Hoppa till innehåll

Kommer du till Finland för säsongsarbete? Läs säsongsarbetarens minneslista

4.3.2020 11.50
Pressmeddelande

Du behöver tillstånd för säsongsarbete om du kommer till Finland för att arbeta från ett land utanför EU. I Finland anställs säsongsarbetare exempelvis till jordgubbsodlingar och skidcentrum.

Observera dock att hyrt arbete inte är säsongsarbete. Se förteckning över säsongsarbeten

Varar ditt arbete mindre än 3 månader?

Varar ditt arbete 3–9 månader?

  • Ansök om tillstånd för säsongsarbete.
  • Fyll i din ansökan i webbtjänsten Enter Finland och styrk din identitet vid Finlands beskickning utomlands. Om du inte kan lämna in din ansökan på webben, lämna in en pappersansökan till Finlands beskickning.

Om ditt arbete varar över sex månader fattas beslutet i två skeden: arbets- och näringsbyrån fattar först ett delbeslut och därefter behandlar Migrationsverket din ansökan.

Fyll i ansökan smidigt i webbtjänsten Enter Finland

Det lönar sig att fylla i ansökan i webbtjänsten Enter Finland. I tjänsten kan du även följa hur din ansökan går vidare.

Även arbetsgivaren kan skapa ett användarkonto till Enter Finland. Du kan ge arbetsgivaren ditt samtycke till att använda tjänsten för ditt ärende om tillstånd för säsongsarbete. Din arbetsgivare kan exempelvis bifoga bilagor till din ansökan.

Frågor? Läs frågor som ofta ställs

På webbplatsen migri.fi hittar du svar på de flesta frågor om säsongsarbete.
Vi har samlat ihop svar på de vanligaste frågorna på vår webbplats på finska, svenska, engelska. ukrainska och ryska. Läs frågor som ofta ställs.

Läs mer om säsongsarbete och anvisningar för ansökan.

Se seminarium om säsongsarbete.

Läs kundmeddelanden på ukrainska och på ryska

På ukrainska

På ryska

Kundmeddelande

Viimeisimmät