Verksamheten på mottagningsenheten i Uleåborg förändras – ukrainare får nya bostäder i regionen
Flytten av ukrainare från Uleåborg ställs in och man söker annan inkvartering för dem, då Uleåborgs förläggnings lokaler nu behövs för säkerhetsmyndigheternas bruk. Migrationsverket beklagar de olägenheter som ukrainarna utsatts för.
Migrationsverket har tillfälligt flyttat ukrainare från Uleåborg till andra förläggningar. Orsaken till detta var att verksamheten på förläggningen i Uleåborg förändras till följd av situationen vid östgränsen. Migrationsverket förändrar användningen av förläggningen, gör omorganiseringar för att trygga säkerhetsmyndigheternas arbete och har också beredskap för att inrätta en flyktingsluss i Uleåborg.
Därför kan Uleåborgs förläggningen inte längre inkvartera det nuvarande antalet kunder.
– Det fanns inte någon annan förläggningsinkvartering omedelbart tillgänglig i Uleåborg, men vi letar också efter andra boendelösningar i denna exceptionella situation så att boende inte behöver flytta till förläggningar långt från Uleåborg. Vi skaffar alltså fler bostäder i Uleåborgsregionen och säkerställer att ukrainare inte behöver lämna området. Jag beklagar de olägenheter som ukrainarna utsatts för. Det har inte handlat om att vi prioriterat vissa kunder, utan om att verksamheten på förläggningen i Uleåborg har förändrats för att svara på behov som gäller den inre säkerheten, berättar Migrationsverkets överdirektör Ilkka Haahtela.
I flytten av kunder har Migrationsverket inte beaktat exempelvis skolgång på ett tillräckligt sätt, utan kunderna flyttades till närmaste lediga förläggning med oskäligt kort varsel. I de nya arrangemangen beaktas de långa avstånden i Uleåborgsregionen, och ukrainarnas möjlighet till inkvartering i området säkerställs.
– Avstånden till förläggningar är långa sett från Uleåborg, och det är uppenbart att flyttningarna orsakade olägenheter för våra kunder. Under början av veckan kontaktar vi alla kunder som flyttats under veckan för att diskutera inkvarteringsalternativ i Uleåborgsregionen, berättar Haahtela.
Många ukrainare har bott i Finland i mer än ett år, så de har också möjlighet att ansöka om en kommunplats och bo i Uleåborg som kommuninvånare.
– Jag rekommenderar att ukrainarna ansöker om kommunplats, om det är möjligt. På så sätt kan de bosätta sig i regionen mer permanent och bli en del av lokalsamhället, berättar Haahtela.
Ytterligare information för medier
Överdirektör Ilkka Haahtela, tfn 0295 433 037, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi