Studera i Finland
Om du kommer till Finland för att studera och stannar i mer än 90 dagar behöver du ett uppehållstillstånd för studier. Uppehållstillstånd beviljas för hela studietiden.
Du kan studera i Finland i högst 90 dagar utan uppehållstillstånd. Du kan dock behöva ett visum även om du vistas i Finland en kortare tid än 90 dagar.
Om du har uppehållstillstånd för studier i ett annat EU-land och du omfattas av ett sådant program eller avtal som avses i lagen om uppehållstillstånd för studier, kan du komma till Finland för att bedriva en del av dina högskolestudier i högst 360 dagar. I så fall ska du lämna en underrättlese om rörlighet till Migrationsverket.
Om du kommer till Finland för att bedriva högskolestudier efter magisterexamen, måste du ansöka om uppehållstillstånd för forskare.
När kan jag få uppehållstillstånd för studier?
Du kan beviljas uppehållstillstånd för studier, om
- du har antagits som studerande vid en högskola eller en annan läroanstalt i Finland och studierna leder till en examen eller ett yrke.
- Du kan få ett uppehållstillstånd för studier om du deltar i ett utbytesprogram mellan läroanstalter eller något annat utbytesprogram. Mer information om utbytesprogram får du på din egen läroanstalt.
Godkända läroanstalter är exempelvis universitet, högskolor och yrkesläroanstalter. Om dina studier utförs som distansstudier som inte kräver att du vistas i Finland, kan du inte få ett uppehållstillstånd för studier. Om du vill besöka Finland kortvarigt, ta reda på om du kan få ett visum (um.fi). Läs mer om villkoren för uppehållstillstånd för studier på sidan Ansökan om uppehållstillstånd för studier.
Om dina studier inte leder till ett yrke eller en examen, kan du beviljas uppehållstillstånd för studier endast av motiverade skäl. En sådan anledning kan vara komplettering av yrkeskunskap eller examen, tilläggsutbildning som anknyter till arbetet i utreselandet eller specialutbildning som fås i Finland (exempelvis utbildning inom ramarna för utbildningsexport).
Om du kommer till Finland för att avlägga en högskoleexamen, kan du beviljas ett kontinuerligt (A) uppehållstillstånd och du får en hemkommun. Mer information om hemkommun hittar du på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi). Om du studerar för en examen annan än en högskoleexamen, kan du beviljas ett tillfälligt (B) uppehållstillstånd.
Försörjning
Du måste ha tillräckliga tillgångar för att leva i Finland under hela den tid som uppehållstillståndet gäller. Läs mer på sidan Försörjning.
Studieavgifter
De finländska högskolorna tar ut studieavgifter av utländska studerande från länder utanför EU och EES. Du ska bifoga till din ansökan en utredning om att du har tillräckliga tillgångar för att betala studieavgifterna.
Försäkring
Som studerande måste du själv betala dina sjukdomskostnader i Finland. För att kunna få uppehållstillstånd måste du ha en privat försäkring som täcker dina sjukvårds- och läkemedelskostnader. Läs mer på sidan Försäkringar.
Familjemedlemmar
Om du får ett uppehållstillstånd för studier, kan din make eller maka och dina barn beviljas uppehållstillstånd på grund av familjeband.
Om du studerar för en examen vid en högskola, kan även dina familjemedlemmar få ett kontinuerligt uppehållstillstånd.
Arbete ocj praktik under studier
Med uppehållstillstånd för studier får du utföra avlönat arbete i 30 timmar per vecka i genomsnitt inom vilken bransch som helst. Några veckor kan du arbeta mer än 30 timmar, men i slutet av året måste antalet arbetstimmar vara i genomsnitt 30 timmar per vecka.
- Till exempel under semestertider får du arbeta på heltid inom vilken bransch som helst, om den genomsnittliga arbetstiden bara är 30 timmar per vecka i slutet av året.
Du får alltså arbeta i genomsnitt 120 timmar per månad och sammanlagt 1 560 timmar per år.
Du kan utföra arbetspraktiker eller göra ett slutarbete som ingår i din examen utan begränsningar. Begränsningen på 30 timmar per vecka gäller alltså inte dem, om det redan i avtalsskedet har överenskommits att de ger studiepoäng. Om du först i efterhand registrerar dessa arbeten som praktik som ingår i studier, gäller begränsningen på 30 timmar dem.
Din arbetsgivare kontrollerar hur mycket du får arbeta med ditt uppehållstillstånd. Du och din arbetsgivare måste båda se till att antalet timmar inte överskrids. Arbetsmängden övervakas av Arbetarskyddsförvaltningen (tyosuojelu.fi).
Om du har fått ditt uppehållstillstånd före den lagändring som trädde i kraft den 15 april 2022, har du samma rätt att arbeta som de studerande som har fått sitt uppehållstillstånd efter lagändringen. Du får alltså arbeta i 30 timmar per vecka i genomsnitt.
Läs mer på sidan Arbete och praktik under studier.
En del av studier i en annan EU-medlemsstat
Uppehållstillstånd för studier kan beviljas som ett nationellt uppehållstillstånd eller som ett uppehållstillstånd enligt EU:s student- och forskardirektiv (EU) 2016/801.
Uppehållstillstånd enligt direktivet betyder att du kan avlägga en del av dina studier in en annan EU-medlemsstat. Du kan beviljas ett uppehållstillstånd enligt direktivet om du uppfyller villkoren för beviljande av uppehållstillstånd och du kommer till Finland för att avlägga en högskoleexamen.
Om du vill avlägga en del av dina studier i en annan EU-medlemsstat, ska du fråga de behöriga myndigheterna i den andra medlemsstaten om du behöver lämna en underrättelse om rörlighet.
Med ett nationellt uppehållstillstånd kan du inte studera i andra EU-medlemsstater. Du kan beviljas ett nationellt uppehållstillstånd om du uppfyller villkoren för beviljande av uppehållstillstånd och du kommer till Finland för att avlägga studier som inte leder till en högskoleexamen.
Handläggningskön av ansökningar om uppehållstillstånd för studier
Följa statusen av handläggningskön för ansökningar om uppehållstillstånd för studier.
Så ansöker du om ditt första uppehållstillstånd för studier
Ansöka om första uppehållstillstånd utomlands, innan du kommer till Finland. Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studier i vår e-tjänst Enter Finland. Om det inte går att använda Enter Finland, fyll i en pappersansökan.
När du har fyllt i ansökan, besök en finsk beskickning (finlandabroad.fi).
- Om lämnade in din ansökan i vår e-tjänst, måste du styrka din identitet, ge dina fingeravtryck och visa upp de dokument i original som du bifogat till din ansökan. Betala ansökan antingen i e-tjänsten eller när du besöker beskickningen eller servicestället.
- Om du fyller i en pappersansökan, måste du lämna in den och vid samma besök ge dina fingeravtryck, styrka din identitet, lämna in kopior av bilagorna till din ansökan och visa upp bilagorna i original. Betala ansökan.
Migrationsverket behandlar alla ansökningar om uppehållstillstånd för studier som brådskande. De förväntade behandlingstiderna hittar du på sidan Behandlingstider. På vår webbplats finns ett behandlingstidstest som du kan använda för att beräkna när du ungefär kommer att få ditt beslut. Dessutom får du vanligtvis automatiska meddelanden i olika behandlingsskeden.
Vi kontaktar dig om vi märker att någonting saknas eller om vi behöver mer information av dig.
När du väntar på uppehållstillstånd, ska du stanna i det land eller på den ort där du ansökte om uppehållstillstånd.
Om du måste komplettera din ansökan, har du följande alternativ:
- Om du gjorde en elektronisk ansökan, ska du komplettera den i e-tjänsten genom funktionen "Skicka tilläggsuppgifter". Det är det enda sättet att komplettera en ansökan som har lämnats in i e-tjänsten.
- Du kan skicka tilläggsuppgifterna per post eller e-post om du har ansökt med en pappersblankett.
Läs mer på sidan Ändringar i ansökan.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av ditt ärende pågår. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Om du söker uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats. Du ser beslutet också på ditt användarkonto i e-tjänsten.
Om du söker uppehållstillstånd med en pappersansökan, delges beslutet av den finska beskickning som du har angett i ansökningsblanketten som det ställe som du besöker och som delger beslutet.
En del av de beslut som skickas i pappersform skickas med mottagningsbevis. På sidan Mottagningsbevis kan du läsa mer om hur du kvitterar ut ditt beslut.
Om du beviljas uppehållstillstånd, får du ett uppehållstillståndskort.
Du har rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar bifogas till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna (oikeus.fi).
Studeranden får ett uppehållstillståndskort och kan därefter resa till Finland.
Uppehållstillstånd beviljas i regel för hela studietiden. Uppehållstillstånd kan dock beviljas för högst den tid som ditt pass är giltigt.
Kundanvisningar för studerande
Migrationsverket har utarbetat kundanvisningarna på engelska för studerande som antagits till Finland. Läroanstalten kan bifoga kundanvisningen till sitt antagningsbrev.
Kundanvisningar för studerande
Med D-visum kan du resa in i Finland genast när du har beviljats uppehållstillstånd
Du kan ansöka om D-visum samtidigt som du ansöker om uppehållstillstånd. Med D-visum kan du resa in i Finland genast när det har fattats ett positivt beslut om ditt uppehållstillstånd och du har fått D-viseringsmärket i ditt pass. Ansök om D-visum endast om du kan resa till Finland inom två veckor från beviljandet av uppehållstillstånd. Ditt uppehållstillståndskort skickas till ett avhämtningsställe i Finland och du måste kunna hämta kortet.
Med D-visumet kan du resa in i Finland under en period på högst 100 dagar innan ditt uppehållstillstånd börjar gälla. D-visumet måste gälla åtminstone en dag samtidigt med ditt uppehållstillstånd. Observera att om du ansöker om uppehållstillstånd långt innan dina studier börjar, kan ett D-visum som skulle gälla samtidigt med ditt uppehållstillstånd inte nödvändigtvis beviljas. Detta kan leda till att ditt kort levereras till Finland men du inte kan hämta kortet. I detta fall kan någon annan hämta kortet åt dig. Läs mer på sidan D-visum.
Förbered dig på livet i Finland
Myndigheten kan till exempel be dig om information om att du har tillräckligt med pengar för att leva i Finland.
Om du inte har fått personbeteckning i samband med ditt uppehållstillståndskort, måste du personligen besöka Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata registrerar dina personuppgifter och uppgifter om dina familjeförhållanden och din adress i befolkningsdatasystemet. Hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata kan du också ansöka om hemkommun.
Läs mer på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (dvv.fi)