Hoppa till innehåll

Det flyttar fortfarande fler arbetstagare till Finland än före coronapandemin, antalet internationella studerande ökar

Utgivningsdatum 7.11.2024 11.31
Pressmeddelande

Ökningen av arbetsrelaterad invandring har avtagit, men historiskt sett ligger antalet ansökningar fortfarande på en högre nivå än under åren före coronapandemin. Antalet internationella studerande håller för sin del på att öka.

Detta framgår av Migrationsverkets översikt över invandringen till Finland, som behandlar ansökningar om uppehållstillstånd som personer som avser att flytta till Finland lämnat in till Migrationsverket i januari–september 2024.

Det ekonomiska läget återspeglas i antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbete

I januari–september lämnades det in totalt 12 498 ansökningar om första uppehållstillstånd på grund av arbete, vilket är fem procent mindre än under motsvarande period i fjol (1–9/2023: 13 173). De som ansökte om uppehållstillstånd på grund av arbete var oftast medborgare i Thailand, Filippinerna, Indien, Kina eller Vietnam.

Minskningen av antalet ansökningar jämfört med i fjol beror främst på att antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare har minskat. Antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare, vilket är det vanligaste uppehållstillståndet på grund av arbete, har minskat med cirka åtta procent jämfört med i fjol, trots ansökningarna från plockare av vilda bär (1–9/2024: 8 074, 1–9/2023: 8 763). I år behövde plockare av vilda bär för första gången uppehållstillstånd, vilket ökade antalet ansökningar om första uppehållstillstånd på grund av arbete som lämnats in av thailändare.

När det gäller många andra medborgarskap har antalet ansökningar minskat betydligt. Till exempel antalet ansökningar från filippinska medborgare har minskat med en tredjedel.

– Att antalet ansökningar om uppehållstillstånd för arbetstagare har minskat beror förmodligen på det allmänna ekonomiska läget och på att internationella rekryteringar i social- och hälsovårdsbranschen samt i byggnadsbranschen har minskat. Detta syns särskilt i antalet ansökningar från byggarbetare, säger Arto Niemi, chef för informationstjänsten.

Arbetsrelaterad invandring av EU-medborgare minskar också. I januari–september i år lämnades det in 2 216 ansökningar om EU-registrering på grund av arbete. Antalet har minskat med cirka en femtedel jämfört med i fjol (1–9/2023: 2 762).

– Situationen i byggnadsbranschen påverkar troligen även det här. Till exempel antalet EU-registreringar av estniska medborgare har minskat, säger Niemi.

I januari–september lämnades det in bara 978 ansökningar om uppehållstillstånd för specialsakkunniga, vilket är 24 procent mindre än under motsvarande period i fjol (1–9/2023: 1 292). Om antalet ansökningar håller sig stabilt, blir utfallet för hela året cirka 1 200 ansökningar. Det är det lägsta antalet på fem år, med undantag av år 2020 då antalet ansökningar minskade på grund av coronapandemin.

– Antalet ansökningar från specialsakkunniga har minskat på grund av den allmänna ekonomiska situationen, den hårda globala konkurrensen om internationella experter och det exceptionellt låga antalet ansökningar från ryska medborgare. Ryska specialsakkunniga lämnade in bara 54 ansökningar mellan januari och september i år, medan de under samma period i fjol lämnade in 228 ansökningar, säger Niemi.

Allt fler vill studera i Finland

Antalet ansökningar från internationella studerande är fortfarande högt, totalt 11 749 (1–9/2023: 10 780). Antalet har ökat med nio procent jämfört med januari–september i fjol. Man söker sig till Finland för att studera särskilt från Asien. De vanligaste ursprungsländerna är Bangladesh, Nepal och Indien.

– Antalet ansökningar från nepalesiska medborgare har nästan fördubblats jämfört med i fjol, medan antalet ansökningar från ryska medborgare har minskat även när det gäller uppehållstillstånd för studier. Antalet utbytesstuderande har ökat måttligt efter coronapandemin, säger Niemi.

I fjol fick 89 procent av de som ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier ett positivt beslut på sin ansökan.

Migrationsverket prognostiserar utvecklingen av invandringen

Migrationsverket uppskattar att det kommer att lämnas in totalt cirka 46 000 ansökningar om första uppehållstillstånd år 2025, varav 32 000 på grund av arbete eller studier och resten på grund av behov av skydd. Exakta framtidsprognoser finns på Migrationsverkets webbplats.

Verkets framtidsprognoser gäller endast antalet inlämnade ansökningar om första uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier och antalet inlämnade ansökningar om tillfälligt skydd och internationellt skydd, inte till exempel antalet beviljande av tillstånd. Utöver dessa lämnas det in till exempel ansökningar om uppehållstillstånd för familjemedlemmar, ansökningar om registrering av EU-medborgare samt ansökningar om fortsatt tillstånd av dem som redan befinner sig i Finland.

Migrationsverket utför kontinuerligt framsynsarbete som baserar sig på den aktuella lägesbilden. När Migrationsverket ställer prognoser om antalet ansökningar utnyttjar verket statistiska data och kvalitativ sakkunniginformation.

Det finns betydande osäkerhetsfaktorer i prognoserna om antalet ansökningar under de kommande åren, såsom utvecklingen av Finlands ekonomi och dess inverkan på arbetsrelaterad invandring samt antalet flyktingar till följd av kriget i Ukraina.

Mer statistik hittar du i Migrationsverkets översikt om invandringen till Finland

Av statistiköversikten som publicerades i dag framgår det också att antalet ansökningar från familjemedlemmar fortfarande ligger på en hög nivå och att de flesta ansöker om uppehållstillstånd därför att deras make, maka eller sin vårdnadshavare arbetar eller studerar i Finland. Ökningen av antalet asylansökningar som lämnats in i Europa har för sin del inte återspeglats i Finland.

Bekanta dig med översikten om invandringen till Finland och med Migrationsverkets statistiktjänst.

Ytterligare information till medier

Pressmeddelande