Tillgänglighetsutlåtande
Detta är en tillgänglighetsbeskrivning för Migrationsverkets webbplats. Webbplatsen berörs av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster, som kräver att offentliga webbtjänster ska vara tillgängliga. Denna tillgänglighetsbeskrivning gäller webbplatsen www.migri.fi. Webbplatsen publicerades 24.1.2018 och tillgänglighetsbeskrivningen utarbetades 21.9.2020. Beskrivningen granskades senast 16.12.2021 efter en tillgänglighetsutvärdering. Tillgänglighetsutvärderingen för migri.fi gjordes av en utomstående expertorganisation. För Migrationsverkets övriga webbtjänster har verket gjort tillgänglighetsutvärderingar på egen hand.
Migrationsverkets webbplats migri.fi bildar en helhet av webbtjänster tillsammans med följande tjänster:
- Textuppläsningsprogrammet ReadSpeaker
- Webbtjänsten Enter Finland
- Tidsbokningssystemet
- Statistiktjänsten
Otillgängligt innehåll
Webbplatsen uppfyller inte ännu kraven till alla delar. Vi vill att våra tjänster ska vara tillgängliga för alla användare, och vi utvecklar kontinuerligt vår webbplats för att förbättra dess innehåll.
Otillgängligt innehåll kan sändas i tillgänglig form på begäran. Du kan skicka en begäran per e-post till adressen migri@migri.fi.
Webbplatsen Migri.fi
- En del av webbplatsens innehåll har publicerats på ett annat språk än finska, svenska eller engelska. I olika språkversioner har språket inte definierats på rätt sätt, vilket gör dem svåra att uppfatta med skärmläsare. (Kriterium 3.1.2 i WCAG-anvisningarna)
- Bläddring bland bilderna av personer på sidan Bildbank med tangentbordet fungerar inte i webbläsaren Firefox. I webbläsaren Chrome är tangentbordsfokuset inte synligt. (Kriterierna 2.1.1, 2.1.2, 2.4.7 i WCAG-anvisningarna)
- För en del funktioner går det inte att se att man har fokuserat på dem med tangentbordet. Hit hör exempelvis många avsnitt som kan öppnas och stängas på sidorna, behandlingstidsräknaren i startläget samt skicka-knappen i responsformuläret längst ner på sidorna. (Kriterium 2.4.7 i WCAG-anvisningarna)
- En del av de visuella elementen skalas inte på ett snyggt sätt på en skärm som är 320 CSS-pixlar bred, vilket motsvarar en 400-procentig zoomning på en skärm som är 1 280 pixlar bred. Exempelvis processdiagram och vissa långa ord. (Kriterium 1.4.10 i WCAG-anvisningarna)
- Vissa knappars lägen när man fokuserar på dem och vissa delar av behandlingstidsräknaren uppfyller inte minimikraven på kontrast mellan text och bakgrund. (Kriterium 1.4.3 i WCAG-anvisningarna)
- Öppningsknapparna för vissa innehållsavsnitt som kan öppnas och stängas uppfyller inte minimikraven på kontraster mellan element i användargränssnitt. (Kriterium 1.4.11 i WCAG-anvisningarna)
- Om man förstorar texten 200 % eller ändrar kerninginställningarna kan en del innehåll hamna ovanpå annat innehåll vilket gör det svårläst. (Kriterierna 1.4.4, 1.4.12 i WCAG-anvisningarna)
- Länkarnas utseende när man fokuserar på dem kan täcka en del av texten på andra rader, och i vissa fall även en del av själva länken, om den fortsätter på nästa rad. (Kriterium 1.4.13 i WCAG-anvisningarna)
- Textmotsvarigheterna till en del bilder i pressmeddelanden och nyheter är bristfälliga eller upprepar texten bredvid bilderna i onödan. (Kriterium 1.1.1 i WCAG-anvisningarna)
- Länkar skiljs ställvis från brödtexten endast genom sin färg och inte med några andra visuella ledtrådar, vilket kan göra det svårt för färgblinda att urskilja dem. (Kriterium 1.4.1 i WCAG-anvisningarna)
- Det finns vissa brister i användningen av programmässiga rubriker, vilket kan göra det svårare att uppfatta sidornas struktur bland annat med skärmläsare: huvudrubrikerna är inte markerade på alla sidor eller den programmässiga hierarkin motsvarar inte den verkliga hierarkin. (Kriterium 1.3.1 i WCAG-anvisningarna)
- Tabeller: bland annat på sidan Behandlingsavgifter och betalningssätt har kolumnrubrikerna i tabellerna inte markerats programmässigt korrekt, vilket gör det svårare att förstå de inbördes relationerna mellan uppgifterna i synnerhet med skärmläsare. (Kriterium 1.3.1 i WCAG-anvisningarna)
- Sidans huvudinnehåll har ställvis markerats programmässigt så att det börjar först i slutet av sidan, vilket försvårar korrekt identifiering av sidans delar med hjälpmedel och användning av hopplänken för att hoppa över sidans övre del med tangentbordet. (Kriterium 2.4.1 i WCAG-anvisningarna)
- I de delar som öppnas finns programmässigt två knappar innanför varandra, vilket kan göra användningen av dem förvirrande med skärmläsare. (Kriterium 1.3.1 i WCAG-anvisningarna)
- I behandlingstidsräknaren och i vissa formulär i ansökningsguiden är fortsättningsknapparna ur bruk tills man har valt någonting i formuläret. (Kriterium 3.3.1 i WCAG-anvisningarna)
- Alla länkars syften framgår inte alltid bara genom länktexten. (Kriterium 2.4.4 i WCAG-anvisningarna)
- Radioknapparna i behandlingstidsräknaren eller sidornas Hittade du den information du letade efter-knappar har inte grupperats programmässigt. (Kriterium 1.3.1 i WCAG-anvisningarna)
- Felmeddelanden är inte markerade i behandlingstidsräknaren så att deras innehåll skulle läsas automatiskt utan att man flyttar fokuset. (Kriterierna 3.3.1, 4.1.3 i WCAG-anvisningarna)
- I mobilvyn är det möjligt att navigera förbi den öppnade mobilmenyn med skärmläsaren VoiceOver till objekt som är visuellt dolda. (Kriterierna 2.4.3, 2.4.7 i WCAG-anvisningarna)
- På flera sidor finns hänvisningar i texten till en meny i den vänstra kanten, som inte förstås om man bläddrar med en mobil enhet eller bara med skärmläsare. (Kriterium 1.3.3 i WCAG-anvisningarna)
- I PDF-blanketterna finns ställvis brister bland annat i den programmässiga definitionen av blankettens språk och i bildernas textmotsvarigheter. I blanketterna används en tabellstruktur, vilket kan göra användningen av blanketterna med skärmläsare långsammare. (Kriterierna 1.1.1, 1.3.1, 3.1.2 i WCAG-anvisningarna)
- På webbplatsen finns också ett antal PDF-filer som publicerats före 23.9.2020, som inte berörs av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster. Alla dessa filer uppfyller inte tillgänglighetskraven. Bland annat ansökningsblanketterna som är avsedda att skrivas ut (pappersblanketter) är inte tillgängliga. Arbete för att förnya pappersblanketterna pågår, och de nya blanketterna överensstämmer med tillgänglighetskraven. De nya blankettmallarna har framställts i samarbete med Avaava Digitals Oy, som är specialiserade på tillgänglighet.
- Alla videor på webbplatsen har inte textning eller syntolkning. De videor som saknar textning är publicerade före 23.9.2020 och berörs inte av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster.
Statistiktjänsten
Alla funktioner i tjänsten tilastot.migri.fi kan för närvarande inte användas med tangentbordet. Nya lösningar för att förbättra tillgängligheten söks i den tekniska vidareutvecklingen av tjänsten.
Tidsbokningstjänsten
I tidsbokningstjänsten finns fortfarande vissa brister som bland annat gäller textens kontrast. Mer information om tjänstens tillgänglighet finns i systemleverantörens tillgänglighetsutlåtande.
Enter Finland
Tjänsten Enter Finland är för närvarande inte tillgänglig till alla delar. Du kan läsa om Enter Finlands tillgänglighet i tjänstens eget tillgänglighetsutlåtande.
Respons på tillgängligheten
Vi tar gärna emot respons så att vi kan utveckla våra tjänster så att de blir mer tillgängliga än tidigare.
Du kan skicka respons via responsblanketten på webbplatsen, till Migrationsverkets registratorskontor på adressen migri@migri.fi eller till serviceställenas postlåda.
Migrationsverket följer regelbundet upp den respons som kommit via webbplatsen.
Begäran om utredning eller anförande av klagomål
Om du upptäcker tillgänglighetsproblem på webbplatsen ska du först ge respons till oss, d.v.s. till webbplatsens administratör. Det kan ta 14 dagar att få svar. Om du inte är nöjd med det svar du fått eller om du inte får något svar alls inom två veckor, kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. På Regionförvaltningsverket i Södra Finlands webbplats berättas noggrant hur anmälan kan göras och hur ärendet behandlas.
Tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Enheten för tillgänglighetstillsyn
www.tillgänglighetskrav.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
telefonnummer växel 0295 016 000