Anvisningar för ifyllande av anställningsvillkor
De här anvisningarna gäller dig om din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete.
Om din arbetstagare ansöker om tillstånd för säsongsarbete, läs anvisningarna för att fylla i villkoren för säsongsarbetet.
Att fylla i anställningsvillkoren i arbetsgivarens Enter Finland
Om du fyller i anställningsvillkoren i arbetsgivarens Enter Finland vägleder blanketten dig att svara på rätt frågor och lägga till rätt bilagor. Fyll först i anställningsvillkoren och skicka in blanketten i Enter Finland. Därefter kan du lägga till de bilagor som krävs. Vilka bilagor som krävs beror på vilka uppgifter du angett i blanketten.
Om du fyller i pappersblanketten om anställningsvillkor måste du kontrollera att du besvarar rätt frågor och bifoga rätt bilagorna.
Läs anvisningarna för ifyllande av de olika punkterna
- Arbetsgivaren eller en person som fått fullmakt av arbetsgivaren
- Arbetsgivarform
- Arbetsgivarens uppgifter
- Uppgifter som efterfrågas av företag
- Har arbetstagaren skickats från ett annat EU- eller EES-land och omfattas av den sociala tryggheten i sitt hemland?
- Ska arbetstagaren utföra entreprenad-, underleverantörs- eller bemanningsarbete
- Har företaget varit verksamt i mindre än ett år och dess senaste bokslut inte lämnats in till Skatteförvaltningen?
- Uppgifter som efterfrågas av föreningar och idrottsföreningar
- Uppgifter som efterfrågas av personarbetsgivare
- Betalas arbetstagarens lön av en ställföreträdande betalare? En ställföreträdande betalare kan exempelvis vara kommunen, när den betalar lönen för en personlig assistent.
- Arbetsgivarens hem- och verksamhetsort
- Anställningsvillkor
- Yrkesområde
- Yrke och arbetsuppgifter
- Anställningsförhållandets längd
- Arbetstid
- Grunden för fastställandet av lönen
- Naturaförmåner
- Kollektivavtal
- Arbetsort
- Särskild kompetens och godkänt hälsotillstånd
- Tillgång på arbetskraft
- Försäkran om uppfyllande av arbetsgivarens skyldigheter
Arbetsgivaren eller en person som fått fullmakt av arbetsgivaren
Välj i blanketten om du är
- arbetsgivare eller
- befullmäktigad av arbetsgivaren (fullmakt krävs)
Arbetsgivaren måste fylla i uppgifterna i ansökan. Därför frågar blanketten vem som fyller i det; arbetsgivaren eller en aktör som befullmäktigats av arbetsgivaren (t.ex. en person eller ett företag). Om en annan aktör representerar arbetsgivaren och fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor måste en fullmakt bifogas.
En person som befullmäktigats av arbetsgivaren måste ange sina egna kontaktuppgifter i blanketten, så att myndigheten vid behov kan ta kontakt om den behöver be arbetsgivaren om mer information. Både i Enter Finland och på pappersblanketten ska kontaktuppgifterna anges i slutet av blanketten.
Att fylla i anställningsvillkoren som arbetsgivare
En person som har rätt att underteckna dokument som berör rekrytering och löner inom föreningen eller företaget kan fylla i uppgifterna om anställningsvillkoren. Det kan vara en person som har firmateckningsrätt eller någon annan rätt att underteckna arbetsavtal. Arbetsgivarens uppgifter kan alltså skickas in av exempelvis en anställd på HR-avdelningen, som har rätt att sköta och underteckna rekryteringar och arbetsavtal inom företaget.
Arbetsgivaren kan bestämma vem i företaget som ska representera företaget i uppehållstillståndsärenden och skicka in uppgifter för ansökningar om uppehållstillstånd. Migrationsverket kontrollerar inte arbetsgivarens representant under tillståndsprocessen, om det inte finns särskilda skäl till det.
Att fylla i anställningsvillkoren med fullmakt från arbetsgivaren
Arbetsgivaren kan befullmäktiga en person utanför föreningen att fylla i uppgifterna via arbetsgivarens Enter Finland. Man gör detta genom att ge en fullmakt via webbplatsen Suomi.fi till önskat FO-nummer.
Om du använder arbetsgivarens Enter Finland med fullmakt från arbetsgivaren behöver du inte lämna in en separat fullmakt. Vi frågar om detta även i Enter Finland så att vi vet vem som fyller i blanketten.
- Exempel 1: Ett arbetsgivarföretag som är registrerat utomlands skickar en arbetstagare till Finland för ett uppdrag. Ett finländskt uppdragsgivarföretag sköter arbetstagarens ärenden och skickar in uppgifterna för ansökan. Det finländska uppdragsgivarföretaget behöver en fullmakt från arbetsgivaren som är registrerad utomlands, och fullmakten ska bifogas till anställningsvillkoren. I detta fall måste anställningsvillkoren fyllas i med en pappersblankett.
- Exempel 2: Ett arbetsgivarföretag är registrerat i Finland och har gett ett annat företag fullmakt att sköta dess rekryterings- och uppehållstillståndsärenden med suomi.fi-fullmakter. Detta befullmäktigade företag kan skapa ett konto i arbetsgivarens Enter Finland och lämna in uppgifter till ansökan i arbetsgivarens Enter Finland för arbetsgivarföretagets räkning med fullmakt av arbetsgivarföretaget (suomi.fi-identifiering).
Den person som befullmäktigas av arbetsgivaren kan vara en privatperson eller ett annat företag. Den som befullmäktigas av arbetsgivaren behöver alltså inte vara det företag där arbetstagaren ska arbeta.
En arbetstagare har flera arbetsgivare
Om en arbetstagare har flera arbetsgivare måste varje arbetsgivare fylla i anställningsvillkoren separat.
- Ansökan om fullmakter (suomi.fi)
- Anvisningar för användning av arbetsgivarens Enter Finland
- Ifyllande av anställningsvillkor
- Ohjeet työnantajan Enter Finlandin käyttöön
- Työehtojen täyttäminen
Arbetsgivarform
Välj i blanketten om du som arbetsgivare är
- en förening eller idrottsförening
- en personarbetsgivare (inget FO-nummer)
- ett företag
Arbetsgivarform i arbetsgivarens Enter Finland
Enter Finland frågar endast om det är fråga om en förening eller idrottsförening eller ett företag. Om du är personarbetsgivare, har personarbetsgivare valts automatiskt på denna punkt.
Enter Finland ber dig automatiskt lägga till rätt bilagor. Du kan lägga till bilagor efter att du har skickat in information om anställningsvillkoren via Enter Finland.
Arbetsgivarformen på pappersblanketten för anställningsvillkor
När man använder pappersblanketten för anställningsvillkor är bilagorna grupperade enligt arbetsgivarform i slutet av blanketten.
Arbetsgivarens uppgifter
Fyll alltid i arbetsgivarens uppgifter oberoende av om blanketten fylls i av arbetsgivaren eller av en person eller ett företag som befullmäktigats av arbetsgivaren.
Ange arbetsgivarens namn som det skrivs i företags- och organisationsdatasystemet (ytj.fi).
Arbetsgivare som är registrerad utomlands
Om arbetsgivarens hemort är utomlands (exempelvis om företaget är registrerat utomlands) och arbetstagaren ska komma till Finland för att arbeta på basis av ett uppdrag under ett annat företags överinseende, ska uppgifter om arbetsgivarföretaget som är registrerat utomlands anges i arbetsgivarens uppgifter.
Uppgifter om arbetsgivaren och kontaktpersonen
Ange kontaktuppgifter till den person som myndigheten vid behov kan kontakta om den behöver begära mer information av arbetsgivaren.
Uppgifter som efterfrågas av företag
Svara i blanketten
- Ja eller
- Nej
Om du svarar ”Ja”
Bifoga ett A1-intyg till anställningsvillkoren. Om du använder arbetsgivarens Enter Finland visas punkten för A1-bilagan automatiskt. Om du fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor, bifoga A1-blanketten (punkt 5). A1-blanketten fås från myndigheterna i arbetstagarens hemland.
- Om man bara har ansökt om ett A1-intyg för arbetstagaren, och det inte ännu har beviljats, bifoga en kopia av ansökan.
- Om man har ansökt om ändringar i ett A1-intyg som redan beviljats arbetstagaren, exempelvis en ändring av dess varaktighet, bifoga
- en kopia av ansökan om intyget eller
- det nuvarande A1-intyget och en fritt formulerad redogörelse över att ändring har sökts.
Inga andra utredningar behöver lämnas in, och det beviljade nya A1-intyget behöver inte lämnas in i efterhand.
Svara i blanketten
- Ja eller
- Nej
Om du svarar ”Ja”
Din arbetstagare kommer till Finland för att arbeta på flera olika ställen
- i entreprenadarbete
- i underleverantörsarbete
- i ett bemanningsföretag
Bifoga avtalet om entreprenad-, underleverantörs- eller bemanningsarbetet till anställningsvillkoren. Arbetstagarens kommande arbete i Finland ska framgå av avtalet. Om du använder arbetsgivarens Enter Finland visas punkten för bilagor automatiskt. Om du fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor ska du välja rätt bilaga på blanketten och bifoga bilagan (punkt 5).
Avtal om underleverantörs- eller entreprenadarbete
Ett avtal som har ingåtts mellan företagen, det vill säga arbetsgivaren och beställaren av entreprenadarbetet, samt underleverantörs- eller uppdragsgivarföretaget. Det arbete som beställts och som arbetstagaren ska utföra i Finland ska framgå av avtalet.
Avtal om bemanningsarbete
Avtalet som har ingåtts mellan bemanningsföretaget och beställarföretaget om det arbete som arbetstagaren ska utföra i Finland.
Svara i blanketten
- Ja eller
- Nej
Om du svarar ”Ja”
Bifoga företagets senaste bokföringskörning, det vill säga innevarande räkenskapsperiods aktuella resultat- och balansräkning, till anställningsvillkoren.
Om du använder arbetsgivarens Enter Finland visas punkten för bilagor automatiskt. Om du fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor ska du välja rätt bilaga på blanketten och bifoga bilagan (punkt 5).
Uppgifter som efterfrågas av föreningar och idrottsföreningar
När du väljer förening eller idrottsförening som arbetsgivarform i blanketten visas automatiskt rätt bilagor i Enter Finland.
Om du fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor listas bilagorna i punkt 5. Om flera sökande anställs samtidigt i en förening eller idrottsförening, räcker det att bilagorna bifogas till en av ansökningarna.
Bilagor som krävs av en förening eller idrottsförening:
- Verksamhetsplan
- Den senaste verksamhetsberättelsen
- Redogörelse över föreningens tillgångar
- Den senaste bokföringskörningen (resultat- och balansräkning) från början av räkenskapsperioden
- Bokslut, om det inte har skickats till Skatteförvaltningen.
Uppgifter som efterfrågas av personarbetsgivare
Öppna uppgifterna med hjälp av plusknappen.
En arbetsgivare som saknar FO-nummer är en personarbetsgivare.
Som personarbetsgivare måste du bifoga bilagor som anknyter till arbetsgivarskyldigheterna, som inte fås från myndighetsregister. Bilagorna listas i punkt 5. Bilagor.
- ArPL-försäkringsintyg
- Intyg över olycksfallsförsäkring
- Intyg över arbetslöshetsförsäkring
Svara i blanketten
- Ja eller
- Nej
Svara ”Nej” om du inte får ekonomiskt bidrag för lönen till din arbetstagare, utan sköter löneutbetalningen ur dina egna medel.
Svara ”Ja” om någon annan aktör än arbetsgivaren betalar en del av eller hela lönen. Exempelvis om en person ska arbeta som personlig assistent och kommunen betalar assistentens lön eller en del av den. Bifoga beslutet om löneutbetalningen i punkt 5. Bilagor.
- Betalarens beslut om löneutbetalningen. Bifoga en bilaga om en ställföreträdande betalare betalar arbetstagarens lön.
Arbetsgivarens hem- och verksamhetsort
Besvara frågan:
Är arbetsgivarens hem- och verksamhetsort i Finland?
- Ja, arbetsgivarens registrerade hem- och verksamhetsort är i Finland
- Nej, arbetsgivaren är registrerad utomlands och arbetstagaren ska arbeta i Finland på basis av ett uppdrag.
Om arbetsgivarens hem- och verksamhetsort är i Finland, svara ”Ja”.
Om arbetsgivarens hem- och verksamhetsort är utomlands, svara ”Nej”.
Om arbetsgivaren har ett FO-nummer i Finland, men dess hem- och verksamhetsort är utomlands, svara ”Nej”.
När du svarar ”Nej”
Du måste också fylla i uppgifter om uppdragsgivarföretaget, utöver arbetsgivarens uppgifter. I blanketten i Enter Finland visas automatiskt punkten: Uppdragsgivarens uppgifter. På pappersblanketten för anställningsvillkor ska man fylla i punkt 2.3. Uppdragsgivarens uppgifter. Om arbetsgivaren är registrerad utomlands anges i denna punkt uppgifter om det företag i Finland under vars överinseende arbetstagaren ska arbeta i Finland.
- Exempel: Arbetsgivaren är ett utländskt företag, vars arbetstagare skickas till Finland för att arbeta i ett visst uppdrag under en viss tid, varefter arbetstagaren återvänder till arbetsgivarföretaget i sitt hemland. Arbetstagaren arbetar under ett uppdragsgivarföretags eller något annat avtalsenligt företags överinseende i Finland.
- Exempel: Arbetsgivaren är registrerad utomlands och har inget verksamhetsställe i Finland. En uppdragsgivare beställer arbetet av arbetsgivarföretaget, men även uppdragsgivarföretaget är registrerat utomlands och saknar verksamhetsställe i Finland. I punkten för uppdragsgivarens uppgifter anger man då uppgifter om det företag i Finland i vars tjänst arbetstagaren de facto kommer att arbeta.
Anställningsvillkor
Öppna uppgifterna med hjälp av plusknappen.
Ange i denna punkt det yrkesområde som arbetstagaren arbetar i enligt yrkesklassificeringen ISCO (International Standard Classification of Occupations). I Enter Finland väljer du rätt yrkesområde i listan. Om arbetstagaren arbetar inom flera yrkesområden kan du ange de övriga yrkesområdena under: Huvudsakliga arbetsuppgifter På pappersblanketten fyller du i rätt yrkesområde. Om arbetstagaren arbetar inom flera yrkesområden, ange alla yrkesområden.
Läs mer om ISCO-yrkesklassificeringen på Statistikcentralens webbplats (stat.fi).
Observera att om arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare, fastställs rätten att arbeta enligt yrkesområde. Därför är det viktigt att ange alla yrkesområden som arbetstagaren kommer att arbeta inom, så att rätten att arbeta kan fastställas korrekt. Du kan ange flera yrkesområden under Yrke och huvudsakliga uppgifter.
Ange den huvudsakliga yrkesbeteckningen här. I Enter Finland finns vanliga yrkesbeteckningar såsom kock och städare färdigt listade. Om din arbetstagares yrkesbeteckning inte finns i listan, välj ”annan” och skriv in yrkesbeteckningen i fältet.
Kom också ihåg att skriva in alla huvudsakliga arbetsuppgifter som hör till din arbetstagares ansvar. I Enter Finland anges de i fältet ”Huvudsakliga arbetsuppgifter”.
Välj rätt alternativ beroende på om anställningsförhållandet är
- i kraft tills vidare utan slutdatum eller
- en visstidsanställning, som alltid har ett slutdatum.
Ange arbetets starttid och dess sluttid om det är fråga om en visstidsanställning. Uppehållstillstånd på grund av arbete beviljas för en visstidsanställning i regel för den tid arbetet pågår.
Om arbetstagaren ansöker om sitt första uppehållstillstånd, ange det beräknade startdatumet som startdatum för arbetet. På sidan om ansökan om uppehållstillstånd kan man kontrollera den förväntade handläggningstiden. Om startdatumet för arbetet har passerats innan uppehållstillståndet beviljas, träder uppehållstillståndet i kraft den dag det beviljas.
Välj rätt alternativ för arbetstagarens regelbundna antal arbetstimmar på en vecka,
- tre veckor eller
- en månad.
Ange här det minimiantal arbetstimmar som du som arbetsgivare garanterar för din arbetstagare.
- Om man ingår ett så kallat nollavtal med arbetstagaren, så att antalet arbetstimmar per vecka kan vara exempelvis 0–40 beroende på mängden arbete, ska man skriva det i fältet ”Annat, vad”.
- Om arbetstagaren arbetar deltid måste bruttolönen uppfylla minimikraven. Det aktuella minimibeloppet för bruttolönen finns på sidan Försörjningsförutsättning.
Uppehållstillstånd för arbete kan i allmänhet inte beviljas om arbetsgivaren inte kan garantera tillräckligt många arbetstimmar för att arbetstagaren ska tjäna tillräckligt med lön för att försörja sig. För uppehållstillstånd för arbetstagare, uppehållstillstånd för specialsakkunnig och EU-blåkort måste försörjningen alltid komma från arbete.
Ange om arbetstagaren får
- timlön
- en fast månadslön eller
- period- eller ackordslön
Period- eller ackordslön:
Arbetstagaren kan exempelvis komma
- för att arbeta under en idrottssäsong och får ett visst lönebelopp för den tiden eller
- för att utföra ett entreprenadarbete och får ett visst lönebelopp för en viss tidsperiod.
Ange arbetstagarens lön. Kontrollera att arbetstagarens lön åtminstone är i enlighet med branschens kollektivavtal.
Ange om arbetstagaren får naturaförmåner och om de ingår i den angivna penninglönen eller tillhandahålls utöver den. Ange alla naturaförmåner separat med beskattningsvärde.
En naturaförmån är en skattepliktig förmån med ett visst beskattningsvärde. Skatten betalas av arbetstagaren och den innehålls vid löneutbetalningen. Uppgifter om naturaförmåners beskattningsvärden finns på Skatteförvaltningens webbplats (vero.fi).
Har branschen ett kollektivavtal?
Om du svarar ”Ja”
Ange vilket kollektivavtal som tillämpas på din arbetstagares arbete. Om branschen har ett kollektivavtal ska åtminstone dess minimivillkor följas, och lönen eller andra anställningsvillkor får inte vara sämre än vad kollektivavtalet föreskriver. Du kan också avtala om bättre anställningsvillkor, exempelvis högre lön, än vad kollektivavtalet föreskriver för motsvarande arbete. De allmänt bindande kollektivavtalen finns på Finlex-webbplatsen (finlex.fi).
Om du svarar ”Nej”
Arbetsgivaren kan inte själv bestämma om ett allmänt bindande kollektivavtal ska tillämpas eller inte. Om branschen saknar kollektivavtal ska arbetsgivaren se till att arbetstagaren får lön enligt den praxis som allmänt tillämpas inom branschen. Mer information om minimikraven för löner finns på sidan Försörjningsförutsättning.
Arbetar din arbetstagare på en eller flera orter?
Ange den huvudsakliga ort där arbetstagaren arbetar. Om din arbetstagare arbetar på flera olika orter, ange även alla andra arbetsorter utöver den huvudsakliga.
Du kan också ange att din arbetstagare arbetar utomlands.
Om du väljer alternativet N/A i Enter Finland, välj att arbetet ska utföras på flera orter och ange alla orter där arbetstagaren arbetar i fältet för fritt formulerad text.
Välj i blanketten
- Arbetet kräver särskild kompetens, tillstånd och/eller godkänt hälsotillstånd. Jag har kontrollerat att arbetstagaren uppfyller kraven för uppgiften innan arbetet inleds.
- Arbetet kräver inte särskild kompetens, tillstånd och/eller godkänt hälsotillstånd.
Arbetsgivaren ska i samband med ifyllandet av anställningsvillkoren försäkra att hen har säkerställt att arbetstagaren
- är kompetent för uppgiften
- är lämplig för uppgiften
- uppfyller arbetets krav.
Tillståndspliktigt arbete
Om arbetet är tillståndspliktigt ska arbetsgivaren kontrollera att arbetstagaren har de nödvändiga tillstånden innan arbetet inleds (t.ex. tillstånd från Valvira för arbete inom social- och hälsovårdssektorn).
Arbete som kräver särskilt kompetens
Särskild kompetens kan betyda en examen, en utbildning eller viss arbetserfarenhet. Vilken behörighet som krävs och hur den bevisas beror på arbetet och yrket.
Om din arbetstagare ansöker om uppehållstillstånd för specialsakkunnig eller EU-blåkort måste arbetet vara en uppgift som kräver särskild kompetens, och arbetsgivaren måste säkerställa att arbetstagaren uppfyller kraven på särskild kompetens.
Särskilt hälsotillstånd
Om arbetet kräver ett särskilt hälsotillstånd ska arbetsgivaren i förväg försäkra sig om arbetstagarens hälsotillstånd på det sätt som föreskrivs i lagen om smittsamma sjukdomar (t.ex. salmonellaintyg och tuberkulosintyg). Om arbetet kräver exempelvis hygien- eller utskänkningspass, men dessa kan avläggas när anställningen börjar, välj det övre alternativet i blanketten (Arbetet kräver särskild kompetens, tillstånd och/eller godkänt hälsotillstånd).
Intyg behöver inte bifogas förutom om arbetstagaren ansöker om sitt första uppehållstillstånd för arbetstagare
Intyg över kompetens, tillstånd eller hälsotillstånd behöver inte bifogas till ansökan, och de begärs endast vid behov. Ett undantag är om arbetstagaren ansöker om sitt första uppehållstillstånd för arbetstagare. Som arbetsgivare ska du då lämna en redogörelse över prövningen av tillgången på arbetskraft och intyg, om arbetet kräver särskild kompetens. Läs mer i följande punkt, punkt 10. Tillgång på arbetskraft.
Denna punkt ska användas om arbetstagaren ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare för första gången.
Den här punkten behöver inte fyllas i om
- arbetstagaren ansöker om fortsatt tillstånd och hens tidigare uppehållstillstånd var ett uppehållstillstånd för arbetstagare och
- arbetstagaren har arbetat i minst 9 månader.
Om du fyller i anställningsvillkoren i Enter Finland visas denna punkt endast om arbetstagaren ansöker om sitt första uppehållstillstånd för arbetstagare.
Svara i blanketten på om en redogörelse över tillgången på arbetskraft behöver ges i ansökan om uppehållstillstånd.
Svara ”Nej” om ingen redogörelse behöver ges. I detta fall är yrkesområdet befriat från prövning av tillgången på arbetskraft i området i fråga.
Svara ”Ja” om en redogörelse krävs. Då är yrkesområdet inte befriat från prövning av tillgången på arbetskraft i området i fråga, och du som arbetsgivare ska i första hand rekrytera arbetstagare från Finland eller EU/EES-området. Besvara de två ytterligare frågorna:
- Har arbetsplatsen utannonserats på Jobbmarknaden/arbets- och näringstjänsternas webbplats i minst två veckor under de senaste tre månaderna? Platsannonsen behöver inte bifogas.
- Om svaret är ”Ja”, ange hur många personer som sökte platsen under ansökningstiden och om du valde en av dem, ifall det fanns flera sökande.
- Om svaret är ”Nej”, annonsera ut platsen på Jobbmarknaden i två veckor. Efter två veckor, lämna in en redogörelse till arbets- och näringsbyråns arbetstillståndstjänster som anger hur många som sökte platsen under ansökningstiden och om en eller flera av dem valdes till uppgiften. Om du inte anställde någon av de sökande, förklara varför.
- Krävdes enligt platsannonsen yrkeskompetens, utbildning eller erfarenhet?
- Om du valde ”Ja” lämna in arbetstagarens examensbetyg och/eller arbetsintyg eller bifoga ett intyg över arbetstagarens yrkeskompetens. Punkten för bilagor visas automatiskt i Enter Finland. Om du fyller i pappersblanketten för anställningsvillkor anges bilagan i punkt 5. Bilagor: Intyg över arbetstagarens yrkeskompetens.
- Om svaret är ”Nej” behövs ingen redogörelse över kompetensen.
Arbetsgivaren ska i arbetstagarens ansökan försäkra (enligt 71 b § 1 mom. 6 punkten i utlänningslagen) att
- hen har fullgjort sina arbetsgivarskyldigheter och
- anställningsvillkoren uppfyller gällande bestämmelser.
I Enter Finland och på pappersblanketten för anställningsvillkor finns en färdig punkt där arbetsgivaren kan ge en försäkran genom att kryssa i en ruta:
- Jag försäkrar i enlighet med 71 b § 1 mom. 6 punkten i utlänningslagen att jag har uppfyllt och i fortsättningen förmår uppfylla mina förpliktelser som arbetsgivare och att de arbetsvillkor jag har avtalat om med arbetstagaren stämmer överens med gällande bestämmelser och kollektivavtalet i fråga eller, om det inte finns något kollektivavtal som ska tillämpas, svarar mot den praxis som gäller arbetstagare som är verksamma i motsvarande uppgifter på arbetsmarknaden. Jag är behörig att underteckna denna blankett (fullmakt vid behov), och de uppgifter jag har lämnat är riktiga.
Om du inte ger denna försäkran kan din arbetstagare inte beviljas uppehållstillstånd för arbete.
Om du har befullmäktigat en utomstående aktör att representera ditt företag, svarar denna befullmäktigade aktör för arbetsgivarens räkning. Som arbetsgivare ansvarar du för att den aktör du har befullmäktigat meddelar uppgifterna korrekt med blanketten för anställningsvillkor och ger en försäkran om att arbetsgivaren uppfyller sina skyldigheter. Uppgifterna ska motsvara det som har avtalats med arbetstagaren.
Om arbetsgivaren lämnar en myndighet oriktig eller vilseledande information, kan Migrationsverket eller arbets- och näringsbyrån vägra att bevilja uppehållstillstånd i fråga om anställning hos arbetsgivaren, och arbetsgivaren kan göra sig skyldig till utlänningsförseelse (186–187 § i utlänningslagen).