Hoppa till innehåll
Tillstånd och medborgarskap

Information om rätten att arbeta

Om du har uppehållstillstånd, kan du se information om din rätt att arbeta på ditt uppehållstillståndskort. Om du inte har uppehållstillstånd eller är osäker på din rätt att arbeta, kan du fråga Migrationsverket om din rätt att arbeta per e-post.

Migrationsverket svarar dig per e-post och berättar om din rätt att arbeta är giltig vid den tidpunkten. 

Du får information om din rätt att arbeta per e-post

Du kan fråga om din rätt att arbeta eller din arbetstagares rätt att arbeta per e-post. Skicka ett e-postmeddelande till tto@migri.fi. Av dataskyddsskäl rekommenderar vi att du använder vår tjänst för krypterad e-post på securemail.migri.fi. Om du inte kan använda krypterad e-post, kan du skicka ett vanligt e-postmeddelande. 

Om du vill fråga om din rätt att arbeta, ange följande uppgifter i ditt meddelande:

  1. efternamn
  2. förnamn
  3. kundnummer (som står på ditt uppehållstillståndskort, förläggningens klientkort eller intyget över inlämnad ansökan bredvid ”asiakasnumero”)
  4. e-postadress

Om du är arbetsgivare och vill veta om din arbetstagare har giltig rätt att arbeta, ange följande uppgifter i ditt meddelande:

  1. arbetstagarens efternamn
  2. arbetstagarens förnamn
  3. arbetstagarens kundnummer (som står på uppehållstillståndskortet, förläggningens klientkort eller intyget över inlämnad ansökan bredvid ”asiakasnumero”)
  4. ditt namn
  5. företagets namn
  6. e-postadress

Du får ett meddelande per e-post inom 2 veckor med information om huruvida rätten att arbeta är giltig eller inte. 

E-postmeddelandet berättar om rätten att arbeta vid den tidpunkten

Det datum då e-postmeddelandet har skickats ser du i meddelandets övre del. Om din situation har förändrats efter detta datum, kan det ha skett förändringar i din rätt att arbeta. 

Läs mer om rätten att arbeta på vår webbsida Arbete i Finland