Nästan 12 000 ukrainare har ansökt om tillfälligt skydd i Finland i år
Syftet med tillfälligt skydd är att snabbt kunna erbjuda personer som flyr kriget i Ukraina temporärt skydd. I år har det lämnats in färre ansökningar om tillfälligt skydd än under tidigare år. År 2024 har 11 762 personer ansökt om tillfälligt skydd, vilket är 37 procent mindre än under motsvarande period i fjol.
Ansökningar har dock lämnats in i jämn takt under hela året. Ett undantag var det höga antalet ansökningar i början av sommaren, då ukrainare kom till Finland för säsongsarbete med uppehållstillstånd som beviljats på grund av tillfälligt skydd. Redan innan kriget började har ukrainare i flera år varit den största gruppen som ansökt om uppehållstillstånd för säsongsarbete.
– Nästan alla beslut om tillfälligt skydd är positiva. I år har det fattats totalt 11 379 positiva beslut. Det har även fattats några negativa beslut. På en liten del av ansökningarna har det fattats ett beslut om att ansökan förfaller, säger Minna Serradj, processägare som ansvarar för tillfälligt skydd.
En del av ukrainarna har också ansökt om andra uppehållstillstånd, till exempel uppehållstillstånd för arbetstagare, som är avsett för långvarigare vistelse än ett uppehållstillstånd för tillfälligt skydd.
– Därutöver har cirka 30 ukrainare bara sökt asyl, trots att de skulle kunna ansöka om tillfälligt skydd som är avsett för dem. Därför kan de få ett negativt beslut på sin ansökan. Dessa klienter har uppmanats att ansöka om tillfälligt skydd, som de har möjlighet att få, innan vi fattar negativa beslut på deras asylansökningar, säger Roosa Simola, processägare med ansvar för asylutredningar.
De sökande som får ett negativt beslut kan avlägsnas ur landet. Migrationsverket kan fatta ett negativt beslut och med stöd av det ett beslut om avlägsnande ur landet för personer som ansöker om tillfälligt skydd eller asyl, om de till exempel inte uppfyller villkoren för ansökan eller om de har gjort sig skyldiga till brott.
– Tidigare har vi inte kunnat fatta beslut om avlägsnande ur landet. Hittills har ett beslut om avlägsnande ur landet fattats för bara en ukrainare som ansökt om tillfälligt skydd. Nu kan sådana beslut fattas, eftersom landinformationen om Ukraina och om säkerhetsläget där har preciserats. Ukraina är ändå ett land som är i krig, varför tröskeln att fatta beslut om avlägsnande ur landet är hög. Vi beaktar alltid förbudet mot tillbakasändning i dessa fall, säger Tirsa Forssell, direktör för tillsynsavdelningen.
27 000 ukrainare har blivit kommuninvånare
Förläggningarna är bara avsedda att erbjuda tillfällig inkvartering. Förläggningen erbjuder inkvartering och mottagningstjänster för ukrainare tills de övergår till en kommun.
– Vi hjälper våra klienter att övergå till kommunen. När en klient som får tillfälligt skydd har vistats i Finland i ett år, har han eller hon möjlighet att ansöka om hemkommun och flytta till en kommun. Som kommuninvånare kan personen fritt välja sin bostadsort och utnyttja till exempel kommunens integrations- och sysselsättningstjänster, säger Elina Nurmi, direktör för avdelningen för mottagningstjänster.
På förläggningarna finns cirka 9 400 ukrainare som skulle kunna få en hemkommun men som ännu inte har ansökt om hemkommun. På förläggningarna finns också klienter vars process för att övergå till kommunen pågår.
Migrationsverket justerar antalet förläggningar enligt behov. Behovet av förläggningsplatser har minskat under innevarande år, då färre ukrainare har kommit till Finland. Därför lägger verket ner förläggningar som inte längre behövs och minskar antalet förläggningsplatser.
Behovet av tillfälligt skydd fortsätter år 2025
Finland och de andra EU-medlemsstaterna fortsätter att stödja ukrainare genom att bevilja tillfälligt skydd år 2025. Antalet personer som söker tillfälligt skydd i Finland påverkas främst av krigets längd och omfattning samt av utvecklingen av den humanitära situationen i Ukraina.
Enligt Migrationsverkets framtidsprognos som uppdaterades i september 2024 kommer 10 000–12 000 personer att söka tillfälligt skydd i Finland år 2024 och 8 000–12 000 personer år 2025.
– Eftersom det är svårt att förutspå hur kriget i Ukraina och flyktingläget till följd av kriget utvecklas, finns det betydande osäkerhetsfaktorer i prognoserna som gäller antalet ansökningar. Antalet personer som kommer från Ukraina kan till exempel öka måttligt under den kommande vintern, säger Serradj.
Europeiska unionens allmänna råd beslutade i juni 2024 att förlänga det tillfälliga skyddet till den 4 mars 2026.
Ytterligare information till medier
- Minna Serradj, processägare, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 037 (Migrationsverkets telefonnummer för medierepresentanter)
- Webbsida: Lägesbilden över invandringen i Finland | Migrationsverket
- Webbsida: Framtidsprognoser | Migrationsverket