Hoppa till innehåll

Migrationsverket minskar antalet inkvarteringsplatser i mottagningssystemet

Utgivningsdatum 1.7.2024 10.00
Pressmeddelande

Migrationsverket bedömer behovet av inkvarteringsplatser i mottagningssystemet och systemets kostnadseffektivitet kontinuerligt. Verket justerar antalet inkvarteringsplatser enligt det aktuella behovet.

Antalet nya sökande av internationellt skydd och personer som får tillfälligt skydd har minskat under våren. Dessutom har många som får tillfälligt skydd ansökt om hemkommun och övergått från förläggningarna till en kommun, varför behovet av inkvarteringsplatser vid förläggningarna har minskat.

– När behovet av platser minskar är det också skäl att minska inkvarteringskapaciteten i mottagningssystemet för att upprätthålla verksamhetens kostnadseffektivitet. Kapaciteten minskas genom att skära ner antalet inkvarteringsplatser på verksamma förläggningar samt genom att lägga ner förläggningar. En del av de nya förläggningarna för vuxna och familjer blir anstaltsbaserade, berättar Elina Nurmi, direktör för avdelningen för mottagningstjänster.

Förändringarna i mottagningssystemet planeras och genomförs under sommaren och hösten 2024.

För närvarande finns det 76 förläggningar, deras filialer och servicepunkter för klienter i privat inkvartering samt 23 enheter för minderåriga i Finland. Mottagningssystemet har just nu cirka 27 800 klienter. 43 procent av klienterna bor i privat inkvartering. Majoriteten av klienterna är ukrainare som får tillfälligt skydd.

Migrationsverket ansvarar för upphandling, styrning och övervakning av förläggningarna. Migrationsverkets egna förläggningar ligger i Helsingfors, Villmanstrand (Joutseno) och Uleåborg.

Många klienter kan flytta till en kommun

En del av klienterna som bor på förläggningarna kan behöva flytta när mottagningssystemet förändras. Klienterna kan vid behov övergå till en annan förläggning eller flytta till privat inkvartering eller till en kommun.

– Förläggningarna informerar klienterna om förändringarna i god tid. Vårt mål är att se till att klienterna kan förbereda sig för förändringarna och bestämma om de till exempel ska bli kommuninvånare eller ordna sin inkvartering själv utanför förläggningen, berättar Nurmi.

Ukrainare som får tillfälligt skydd kan ansöka om hemkommun om de har vistats i Finland utan avbrott i ett år. I slutet av juni finns det cirka 11 000 personer i mottagningssystemet som får tillfälligt skydd och som kan ansöka om hemkommun om de så önskar. De som har fått en hemkommun kan själv bestämma var de bor. De har samma rättigheter och tjänster som andra kommuninvånare.

Ytterligare information till medier

  • Olli Snellman, chef för resultatområde, fornamn.efternamn@migri.fi, tfn 0295 433 037
Pressmeddelande