Hoppa till innehåll

Tidsfristen för styrkande av identitet vid beskickningarna och serviceställena har förlängts till och med den 31 augusti 2021

10.2.2021 13.33

Migrationsverket har förlängt den tidsfrist inom vilken du ska besöka ett av Migrationsverkets serviceställen eller en finsk beskickning för att styrka sin identitet.

I regel ska en sökande som ansöker om uppehållstillstånd, registrering av uppehållsrätt eller medborgarskap besöka en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland inom tre månader från inlämningen av en webbansökan i e-tjänsten Enter Finland. Nu har tidsfristen för styrkande av identitet förlängts till och med den 31 augusti 2021. Den förlängda tidsfristen gäller även sådana begäranden om komplettering som kräver ett besök vid en beskickning.

Detta görs för att underlätta situationen för de sökande som har lämnat in sin ansökan i e-tjänsten Enter Finland, men som inte kan besöka en beskickning eller ett serviceställe för att styrka sin identitet i tid på grund av coronavirusutbrottet.

Du måste styrka din identitet innan Migrationsverket kan börja behandla din ansökan. För att styrka din identitet måste du besöka en beskickning eller ett serviceställe. Där tar man vid behov också dina fingeravtryck och kontrollerar de nödvändiga handlingarna.

Tidsbokningarna är överbelastade

För tillfället är tidsbokningstjänsten till Migrationsverkets serviceställen överbelastad. Vi beklagar de olägenheter som överbelastningen förorsakar. Vi letar ständigt efter lösningar för att underlätta situationen. Nya tider vid serviceställena kommer att bli lediga i tjänsten i februari och mars. Vi rekommenderar att du följer situationen i vår tidsbokningstjänst

Enligt Utrikesministeriet har mottagningen och behandlingen av ansökningar om uppehållstillstånd vid de finska beskickningarna inletts stegvis från och med den 16 juni 2020. Du kan följa det aktuella läget vid din beskickning på Utrikesministeriets webbplats finlandabroad.fi. Läs mer i vårt kundmeddelande: Mottagningen av ansökningar om uppehållstillstånd vid finska beskickningar öppnas stegvis

När du ansöker om fortsatt tillstånd:

Du kan ansöka om fortsatt tillstånd endast om du är i Finland. Du kan inte ansöka om fortsatt tillstånd om du är utanför Finland.

Ta i bruk stark autentisering i e-tjänsten Enter Finland. När du använder stark autentisering, 

  • behöver du möjligen inte besöka ett serviceställe;
  • Enter Finland berättar om du behöver boka tid för att styrka din identitet vid ett serviceställe eller inte. 

Du kan läsa mer om stark autentisering på sidan migri.fi/sv/identifiering. Vi rekommenderar att du använder stark autentisering.

Mer information

Uppdaterad information om effekterna av coronavirusutbrottet på kunder: migri.fi/coronaviruset

Viimeisimmät