Hoppa till innehåll

Migrationsverket förlänger inte avtalen om tilläggsplatser vid förläggningar nästa år

Utgivningsdatum 23.10.2024 11.00
Pressmeddelande

Migrationsverket gör ändringar i mottagningssystemet så att det motsvarar det aktuella behovet. För att anpassa verksamheten förlängs de avtal om tilläggsplatser vid förläggningar som konkurrensutsattes åren 2023–2024 inte nästa år. Därutöver minskas antalet hyresbostäder vid Uleåborgs förläggning.

Migrationsverket har tidigare avtalat med förläggningar om en tidsbegränsad användning av tilläggsplatser för att undvika förflyttningar av klienter i stor skala och för att möjliggöra en smidig och stegvis flyttning till kommuner för dem. Med tilläggsplatser avses ytterligare klientplatser och klienter som vissa förläggningar haft utöver det normala antalet platser.

Migrationsverket förlänger inte avtalen, som omfattar över 2 000 tilläggsplatser, efter den 31 december 2024. Några egentliga förläggningar läggs inte ner i samband med denna ändring.

– Ändringarna i antalet tilläggsplatser gäller sammanlagt 24 förläggningar. Alla avtal om tilläggsplatser upphör i slutet av året. På majoriteten av de orter som berörs av ändringen fortsätter förläggningen sin verksamhet med det normala antalet platser, säger Elina Nurmi som är direktör för avdelningen för mottagningstjänster.

Antalet tilläggsplatser minskas så att det motsvarar det aktuella behovet. I framtiden behövs det färre tilläggsplatser än tidigare, eftersom det totala antalet inresande minskar och många klienter har flyttat eller ska flytta till en kommun.

– Syftet med minskningen är att upprätthålla en kostnadseffektiv verksamhet inom mottagningssystemet i en situation där det krävs kostnadsbesparingar såväl inom systemet som inom många andra samhällsfunktioner, säger Nurmi.

I detta fall uppstår det kostnadsbesparingar till följd av att behovet av platser minskar, vilket gör det möjligt att dra in tilläggsplatser.

– Genom dessa åtgärder uppnås en kostnadsbesparing på flera miljoner euro på årsnivå, tillägger Nurmi.

Klienter kan flytta till en kommun eller till en annan förläggning

I sitt beslut om att dra in tilläggsplatser har Migrationsverket också beaktat att cirka 10 000 personer som bor på en förläggning kan ansöka om hemkommun i Finland år 2024 om de så vill. Över 29 000 klienter har redan blivit kommuninvånare åren 2023–2024. Majoriteten av de klienter som fått en tilläggsplats skulle genast kunna ansöka om rätt till hemkommun och flytta till en kommun.

Den som ansöker om hemkommun har rätt att bosätta sig i den kommun som hen önskar. Förläggningarna stöder flyttningen till kommunerna genom att erbjuda rådgivning och handledning.

– De klienter som inte ansöker eller inte kan ansöka om hemkommun erbjuds inkvartering på en förläggning. Eventuella förflyttningar av klienter planeras i samarbete med förläggningarna, säger Nurmi.

Migrationsverket minskar också antalet bostäder som Uleåborgs förläggning hyr. Hyresavtalen sägs upp stegvis hösten 2024 och i början av 2025.

Nästan alla som bor på en hyresbostad vid Uleåborgs förläggning och som får tillfälligt skydd har möjlighet att ansöka om hemkommun.

– De klienter vid Uleåborgs förläggning som inte tänker flytta till en kommun eller bo privat erbjuds inkvartering på en förläggning. Förläggningens personal kartlägger varje klients individuella situation, diskuterar ändringarna med klienterna och hjälper med att ordna bostad och inkvartering. Varifrån klienten erbjuds förläggningsplats beror till exempel på situationen med lediga platser vid förläggningarna i Uleåborg med omnejd, säger Nurmi.

Tjänsteproducenter med vilka avtal om tilläggsplatser inte förlängs

  • Kotokunta Oy
  • Luona Oy
  • FRK, Österbottens svenska distrikt
  • Österbottens Migrationscenter Ab
  • FRK, Satakunta distrikt
  • FRK, Egentliga Finlands distrikt
  • Medivida Oy

Ytterligare information till medier

Elina Nurmi, direktör för avdelningen för mottagningstjänster, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 037

Pressmeddelande