Hoppa till innehåll

Migrationsverket omvandlar visstidstjänster till ordinarie tjänster

Utgivningsdatum 27.11.2024 13.54
Pressmeddelande

Migrationsverket kommer att omvandla cirka 300–400 visstidstjänster till ordinarie tjänster under det kommande året. Orsaken till omvandlingen är verkets exceptionella personalstruktur där så mycket som hälften av personalen har ett tjänsteförhållande för viss tid. Antalet anställda kommer inte att öka till följd av omvandlingen, utan de tjänster som konstaterats vara av stadigvarande art tillsätts som ordinarie tjänster. Samtidigt anpassar och effektiverar verket sin verksamhet, eftersom verkets omkostnader kommer att skäras ned med cirka 13 procent nästa år.

Ökningen av och framtidsutsikterna för arbets- och studierelaterad invandring, den mer omfattande kontrollen av uppehållstillstånd samt verkets växande ansvar för olika uppgifter innebär att majoriteten av de myndighetsuppgifter som anknyter till dessa inte längre kan betraktas som tillfälliga. Det är inte hållbart med tanke på kontinuiteten i och utvecklingen av verksamheten eller rättvist för personalen, eftersom det alltid måste finnas en laglig grund för en visstidstjänst.

Invandringen har ökat och Migrationsverket har fått nya myndighetsuppgifter

Invandringen har ökat betydligt under de senaste tio åren, vilket har lett till ett ökat personalbehov vid Migrationsverket. Arbets- och studierelaterad invandring till Finland förutspås fortsätta i hög takt även under de kommande åren. I och med att invandringen har ökat har också till exempel antalet medborgarskapsansökningar ökat betydligt.

På grund av den ökade invandringen har Migrationsverket under de senaste åren rekryterat många visstidsanställda. Samtidigt har uppgifter som tidigare skötts av andra myndigheter överförts till Migrationsverket. Till exempel behörigheten i anslutning till fortsatta uppehållstillstånd och EU-registreringar överfördes från polisen till Migrationsverket år 2017 och de statliga förläggningarna sammanslogs med Migrationsverket. År 2021 blev Helsingfors stads förläggning en del av Migrationsverket, och i och med nedläggningen av arbets- och näringsbyråerna kommer över 50 personer att övergå till Migrationsverket i början av nästa år. Dessa förändringar har inte ökat antalet tjänsteförhållanden inom den offentliga förvaltningen, utan det har varit fråga om omplacering av uppgifter.  

– Dessa stora personalförändringar och den ökade kundströmmen på grund av invandringen har lett till att verkets personalstruktur innehåller betydligt många tjänsteförhållanden för viss tid som berör cirka hälften av personalen. I och med vårt nya personalprogram förbättrar vi personalstrukturen, vilket återspeglas i ett stort antal tjänster som kommer att ledigförklaras, säger personaldirektör Karoliina Ruuskanen.

Trots att Migrationsverket betydligt utvecklar sin verksamhet och sin personalstruktur år 2025, kommer det totala antalet anställda troligen att börja minska på längre sikt åren 2026–2028. 

– På lång sikt kommer vår anslagsnivå och därmed vår personalram att minska betydligt. I det här skedet är det dock för tidigt att bedöma de exakta effekterna från och med år 2026, säger utvecklingsdirektör Johannes Hirvelä.

Trots de planerade omvandlingarna av visstidstjänster till ordinarie tjänster kommer Migrationsverket som stort ämbetsverk även i fortsättningen att ha en del tjänsteförhållanden för viss tid till exempel i projekt- och säsongsartade uppgifter eller för att avveckla tillfälliga anhopningar. Verket har för närvarande cirka 1 500 anställda.

Ytterligare information till medier

Verkets rekryteringar: Karoliina Ruuskanen, personaldirektör, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 037

Verkets mål och utvecklingsutsikter på lång sikt: Johannes Hirvelä, utvecklingsdirektör, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 037

*Korrigerat den 28 november 2024 kl.14.30: Ärendena i vilka Johannes Hirvelä kan kontaktas.

Pressmeddelande