstånd som familjemedlem till en finsk medborgare.
- Om din finska familjemedlem också är medborgare i en annan EU-stat och endast har bott i de medlemsstater där han eller hon är medborgare, anses din familjemedlem inte ha utnyttjat sin rätt till fri rörlighet. Då ska du ansöka om uppehållstillstånd som familjemedlem till en finsk medborgare.
- När du ansöker om registrering som familjemedlem till en finsk medborgare, behöver du inte lämna in en utredning om tillräckliga tillgångar.
- Om du ansöker om registrering som familjemedlem till en finsk medborgare, måste din familjemedlem ha utnyttjat sin rätt till fri rörlighet. Din finska familjemedlem måste ha bott i ett annat EU-land än Finland eller i en därmed jämförbar stat i minst 3 månader.
Även om ingen av de ovannämnda villkoren uppfylls i ditt fall, kan du vistas i Finland om du har tillräckliga tillgångar för din och dina familjemedlemmars försörjning.
Det kan finnas flera grunder för din vistelse medan du vistas i Finland. Du behöver inte ansöka om en ny registrering om grunden för din vistelse förändras.
- När du ansöker om registrering på grund av tillräckliga tillgångar, krävs det inte att du har en viss summa pengar, men du och dina familjemedlemmar måste kunna klara er på dina egna tillgångar. Din försörjning får alltså inte bygga på till exempel utkomststöd. Vi beaktar dina personliga omständigheter när verket bedömer om du har tillräckliga tillgångar.
- Olika ansökningsgrunder har olika villkor för försörjning.
- Om du är anställd eller egenföretagare, krävs det inte att du har en viss summa pengar, men du måste lämna in en utredning om din anställning eller verksamhet som egenföretagare.
- Om din anställning eller verksamhet som egenföretagare har upphört eller om du har blivit arbetsoförmögen, ska du bifoga en utredning om detta till din ansökan.
- Om du är studerande krävs det en försäkring om att du har tillräckliga tillgångar.
- Se nedan under "Bilagor" vilka bilagor du ska lämna enligt din ansökningsgrund.
Se till att du har alla nödvändiga bilagor:
Om du är anställd, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- intyg om giltig anställning utfärdat av din arbetsgivare, till exempel arbetsavtal
- du kan också lämna in till exempel följande bilagor:
- lönespecifikationer om du har ett nolltimmarsavtal (du kan snabba upp behandlingen av din ansökan genom att lämna in lönespecifikationer).
- dina senaste bankkontoutdrag, till exempel för de senaste 3 månaderna, som visar att du får lön in på ditt konto.
Om du är egenföretagare, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning om att du har inlett din verksamhet som egenföretagare, till exempel följande bilagor:
- företagets handelsregisterutdrag
- företagets färdigställda bokslut
- personliga beskattningsbeslut
- företagets kundavtal eller fakturor på uppdrag
- intyg över giltig FöPL-försäkring
- senaste bankkontoutdrag, till exempel för de senaste 3 månaderna.
Om du är lättföretagare, det vill säga du fakturerar för ditt arbete via en faktureringstjänst, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning om att du har inlett din verksamhet som lättföretagare, till exempel följande bilagor:
- uppdragsavtal
- faktureringar som visar antalet arbetstimmar
- senaste kontoutdrag, till exempel för de senaste 3 månaderna, som visar kontoinnehavarens namn och alla kontotransaktioner.
Om du är arbetslös, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- Om din anställning eller verksamhet som egenföretagare har upphört eller om du har blivit arbetsoförmögen, ska du bifoga en utredning om detta till din ansökan, till exempel följande bilagor beroende på din situation:
- arbetsgivarens utredning om orsaken till att anställningen upphörde och arbets- och näringsbyråns intyg över arbetssökande, om du är arbetslös
- utredning om orsaken till att din verksamhet som egenföretagare upphörde, om du har varit egenföretagare
- utredning om yrkesutbildning
- läkarintyg om arbetsoförmåga (intyget får vara högst 6 månader gammalt).
Om du är studerande, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning om studier, till exempel:
- närvarointyg från läroanstalten
- studieregisterutdrag
- försäkring om att du har tillräckliga tillgångar för din och dina familjemedlemmars försörjning
Om du är make eller maka, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- handling om familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras), till exempel ett äktenskapsintyg eller någon motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning
- om du har skilt dig, din make eller maka har dött eller din make eller maka har flyttat bort från Finland, ska du bifoga till ansökan utredningar om på vilken grund du har vistats i Finland efter detta
- om du är familjemedlem till en finsk medborgare, fyll i blankettbilagan En finsk medborgares utnyttjande av sin rätt till fri rörlighet (pdf).
Om du är sambo, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning om samboende, till exempel ett hyresavtal, ett utdrag ur boenderegistret eller ett motsvarande dokument som visar att ni har bott tillsammans i minst 2 år eller en utredning om gemensam vårdnad om ett barn
- om du har skilt dig, din make eller maka har dött eller din make eller maka har flyttat bort från Finland, ska du bifoga till ansökan utredningar om på vilken grund du har vistats i Finland efter detta
- om du är familjemedlem till en finsk medborgare, fyll i blankettbilagan En finsk medborgares utnyttjande av sin rätt till fri rörlighet (pdf).
Om du är vårdnadshavare, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- handling om familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras), till exempel en handling om vårdnaden om barnet eller en motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning
- om du är familjemedlem till en finsk medborgare, fyll i blankettbilagan En finsk medborgares utnyttjande av sin rätt till fri rörlighet (pdf).
Om du ansöker om registrering för ditt barn, bifoga följande bilagor till ansökan:
- färgkopia av personuppgifterna i barnets pass eller identitetskort
- handling om familjeanknytning (ett intyg utfärdat utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras), till exempel en födelseattest eller en motsvarande handling som bestyrker familjeanknytning
- ange i ansökan uppgifter om barnets andra vårdnadshavare, om han eller hon inte är din make eller maka eller sambo
- följande uppgifter om den andra vårdnadshavaren: efternamn, förnamn, födelsetid eller personbeteckning, medborgarskap, adress och e-postadress.
- den andra vårdnadshavarens samtycke som har bestyrkts av en notarie.
Om du är förälder och beroende av en EU-medborgare för din försörjning, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- ett intyg om ditt behov av omvårdnad, till exempel en handling om ditt hälsotillstånd, ditt behov av hjälp och det ekonomiska stöd som du fått av din familjemedlem. Du kan också skicka in utredningar om att du har bott tillsammans med din familjemedlem i utreselandet.
- handling om familjeanknytning (ett intyg som har utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras).
Om du är anhörig på annat sätt, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- intyg om att du behöver omvårdnad, till exempel en handling om ditt hälsotillstånd, ditt behov av hjälp och det ekonomiska stöd som du fått av din anhörig. Du kan också skicka in utredningar om att du har bott tillsammans med din anhörig i utreselandet.
- handling om familjeanknytning (ett intyg som har utfärdats utanför de nordiska länderna eller EU måste legaliseras).
Om du ansöker om registrering på grund av tillräckliga tillgångar, bifoga följande bilagor till din ansökan:
- utredning över tillräckliga tillgångar för dig och dina familjemedlemmar, till exempel följande bilagor:
- utredning om regelbundna inkomster, såsom pension eller hyresinkomster
- utredning om egendom
- bankkontoutdrag
- Om du har en sponsor som ger dig ekonomiskt stöd, skicka oss ett skriftligt utlåtande av sponsorn om att sponsorn stöder din vistelse i Finland ekonomiskt. Du måste ha tillgångarna till ditt förfogande. Lämna också in till exempel följande bilagor:
- sponsorns senaste kontoutdrag som visar kontoinnehavarens namn och alla kontotransaktioner
- sponsorns lönespecifikationer
- utredning om överlåtelse av tillgångarna till ditt förfogande.
När ansökan lämnas in ska bilagorna visas upp i original och tillsammans med en auktoriserad översättning till finska, svenska eller engelska, om de inte har upprättats på något av dessa språk.
Du behöver inte skaffa översättningar av sådana officiella handlingar som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land och som gäller födelse, äktenskap, registrerat partnerskap eller dödsfall, om du bifogar till handlingen ett flerspråkigt standardformulär som har utfärdats av myndigheten i fråga.
Ansöka om EU registering:
Fyll i ansökan i e-tjänsten Enter Finland.
Om du inte kan använda Enter Finland, fyll i en pappersansökan. Länken till pappersblanketten hittar du längst ner på denna sida.
Du kan ansöka om registrering endast i Finland. Du kan alltså inte ansöka om registrering förrän du varaktigt har flyttat till Finland.
Gör din ansökan själv. Till exempel din arbetsgivare eller dina familjemedlemmar kan inte ansöka om registrering för dig. Du kan emellertid lämna in en ansökan för ditt barn.
Om du lämnar in en webbansökan i Enter Finland, betala behandlingsavgiften
- med kreditkort eller med finska nätbankskoder i samband med att du skickar in ansökan eller
- när du besöker ett av Migrationsverkets serviceställen för att styrka din identitet.
Om du lämnar in en pappersansökan, betala behandlingsavgiften på ett av Migrationsverkets serviceställen.
Boka en tid vid Migrationsverkets serviceställe i vår tidsbokningstjänst (migri.vihta.com).
Ta med dig
- ett giltigt pass eller identitetskort
- bilagor i original och kopior av dem
- Du ska ha auktoriserade översättningar av dina bilagor till finska, svenska eller engelska.
- Du behöver inte skaffa översättningar av sådana officiella handlingar som har utfärdats av en myndighet i ett EU-land och som gäller födelse, äktenskap, registrerat partnerskap eller dödsfall, om du bifogar till handlingen ett flerspråkigt standardformulär som har utfärdats av myndigheten i fråga.
Mer information finns på sidan Boka en tid vid Migrationsverkets serviceställe.
Du får ett registreringsbevis efter att du som EU-medborgare har gett en tillräcklig utredning om att du uppfyller villkoren för registrering.
- Om du till exempel ansöker om registrering på grund av arbete, kan din uppehållsrätt registreras först efter att ditt anställningsförhållande har börjat.
- Om du ansöker om registrering på grund av studier, kan din uppehållsrätt registreras efter att du har påbörjat dina studier.
Om du har lämnat in en webbansökan, kan du komplettera din ansökan i Enter Finland.
Om du har lämnat in en pappersansökan, kan du komplettera din ansökan per post eller lämna in dina tilläggsutredningar på ett av Migrationsverkets serviceställen under dess öppettider. Mer information får du på sidan Meddela ändringar.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av din ansökan pågår. Behandlingsavgiften återbetalas i regel inte i sådana fall.
Om du uppfyller villkoren för registrering och har visat upp de nödvändiga bilagorna, kan du få ett registreringsbevis redan i samband med att du styrker din identitet. Du får ett registreringsbevis i pappersform med ditt namn och din adress samt datumet för registreringen.
Om du inte genast kan få ett beslut om registrering på grund av avsaknad av utredningar, får du registreringsbeviset senare via e-tjänsten Enter Finland eller per post.
- Om du har ansökt om registrering på webben, skickar vi dig ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats.
- Du kan skriva ut registreringsbeviset i Enter Finland efter att du har fått ett positivt beslut på din webbansökan.
Om du vill skaffa dig ett finskt identitetskort, kan du ansöka om kortet hos polisen efter att Migrationsverket har registrerat din uppehållsrätt. Läs mer om hur man ansöker om identitetskort på polisens webbplats (poliisi.fi). Det är inte obligatoriskt att ansöka om ett identitetskort. Du kan ansöka om det om du vill. Om du vill ha hemkommun och en stadigvarande adress, kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi).
Enligt Finlands lagstiftning har du rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Du hittar besvärsanvisningen som bilaga till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna (oikeus.fi).
Registrering av uppehållsrätt för medborgare i Europeiska unionen, EU_REK
Fyll i ansökan i e-tjänstenDenna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons till Europeiska kommissionen! Om du vill ge respons till Migrationsverket, gå till sidan migri.fi/respons.