Hoppa till innehåll

Migrationsverket inför automatiserad efterhandskontroll av uppehållstillstånd för arbetstagare

Utgivningsdatum 20.1.2025 9.34
Pressmeddelande

Migrationsverket inför automatiserad efterhandskontroll av uppehållstillstånd för arbetstagare (TTOL) den 20 januari 2025. Med hjälp av automatiserad efterhandskontroll kontrollerar vi att arbetstagare fortfarande uppfyller villkoren för det tillstånd som de har beviljats. Efterhandskontrollen gäller första uppehållstillstånd för arbetstagare som beviljats den 1 januari 2024 eller senare. Migrationsverket utför också efterhandskontroll av fortsatta tillstånd som beviljats den 1 januari 2023 eller senare.

Uppehållstillstånd för arbetstagare kan beviljas en person som ska komma till Finland för att arbeta för en finländsk arbetsgivare eller för en arbetsgivare som är verksam i Finland. Ett uppehållstillstånd för arbetstagare berättigar till anställning inom den bransch som sökandens arbete tillhör. Sökanden måste ha arbete i Finland innan han eller hon kan ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare.

Vid efterhandskontrollen granskas de centralaste villkoren för uppehållstillståndet. Migrationsverket kontrollerar till exempel om arbetstagaren har betalats lön i enlighet med försörjningsförutsättningen.

– Vi utför efterhandskontroll för att kunna ingripa i missbruk av uppehållstillstånd. Med hjälp av efterhandskontrollen kan vi återkalla de tillstånd som det inte längre finns grunder för. Efterhandskontrollen ger oss också information som vi kan använda för att utveckla tillståndsprocesserna, säger Miia Mattila, processägare för tillsynsavdelningen.

Verket utför också automatiserad efterhandskontroll av uppehållstillstånd för studier, uppehållstillstånd för tillväxtföretagare och uppehållstillstånd för specialsakkunniga. Att utvidga efterhandskontrollen så att den även omfattar uppehållstillstånd som beviljats på grund av arbete är en del i åtgärdsprogrammet mot arbetsrelaterat utnyttjande.

– Med hjälp av efterhandskontrollen kan vi upptäcka och därigenom också ingripa i arbetsrelaterat utnyttjande och människohandel. Vid behov kan vi till exempel hänvisa de offer för utnyttjande som vi identifierat till hjälpsystemet för offer för människohandel. Om vi upptäcker att en arbetsgivare har betett sig klandervärt, kan vi också ta hänsyn till detta när vi beviljar uppehållstillstånd för arbetstagare i fortsättningen, säger Mattila.

Migrationsverket har utfört efterhandskontroll sedan 2017.

Ytterligare information till medier